Δέσποινα Γερουλάνου
Δέσποινα Γερουλάνου

Bόλτα στα Μuseum Shops

  • A-
  • A+

Γράφει η Δέσποινα Γερουλάνου, Υπεύθυνη πωλητηρίων του Mουσείου Μπενάκη

Οι καλλιτέχνες αφαιρούν τα κλισέ

Κουμπάρη 1, Κριεζώτου 3, Πειραιώς 13. Τρία διαφορετικά κτίρια του Μουσείου Μπενάκη, τρία διαφορετικά Πωλητήρια με την ίδια όμως φιλοσοφία. Την υποστήριξη παλιών τεχνιτών και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών craft και design. Το 1977 ανοίγει στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη το πρώτο ελληνικό museum shop. Αγαπήθηκε πολύ, διευρύνθηκε και ανανεώθηκε ακολουθώντας την πορεία του μουσείου, το οποίο συνέχισε να ενισχύει οικονομικά. Παράγονται αντίγραφα με τεχνικές αντίστοιχες των πρωτότυπων, ενώ γίνονται προσπάθειες συσπείρωσης κάποιων δημιουργών οι οποίοι εμπνέονται από τις μόνιμες συλλογές και τους δίνουν νέα μορφή, σύγχρονη και χρηστική.

Το Πωλητήριο του σύγχρονου εκθεσιακού χώρου της οδού Πειραιώς γίνεται κέντρο σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών. Καλλιτέχνες και σχεδιαστές ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, με αποτέλεσμα να έχουν εκθέσει μέχρι τώρα γύρω στους 300 Έλληνες δημιουργούς. Με τη διαρκώς ανανεούμενη ομάδα σχεδιαστών εδραιώθηκε μια μόνιμη συνεργασία, όπου εκείνοι κι εμείς δουλεύουμε κάθε φορά πάνω σε διαφορετικό κομμάτι της πολιτιστικής μας ιστορίας, με πρόσφατο παράδειγμα το τρίτο Πωλητήριο στο σπίτι του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Τα εκθέματα μεταμορφώνονται σε χρηστικά αντικείμενα με χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση.

Οι καλλιτέχνες αφαιρούν τα κλισέ, ξεπερνάνε την απόρριψη της ελληνικής αισθητικής και με ένα λεξιλόγιο επικοινωνίας γοητευτικό, μακριά από τις στείρες αντιγραφές, τις σαχλές νοσταλγίες, επαναπροσδιορίζουν την παράδοση. Δεν εθελοτυφλούμε, οι καιροί είναι ζόρικοι, τα αδιέξοδα μεγάλα και η κρίση είναι εδώ, το αισιόδοξο απ’ αυτή τη διαδρομή είναι εντέλει αυτή η συνεύρεση χωρίς περιορισμούς, χωρίς στείρους ανταγωνισμούς, με σεβασμό και χαρά για τη δουλειά όλων. Δημιουργικοί άνθρωποι υπάρχουν, παράγουν και δουλεύουν κεφάτα όσο αυτό είναι δυνατόν. Το δικό μας ξόρκι στο κακό!

Φωτό: Αθηνά Καζολέα


 n

Τρισδιάστατη κατασκευή της Χριστίνας Δάρρα  εμπνευσμένη από  έργα του Ν.Χ. Γκίκα


 

 image

Μαγνητικός μαυροπίνακας των 157+173 Designers εμπνευσμένος από το σχέδιο του Ν.Χ. Γκίκα,


n

Κεραμικό της Θεοδώρας Χωραφά με τεχνική bucchero (Γκίκα)


n

Ρολόι με μοτίβο  εμπνευσμένο από κέντημα του 17ου αιώνα (Κουμπάρη)


 

n       

Ξύλινη μαριονέτα εμπνευσμένη από οινοχόη του 675 π.Χ. (Κουμπάρη)


 n

Πουλιά για τα δέντρα της Κηφισιάς του Ν.Χ. Γκίκα, γλυπτό


n

Δημιουργία της Έλενας Βότση εμπνευσμένη από σκουλαρίκια του 2ου αιώνα π.Χ. (Κουμπάρη)


n

Σουπλά & χαρτοπετσέτες της Χριστίνας Δάρρα εμπνευσμένα από το Μεγάλο Τοπίο της Ύδρας του Ν.Χ. Γκίκα

 


n

Μαγνήτης της Ιόλης Λειβαδά εμπνευσμένος από το σχέδιο του Ν.Χ. Γκίκα, σύνθεση μορφών, 1936

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι κορυφαίες τάσεις στο μακιγιάζ, όπως τις έδειξαν οι πασαρέλες
Οι κορυφαίες τάσεις στο μακιγιάζ, όπως τις έδειξαν οι πασαρέλες
Back to top