Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ-Judith Fugate
Ο Χορευτής, χορογράφος, ηθοποιός Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ με την μπαλαρίνα Judith Fugate 1979. © Photo by Joan Adlen/Getty Images

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ: Οι συμβουλές που δίνει στους χορευτές του

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα χορού- «Η τελειότητα είναι κάτι το θεωρητικό»
  • A-
  • A+
Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ: «Δεν προσπαθώ να χορέψω καλύτερα από όλους τους άλλους. Προσπαθώ να χορέψω καλύτερα από εμένα».

Μπορούμε να στοχεύσουμε στην τελειότητα; Ο Dali έλεγε «μην φοβάσαι την τελειότητα. Δεν θα τη φτάσεις ποτέ». Ο Baryshnikov υποστηρίζει και αυτός πως η τελειότητα δεν υπάρχει. Τι συμβουλές δίνει στους χορευτές και όχι μόνο;

Για τον χορό λέει τα εξής: «Μια μέρα είδα ανθρώπους να χορεύουν με ένα όμορφο φως και ωραία μουσική και όλο αυτό με συνεπήρε. Δεν αμφισβήτησα την παρόρμησή μου. Ήθελα πολύ να το κάνω και ήξερα από την αρχή πως μπορώ να το κάνω. Είναι απερίγραπτο. Μπορεί να ρωτήσεις γιατί ένας τσελίστας αγαπάει να παίζει αυτό το όργανο. Εγώ παίζω το μουσικό όργανο με το σώμα μου».

Για την τελειότητα λέει τα εξής: «Η τελειότητα είναι κάτι το θεωρητικό. Πιστεύω πως σε κάθε αποτυχία υπάρχουν πολλές θετικές πτυχές. Δεν μπορείς να είσαι τέλειος άνθρωπος, τέλειος καλλιτέχνης, δεν μπορείς να είσαι τέλειος σύζυγος, δεν μπορείς να είσαι τέλειος πατέρας. Και πιθανότατα εγώ δεν είμαι. Αλλά συνέχισε την καθημερινή σου ρουτίνα με την ελπίδα ότι θα γίνεις λίγο καλύτερος. Και κάνε κάτι σημαντικό».

Ο ίδιος είχε πει στο παρελθόν: «Δεν προσπαθώ να χορέψω καλύτερα από όλους τους άλλους. Προσπαθώ να χορέψω καλύτερα από εμένα».


Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.


Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2014 από τον Mourad Merzouki

Κάθε καλλιτέχνης υπερηφανεύεται για τη τέχνη του… Κάθε καλλιτέχνης θα υπερασπίζεται εκείνη τη μορφή τέχνης που του άλλαξε τη ζωή. Εκείνου που επεδίωξε και απώλεσε, και εκείνου που έχει την άσβεστη επιθυμία να μοιραστεί: είτε πρόκειται, για την ηχώ μιας φωνής, έναν κόσμο που ανακαλύπτεται, την ερμηνεία ενός κειμένου για την ανθρωπότητα, την μουσική χωρίς την οποία το σύμπαν θα σταματούσε να μας μιλά ή την κίνηση που ανοίγει το πέρασμα στη αρετή.

Έχω, για το χορό όχι μόνο την υπερηφάνεια ενός χορευτή και χορογράφου, αλλά και μία βαθιά ευγνωμοσύνη. Ο χορός ήταν αυτός που μου έδωσε την ευκαιρία μου. Έχει γίνει η ηθική μου με την αρετή της πειθαρχίας του, και μου έχει προσφέρει τα μέσα εκείνα μέσα από τα οποία ανακαλύπτω τον κόσμο καθημερινά.

Το πιο σημαντικό για εμένα από οτιδήποτε άλλο, είναι ότι μου δίνει δύναμη κάθε μέρα, μέσα από την ενέργεια και την γενναιοδωρία του, όπως μόνο ο χορός μπορεί. Η ποίηση του με παρηγορεί.

Μπορώ να πω ότι θα μπορούσα να υπάρχω χωρίς χορό; Χωρίς την ικανότητα της έκφρασης που μου έχει δώσει; Χωρίς την πεποίθηση που έχω βρει μέσα απ’ αυτόν για να ξεπεράσω τους φόβους μου, για να αποφύγω τα αδιέξοδα;


Μιχαίλ Μπαρίσνικοφ
Οι ηθοποιοί Αντζελα Λανσμπουρι και Κλίντ Ιστγουντ, ο ρόκ τραγουδιστής Τσάκ Μπέρι, ο χορευτής Μιχαίλ Μπαρίσνικοφ και ο τενόρος Πλάσιντο Ντομίνγκο, οι οποίοι τιμήθηκαν σε γκαλά του Κέντρου Κέννεντυ. © AFP PHOTO/NESHAN H. NALTCHAYAN

Χάρις στον χορό, που έχει βυθιστεί στην ομορφιά και την πολυπλοκότητα του κόσμου, έχω γίνει ένας πολίτης. Ένας ιδιόμορφος πολίτης που ανακαλύπτει ξανά τους κοινωνικούς κώδικες μέσα από τις συναναστροφές του, παραμένοντας πιστός στις αξίες της κουλτούρας hip-hop η οποία μεταμορφώνει την αρνητική ενέργεια σε θετική δύναμη.

Ο χορός είναι μια καθημερινή πηγή υπερηφάνειας. Ζω όμως μ’ αυτή την υπερηφάνεια ανήσυχος. Παρατηρώ την απώλεια των σχέσεων και την ανικανότητα κάποιων νέων της εργατικής τάξης, που μεγαλώνουν με ένταση και αγανάκτηση, να ονειρεύονται το μέλλον τους. Είμαι ένας από αυτούς, όπως είμαστε όλοι μας. Οδηγούμαι, ίσως περισσότερο από άλλους, να δώσω ένα παράδειγμα, να τους βοηθήσω να τροφοδοτήσουν την επιθυμία τους για ζωή.

Δεν είναι η κοινωνία πλουσιότερη με τον πλούτο του κάθε ενός από εμάς; Ο πολιτισμός περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, ενώνει. Οπότε να έχετε το θάρρος να παίρνετε ρίσκα, παρά τα όποια εμπόδια και μίσος, τα οποία αναμφίβολα θα αντιμετωπίσετε. Η ομορφιά του κόσμου θα είναι πάντα με το μέρος σας. Όπως υπήρξε ο χορός για μένα. Με την μοναδική του δύναμη να εξαφανίζει τις κοινωνικές και εθνικές διακρίσεις, αφήνοντας μόνο την κίνηση των σωμάτων στον πυρήνα τους, στους ανθρώπους που επιστρέφουν στην αγνή τους έκφραση, μοναδική και κοινόχρηστη.

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Χόλιγουντ Μπολ
© Photo by Joan Adlen/Getty Images

Θα ήθελα να τελειώσω μεταφέροντας μια φράση του René Char, του οποίου τα λόγια μου υπενθυμίζουν καθημερινά να μην αφήνω κανένα να μας περιορίζει σε τυποποιημένους ρόλους.

«Εξαντλήστε την τύχη σας, κρατήστε γερά την καλή σας τύχη και πάρτε ρίσκα. Βλέποντας εσάς, θα το συνηθίσουν».


Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μοto Femmes Hellas:Ελληνίδες που κατακτούν τους δρόμους με τις μοτοσικλέτες τους
Μοto Femmes: Ελληνίδες που κατακτούν τους δρόμους με μοτοσικλέτες
Back to top