Κατερίνα Μισιχρόνη, Λένα Παπαλιγούρα, Κωνσταντίνα Μιχαήλ σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες
©Ιωάννα Τζετζούμη

Μίλησέ μου: Η καμπάνια για το τέλος της έμφυλης βίας

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
  • A-
  • A+
Οι Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Μαριέλλα Σαββίδου και Κατερίνα Μισιχρόνη στην καμπάνια «Μίλησέ μου» για την έμφυλη βία.

Η βία κατά των γυναικών, θεωρείται ως μια από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, παραβίαση που σε μεγάλο βαθμό δεν αποκαλύπτεται από τα θύματα για το λόγο ότι ντρέπονται με αυτό που τους συνέβη και φοβούνται να μην στιγματιστούν.

‘’Μίλησε μου’’

Σύμφωνα με τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών (1993), η βία κατά των γυναικών είναι «κάθε πράξη που οφείλεται σε διαφορά του φύλου και έχει ή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή οδύνη, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τέτοιες δράσεις, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας που συμβαίνουν δημόσια ή στον ιδιωτικό βίο». Οι διακρίσεις μεταξύ των δυο φύλων, είναι αυτές που τροφοδοτούν την έμφυλη βία που με τη σειρά της υποβαθμίζει περαιτέρω την ισότητα γυναικών-ανδρών.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Αντιγόνης Κουλουκάκου ©Ιωάννα Τζετζούμη
Αντιγόνη Κουλουκάκου ©Ιωάννα Τζετζούμη

Μια από τις κύριες μορφές της βίας λόγω διαφορετικού φύλου, είναι η ενδοοικογενειακή βία που αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο διεθνώς. Επίσης, στην κοινωνία, οι γυναίκες γίνονται θύματα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον εργασιακό χώρο, σωματεμπορίας, ενώ παράλληλα υποφέρουν από πρακτικές θρησκευτικού φανατισμού και κακοποίηση στις εμπόλεμες ζώνες.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Λένας Παπαληγούρα ©Ιωάννα Τζετζούμη
Λένα Παπαληγούρα ©Ιωάννα Τζετζούμη

Το 33% των γυναικών, όπως αναφέρουν στοιχεία του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι θα βιώσει κάποιο είδος βίας από τον σύντροφό τους. Βιασμό ή απόπειρα βιασμού θα αντιμετωπίσει μια στις πέντε γυναίκες, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός γυναικών, υπολογίζεται ότι γίνονται αντικείμενο παράνομης εμπορίας για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση. Στην Ελλάδα, δεδομένα της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας (ΕΙΕ), δείχνουν ότι περίπου το ¼ των γυναικών αποκαλύπτει ότι έχει υποστεί σωματική κακοποίηση, ενώ το 6%, σεξουαλική βία. Οι βιασμοί στη χώρα, εκτιμώνται σε 5.000 ετησίως, από τους οποίους όμως μόνο οι 150 επιβεβαιώνονται και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Κωνσταντίνας Μιχαήλ ©Ιωάννα Τζετζούμη
Κωνσταντίνα Μιχαήλ ©Ιωάννα Τζετζούμη

Με σκοπό την ανάδειξη του σημαντικού προβλήματος, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999, καθιέρωσε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό, είναι και η παραδοχή και επικοινωνία του γεγονότος από μέρους των γυναικών που υπέστησαν τη βία. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνονται οι πιθανότητες να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, ώστε να αποκτήσει μηδενική ανοχή έναντι βίαιων συμπεριφορών που θα αποτρέψει τη συνέχισή τους.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Κατερίνας Μισιχρόνη ©Ιωάννα Τζετζούμη
Κατερίνα Μισιχρόνη ©Ιωάννα Τζετζούμη

Με αφορμή την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας, η αλυσίδα κομμωτηρίων Anastasios Hair Style, δημιούργησε μια καμπάνια με μήνυμα: «Η έμφυλη βία πρέπει να τελειώσει». Στο βίντεο διάρκειας 59 δευτερολέπτων,  οι ηθοποιοί Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Μαριέλλα Σαββίδου και Κατερίνα Μισιχρόνη, κοιτούν στον φωτογραφικό φακό της Ιωάννας Τζετζούμη και την κάμερα της Εύας Μπαλάσης μέσα από ασπρόμαυρα καρέ, λένε τη φράση «Μίλησέ μου». Αυτός είναι και ο τίτλος της καμπάνιας, ενός εγχειρήματος που «αποτυπώνει το προσωπικό συναίσθημα» των πρωταγωνιστριών.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Μαριέλλα Σαββίδου ©Ιωάννα Τζετζούμη
Μαριέλλα Σαββίδου ©Ιωάννα Τζετζούμη
 

Η καμπάνια θα λάβει τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης. Μέχρι το τέλος του 2020, ένα μέρος των εσόδων από τις υπηρεσίες στα κομμωτήρια σε Αθήνα και Ιωάννινα όταν επαναλειτουργήσουν, θα δοθεί στη γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση Κέντρο Διοτίμα που δραστηριοποιείται από το 1989 και στοχεύει στη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και στην αποστολή της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Συντελεστές

Επιμέλεια μαλλιών: Αναστάσιος από τα Anastasios Hair Style Studio
Φωτογράφος: Ιωάννα Τζετζούμη
Styling: Έλενα Παπασταύρου
Makeup: Ζέφη Σιάτου
Video: Εύα Μπαλάση
Βοηθός Φωτογράφου: Φοίβος Πέντες
Βοηθός styling: Ελισάβετ Καρατσώκη, Κάτια-Μαρία Σαραντίδου
Art Direction & Communication: Plus More 360 Communication
Ενδυση: Liana Camba

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο τραγουδιστής Harry Styles στο εξώφυλλο της Vogue με φόρεμα Gucci
Το Gucci φόρεμα του Harry Styles
Ο Τζόνι Ντεπ συλλέγει σπάνιες Barbie και άλλα παράξενα χόμπι διασήμων
Ήξερες πως ο Τζόνι Ντεπ συλλέγει σπάνιες Barbie;
Back to top