O Ferragamo σε γραμματόσημο

Η Ιταλία τιμά τη βαριά της βιομηχανία: τα διάσημα παπούτσια της

Υπάρχουν ήρωες και ήρωες. Τα κρατικά ταχυδρομεία κάθε τόπου αποτυπώνουν κατά καιρούς τους τοπικούς τους ήρωες σε καλαίσθητα γραμματόσημα για να τιμήσουν ιστορικά πρόσωπα, να θυμίσουν επετείους, να ανακυκλώσουν την συλλογική τους μνήμη. Αυτές τις ημέρες η Ιταλία τιμά τον διάσημο «υποδηματοποιό» της, τον περίφημο Salvatore Ferragamo με ένα συλλεκτικό γραμματόσημο.

image

Το γραμματόσημο παρουσίασε ο Ιταλός υπουργός οικονομικής ανάπτυξης σε επίσημη τελετή στη Φλωρεντία – έδρα του Οίκου –γιορτάζοντας τα 100 χρόνια ιστορίας και προσφοράς της διάσημης φίρμας στη μόδα και τον κινηματογράφο.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη «σάλα» του Palazzo Spini Feroni, εκεί όπου στεγάζεται από το 1995 το Μουσείο Ferragamo . Παρευρέθησαν μέλη της οικογένειας, όπως η σύζυγος του μεγάλου σχεδιαστή, Wanda Ferragamo Miletti, αλλά και τα παιδιά του, προσωπικότητες της μόδας και του σινεμά, εκπρόσωποι των Ιταλικών αρχών και η πρόεδρος των Ιταλικών Ταχυδρομείων Luisa Toldini.

Η συναρπαστική ιστορία ενός παπουτσή!

image

Ο Ferragamo υπήρξε ο πιο διάσημος σχεδιαστής και κατασκευαστής παπουτσιών των τελευταίων 2 αιώνων. Γεννήθηκε το 1898 στο Bonito της Ιταλίας και ήταν το ενδέκατο από τα 14 παιδιά της οικογένειας Ferragamo. Ήταν μόλις 9 ετών όταν έφτιαξε το πρώτο ζευγάρι για την αποφοίτηση της αδελφής του και τότε ο μικρός Salvatore κατάλαβε ποιο θα ήταν το επάγγελμα που θα ακολουθούσε. Αφού παρακολούθησε μαθήματα κατασκευής παπουτσιών για ένα χρόνο στην Νάπολι, άνοιξε το πρώτο του μαγαζάκι στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού.

image

Το 1914 μεταναστεύει στην Βοστώνη για να συναντήσει έναν από τους αδελφούς του που δούλευε σε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε καουμπόικες μπότες. Μετά από μικρή παραμονή στο εργοστάσιο ο Σαλβατόρε πείθει τον αδελφό του να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια, αρχικά στην Σάντα Μπάρμπαρα και στη συνέχεια στο Χόλυγουντ.

image

Εδώ ήταν που άρχισε το success story του. Ανοίγει ένα μικρό μαγαζάκι επισκευής και sur mesure παπουτσιών που γρήγορα έγιναν γνωστά και ανάρπαστα μεταξύ των σταρ.

image

Στη δεκαετία του '20 είχε ανακηρύχθηκε ο «Υποδηματοποιός των Σταρ» αυτό όμως δεν του αρκούσε. Ο Ferragamo δεν ήθελε μόνο να φτιάχνει εντυπωσιακά παπούτσια, ήθελε να είναι και άνετα, χωρίς να ενοχλούν το ανθρώπινο πόδι. Για να το επιτύχει αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

image

image

image

Παραμένει για 13 χρόνια στις ΗΠΑ πριν επιστρέψει το 1927 στην Ιταλία, αυτή τη φορά στην Φλορεντία. Ανοίγει ένα μαγαζί για τις πλούσιες, διάσημες και σημαντικές γυναίκες του αιώνα από την Έβα Περόν μέχρι την Μέριλιν Μονρόε. Το να δουλεύει με τις σταρ δεν ήταν από τα πιο εύκολα πράγματα του κόσμου.

image

Οι γνώσεις του πάνω στην επιστημονική και δημιουργική προσέγγιση των παπουτσιών έφερε πολλούς νεωτερισμούς όπως τα wedge και τα cage heels. Οι διάσημοι πελάτες του συνέχιζαν να συχνάζουν στην εταιρεία του και να την κάνουν διάσημη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το ταλέντο του Ferragamo ήταν ότι θυμόταν όλες τις συνήθειες και τις παραξενιές τους.

image

Γνώριζε ας πούμε ότι η Δούκισσα του Γουίνσδορ δεν φορούσε ποτέ νέα σχέδια παπουτσιών παράγγελνε πάντα σετ από τα ίδια παπούτσια με λευκό σατέν για να μπορεί να τα βάφει και να τα ταιριάζει με τα ρούχα της.

image

Η Marlene Dietrich συνήθιζε να φοράει τα ίδια παπούτσια μόνο δύο φορές. Για την πρώτη κυρία της Αργεντινής, την Εβίτα Περόν έφτιαχνε τα πιο τρελά σχέδια στις πιο τρελές τιμές. Η ερωμένη του Μουσολίνι Clara Petacci συναγωνιζόταν το ίδιο πάθος για τα παπούτσια με την Εύα Περόν. Μετά την εκτέλεση της άφησε στον αέρα μια παραγγελία 50 απλήρωτων ζευγαριών. Στις πελάτισσες του συγκαταλέγεται και η Εύα Μπράουν, η ερωμένη του Χίλτερ, κι αυτός ήταν ένας λόγος που τον κατηγόρησαν αργότερα για Ναζισμό αν και ο ίδιος παραδεχόταν ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν τα πόδια και τα παπούτσια της.

image

image

Με την επιστροφή του στην Ιταλία εγκαινιάζει ένα workshop στην via Mannelli πειραματιζόμενος σε νέα σχέδια, νέα υλικά και νέες πρωτοπόρες ιδέες. Το 1933 η κακοδιαχείρηση και τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν την εταιρεία στην χρεωκοπία αλλά ανακάμπτει μερικά χρόνια αργότερα και το 1950 η νέα επιχείρηση αριθμεί περί τους 700 ειδικευμένους εργάτες που παράγουν 350 χειροποίητα ζευγάρια παπούτσια την ημέρα.

image

image

imageimage

Ανάμεσα στις διάσημες πελάτισσες του φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό της Mary Pickford, της Gina Lollobrigida, της Ava Gardner της Rita Hayworth, της Anna Pavlova, της Audrey και Katharine Hepburn, της Greta Garbo, της Ingrid Bergman της Lauren Bacall ακόμα και της βασίλισσας Elizabeth.

image

image

image

Ο Salvatore Ferragamo πέθανε το 1960 σε ηλικία 62 ετών αλλά η εταιρεία του συνεχίστηκε και επεκτάθηκε σε όλα τα πολυτελή είδη, τσάντες, γυαλιά, μεταξωτά αξεσουάρ, ρολόγια, ρούχα, αρώματα κλπ.

image

image

image

Μετά το θάνατο του, η σύζυγος του Wanda και αργότερα τα 6 παιδιά τους (Fiamma, Giovanna, Fulvia, Ferruccio, Massimo και Leonardo) ανέλαβαν την επιχείρηση.

image

Η πιο ταλαντούχα όλων ήταν η Fiamma (η μεγαλύτερη κόρη του που πέθανε το 1998) που κληρονόμησε το μοναδικό ταλέντο του πατέρα της και έγινε διάσημη από τα περίφημα παπούτσια Vara που λάνσαρε το 1978 κι έγιναν σύμβολο του Οίκου.

image

Το 1995 εγκαινιάστηκε στο Palazzo Spini Feroni που είχε αγοράσει η οικογένεια το 1930, το Μουσείο Ferragamo αφιερωμένο στη ζωή και στη δουλειά του ιδρυτή του. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice