Η τέχνη των art dolls υπάρχει και στην Ελλάδα

Η τέχνη των art dolls υπάρχει και στην Ελλάδα

Μια ελληνίδα καλλιτέχνις δημιουργεί χειροποίητες κούκλες φτιαγμένες από πορσελάνη, που γίνονται αντικείμενα συλλεκτικής αξίας μοναδικά και ανεκτίμητα
  • A-
  • A+

Λέγεται ότι όταν αρχίζει η ενηλικίωση χάνουμε τόσα πράγματα όσα και αυτά που κερδίζουμε. Ας θυμηθούμε το μαγικό κόσμο που ζούσαμε ως παιδιά, όλες τις φανταστικές περιπέτειες, τους μυστήριους-υπερφυσικούς ήρωες αυτού του σύμπαντος, τα ξωτικά και τις νεράιδες. Όμως η πόρτα εξόδου από τον κόσμο της παιδικής φαντασίας δεν κλείνει ποτέ καλά. Την κρατάμε μισάνοιχτη έτσι ώστε να μπαινοβγαίνουμε κάθε φορά που χρειάζεται να δραπετεύσουμε από τη σκληρή ενήλικη ζωή.

Αυτός είναι ο κόσμος της Ιωάννας Παρασκευά. Έχοντας σπουδάσει Διοίκηση επιχειρήσεων και marketing, με μια σταδιοδρομία 19 χρόνων στην ναυτιλία και σήμερα στον κλάδο των επενδύσεων, είναι μια γυναίκα καριέρας που όμως νιώθει έντονα την ανάγκη απόδρασης από το σύμπαν των επιχειρήσεων. Συναισθήματα, επιθυμίες, σκέψεις και μια ισχυρή εσωτερική ανάγκη για να εκφραστούν, ενεργοποιούν το έμφυτο καλλιτεχνικό της ταλέντο και αυτό την σπρώχνει να δημιουργήσει κούκλες – γλυπτά ή art dolls όπως είναι διεθνώς γνωστές.

Μετά από μια μέρα έντασης στη δουλειά η βόλτα σε ένα πάρκο και οι περίεργοι καρποί ενός δέντρου ήταν η αφορμή για να φτιάξει τον Brawny ένα καλοκάγαθο, παιχνιδιάρικο ξωτικό και μετά ήρθε η λίγο «θυμωμένη» Calypso και η Aira για να του κάνουν παρέα.


Forest Fantasy Collection

Forest Fantasy Collection

Forest Fantasy Collection. Aira

Forest Fantasy Collection: Aira

Forest Fantasy Collection. Browny

Forest Fantasy Collection: Browny


Ο Πικάσο είπε κάποτε ότι «Ο σκοπός της τέχνης είναι να ξεπλύνει τη σκόνη της καθημερινής ζωής από τις ψυχές μας». Μόνο που αυτό το ξέπλυμα δεν είναι και πολύ εύκολο για την Ιωάννα. Για να ολοκληρωθεί μια κούκλα χρειάζονται τουλάχιστον 70-80 ώρες, ενώ υπάρχουν κάποιες οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 100 ώρες.

Όλες οι κούκλες είναι OOAK –«One of a Kind»–, δηλαδή κάθε κομμάτι είναι μοναδικό στον κόσμο. Δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά και ούτε έχουν παραχθεί καλούπια κατά τη διαδικασία δημιουργίας τους και κάθε λεπτομέρεια είναι ζωγραφισμένη εξ ολοκλήρου στο χέρι.

Τα υλικά με τα οποία δουλεύει είναι πηλός πορσελάνης (porcelain type clay), πολυμερικός πηλός (polymer clay) και συγκεκριμένο τύπο paperclay. 

Για τα μαλλιά χρησιμοποιεί μοχέρ που επεξεργάζεται κατάλληλα ή φυσικά μαλλιά. Όσο για τα ρούχα; Είναι Υψηλής Ραπτικής και sur mesure φυσικά χρησιμοποιώντας λινό, μουσελίνα, μεταξωτά, δαντέλες, μαλλί, βαμβάκι και ότι άλλο βάλει η φαντασία της. Πάντως το δυσκολότερο κομμάτι είναι τα μάτια –η έκφραση– που γίνονται σε 3 ξεχωριστά στάδια και είναι ζωγραφική και υγρό γυαλί.

Οι κούκλες όμως πρέπει κάπου να ξεκουραστούν και κυρίως να προστατευτούν, οπότε η τελειομανής Ιωάννα Παρασκευά φτιάχνει τις βάσεις από μασίφ ξύλο το οποίο ζωγραφίζει για να τις τοποθετήσει και κομψά κουτιά με γυαλί και χαλκό για να τις προστατεύσει.

Inspiring puppets collection. Grace

Inspiring puppets collection: Grace.

Mythology collection. Hesperia.

Mythology collection: Hesperia.


Στο εργαστήριο της, στη Βούλα, εκτός από τους πράσινους - την παρέα του δάσους, συναντάμε την Imelda, την Hesperia που μόλις έχει φύγει από τον κήπο των εσπερίδων, την Grace που σύμφωνα με τη δημιουργό της εκφράζει το παιδί που κρύβεται μέσα μας και ίσως γι’ αυτό το λόγο την ξεχώρισε το έγκυρο αμερικάνικο περιοδικό Art Doll Quarterly για να την φιλοξενήσει στην καλοκαιρινή του έκδοση. Συναντάμε ακόμα την Fancy, τις σέξι παιχνιδιάρες Donna D. και Esther και την Josephine με την Kassandra, που υπό τη διεύθυνση του Maestro συντροφεύουν μουσικά την παρέα. Ντελικάτες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη.

Concert Collection Art Figurines

Concert Collection Art Figurines.

Concert Collection Art Figurines. Kassandra

Concert Collection Art Figurines: Kassandra.

Concert Collection Art Figurines. Kassandra

Concert Collection Art Figurines: Kassandra.

Concert Collection Art Figurines. Joséphine.

Concert Collection Art Figurines. Joséphine

Concert Collection Art Figurines. Joséphine.

Concert Collection Art Figurines. Joséphine.


Λόγω της εργασίας της, η Ιωάννα Παρασκευά, ταξιδεύει συχνά ανά τον κόσμο, έτσι εκτός από τις πολλές και ποικίλες εικόνες και επιρροές – πολύτιμες για κάθε δημιουργό- έχει δεχθεί και προτάσεις ώστε να εκθέσει την δουλειά της σε κάποιες γκαλερί, στο εξωτερικό. Άλλωστε η δημιουργία art dolls αποτελεί μια   αναγνωρισμένη μορφή τέχνης και υπάρχουν αντίστοιχοι οργανισμοί και ινστιτούτα. Όμως ως αμετανόητη ρομαντική καλλιτέχνης επιμένει ελληνικά σκορπάει λίγη νεραΐδοσκόνη και βάζει στόχο να αναπτύξει και να μυήσει τους συμπατριώτες της στην τέχνη των art dolls.

“The purpose of art is washing the dust of daily life off our souls.”

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξανθιά και «αγνώριστη» η Billie EilIsh
Ξανθιά και «αγνώριστη» η Billie Eilish
Back to top