Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για τη γειτονιά;
«Ένα φόρεμα είναι ένα κομμάτι εφήμερης αρχιτεκτονικής, σχεδιασμένο για να ενισχύει τις αναλογίες του γυναικείου σώματος» - Christian Dior
Ο Γάλλος θρύλος της μόδας γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου το 1905. Το όνομά του, συνώνυμο του στυλ, φέρνει στη μνήμη εποχές από το Παρίσι του ’50. Οι δημιουργίες του έχουν ντύσει από τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες προσωπικότητες παγκοσμίως (Ρίτα Χέιγουορθ, Μέριλιν Μονρόε, Λίζ Τέιλορ, Εβίτα Περόν). O οίκος του, φτιάχνει τάσεις και συνεργασίες με τα διασημότερα μοντέλα και τους καλύτερους σχεδιαστές παγκοσμίως. Η προσωπικότητά του επαναστατική. Η ζωή του αξιοζήλευτη.
Εδώ δίπλα στην Coco Chanel
Γεννήθηκε στο Γκρανβίλ της Νορμανδίας.Το 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι.
Το σπίτι του στη Γκρανβίλ διατηρείται σήμερα ως μουσείο
Αφήνει τα όνειρά του για σπουδές αρχιτεκτονικής και ακολουθώντας τις επιθυμίες των γονιών του, σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο Ecole des sciences politiques του Παρισιού από το 1923-1926, με σκοπό να γίνει διπλωμάτης. Η πρώτη του απόπειρα να ασχοληθεί με την τέχνη έρχεται το 1928 όταν μαζί με τον στενό του φίλο Jacques Bonjean, ανοίγουν μια μικρή αίθουσα τέχνης με την επωνυμία Galerie Jacques Bonjean.
Το 1931 ο θάνατος της μητέρας του που καταστρέφει οικονομικά ολόκληρη την οικογένειά του, θα αποτελέσει και το λόγο που θα κλείσει αυτή τη γκαλερί.
Το 1930 ξεκινά η καριέρα του ως σχεδιαστή, όταν μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne, αποφασίζει να πουλήσει κάποια σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Κάποια σχέδιά του γίνονται αμέσως γνωστά και αγοράζονται από τη διάσημη κατασκευάστρια καπέλων Agnes ενώ άλλα δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro.
Η γνωριμία και η συνεργασία του με τον Robert Piquet παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του. Η συνεργασία τους ωστόσο θα σταματήσει το 1939 όπου ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και ο Dior κατατάσσεται στo στρατό.
Από το 1941-1946 εργάζεται στον Lucien Lelong ενώ το 1946 ανοίγει το δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac.
Ο οίκος Dior στεγάζεται το 1946 σε ένα υπέροχο κτίριο στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne με διευθυντή τον Jacques Rouët. Απασχολεί 85 άτομα και διακοσμείται με τα αγαπημένα χρώματα του σχεδιαστή: λευκό και γκρι.
O οίκος Dior
Η πρώτη κολεξιόν του οίκου παρουσιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 με 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα, και δε χρειάστηκε άλλη για να γίνει το μεγάλο μπαμ.
Φωτογραφία από την πρώτη κολεξιόν του οίκου Dior
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως από την πρώτη κιόλας μέρα οι γυναίκες κατέκλυσαν το κτίριο του οίκου. Λέγεται μάλιστα πως η Carmel Snow, εκδότρια του «Harper's Bazaar», μετά την πρώτη κολεξιόν είπε: «Πρόκειται για μια επανάσταση, αγαπητέ Christian. Τα φορέματά σας έχουν ένα πολύ έντονο new look»...
Αυτή ήταν η φράση που σφράγισε τις δημιουργίες του Dior. Η γραμμή του New look, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και πρόβαλλε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Στενή μέση, φαρδιές μακριές φούστες, καπέλα, χοντρά γάντια και γόβες με ψηλά μυτερά τακούνια, στρογγυλοί ώμοι, η μορφή της κλεψύδρας εφαρμοσμένη στη γυναικεία σιλουέτα, μια επανάσταση στο χώρο της μόδας. Ωστόσο, To new look απορρίφθηκε από το φεμινιστικό κίνημα σαν ένα στυλ που μοναδικό του σκοπό είχε τη ανάδειξη της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο.
Εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής, ο Dior ασχολήθηκε και με την παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων και αξεσουάρ. Το 1947 λάνσαρε στην αγορά το πρώτο του άρωμα Miss Dior που παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα διασημότερα αρώματα του κόσμου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.
Καθιέρωσε μεταξύ άλλων τις γραμμές Evol, Princess, Oblique, Oval Tulip, Η, Α και Υ.
Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Θεωρείται ο εμπνευστής τις ιδέας του «τέλους αδείας», που τον κατοχύρωνε οικονομικά για καθένα από τα σχέδιά του.
Πέθανε το 1957 σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή προσβολή.
Μετά το θάνατό του τον οίκο αναλαμβάνει ο Yves saint Laurent όπου θεωρήθηκε διάδοχος του. Το 1960 την σκυτάλη παίρνει ο Marc Bohen μέχρι το 1989 όπου διευθύνει ο Gianfranco Ferre. Από το 1996 John Galliano αναλαμβάνει τη θέση του «chief designer» μέχρι και το 2011. Τον Απρίλιο του 2012 την θέση καταλαμβάνει ο Raf Simons.
Ίσως η σημαντικότερη προσωπικότητα στο χώρο της μόδας, παραδίδει όχι μόνο μαθήματα στυλ και φινέτσας αλλά και ήθους λέγοντας: «Η ευτυχία είναι το μυστικό της ομορφιάς. Δεν υπάρχει ομορφιά χωρίς ευτυχία».