5 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις για τους bisexuals

5 μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις για τους bisexuals

Και τι ισχύει στην πραγματικότητα
  • A-
  • A+
Τα στερεότυπα και τα λανθασμένα συμπεράσματα για την αμφιφυλοφιλία.

Μπορείς να διαβάσεις ετούτο εδώ το κείμενο για το τι ισχύει και τι όχι σχετικά με την αμφιφυλοφιλία ή μπορείς απλά να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο από την σειρά Crazy Ex Girlfriend και θα έχεις την σφαιρική εικόνα του θέματος. Τα εξηγεί καλύτερα και τραγουδιστά.

"Gettin' Bi" (feat. Pete Gardner) - "Crazy Ex-Girlfriend"

(Και μιας και έκανες την αρχή, να παρακολουθήσεις και ολόκληρη την σειρά. Αξίζει.)
 

 

Σε περίπτωση όμως που προτιμάς τον γραπτό λόγο, έχεις χρόνο στην διάθεσή σου και όρεξη για νέα πληροφορία, μην φύγεις. Ας διαλύσουμε μαζί κάποιους μύθους και ας κάνουμε τον κόσμο λίίίίίγο καλύτερο σήμερα!

Αμφιφυλοφιλία, λοιπόν ή αλλιώς bisexuality. Το μεγάλο Β της LGBTQ+ κοινότητας και ένα θέμα συζήτησης που συνήθως καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα και γενικεύσεις που μπορούν να γίνουν βλαβερές. Κυρίως για τα άτομα που δηλώνουν bisexual οι ίδιοι.
Ποιος είναι όμως ο σαφής όρος του bisexuality; Η συγγραφέας Robyn Ochs σε κείμενό της για το διαδικτυακό κέντρο Bisexual Resource Center δηλώνει ότι «αυτοαποκαλούμαι bisexual επειδή αναγνωρίζω στον εαυτό μου την πιθανότητα να νιώσω σεξουαλική έλξη και ρομαντικά αισθήματα για άτομα περισσότερου από ένα φύλου, όχι απαραίτητα την ίδια στιγμή, όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο, όχι απαραίτητα με την ίδια δύναμη.»

 

Τα αμφιφυλόφιλα άτομα συχνά έρχονται αντιμέτωπα με στερεότυπα και ψευδείς πληροφορίες περί των προτιμήσεών τους, γεγονός που μπορεί να γίνει τα πάντα από ενοχλητικό μέχρι και επικίνδυνο. Έτσι η διάσημη οργάνωση Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) κυκλοφόρησε μία λεπτομερή λίστα με όλους εκείνους τους μύθους που πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουμε, καθώς και τα αληθινά δεδομένα που τους αντιστοιχούν. Έτοιμοι;

Μύθος: Είναι απλά μία φάση πριν καταλήξεις στο ότι είσαι gay.

Αλήθεια: Κάτι τέτοιες κοτσάνες ανήκουν στην δεκαετία του ’90 και σε εκείνο το ένα επεισόδιο του Sex and the City όπου η Carrie σκέφτεται να βγει ραντεβού με έναν bisexual νεαρό και τελικά δεν το αντέχει. Στην σύγχρονη πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο «απλά». Σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος δηλώνει bisexual και στην συνέχεια ανακαλύπτει πως είναι gay ή λεσβία όπως ακριβώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα άτομο δηλώνει straight πριν καταλάβει πως ανήκει στην LGBTQ+ κοινότητα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την ύπαρξη της αμφιφυλοφιλίας, η οποία αναγνωρίζει την συχνά ρευστή φύση της ρομαντικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής έλξης αλλά παραμένει κάτι τελείως διαφορετικό από τις υπόλοιπες σεξουαλικές ταυτότητες.

Μύθος: Όλες οι γυναίκες είναι bi / Δεν υπάρχουν bi άνδρες.

Αλήθεια: Από πού να το πρωτοπιάσουμε; Το να κάνεις μία τόσο τεράστια γενίκευση για την σεξουαλικότητα ενός ολόκληρου φύλου είναι προφανώς μία πολύ ανεύθυνη κίνηση που υπονομεύει τις προσωπικές εμπειρίες του κάθε ένα από εμάς και σβήνει τελείως την έννοια της ατομικότητας.
Κάποιες γυναίκες έλκονται αποκλειστικά από άνδρες, άλλες αισθάνονται μόνο συναισθηματική αλλά όχι σωματική έλξη για μία γυναίκα και άλλες ελκύονται το ίδιο από άνδρες και γυναίκες. Οι άνδρες αντίστοιχα. Στερεότυπα και πεποιθήσεις όπως οι παραπάνω τροφοδοτούν ξεπερασμένες ιδέες για τους «ρόλους» των φύλων στην κοινωνία, όπως το ότι οι γυναίκες είναι πάντα «στοργικές» και οι άνδρες «αρρενωποί». Καιρός να τις ξεπεράσουμε. 

 

Μύθος: Δεν μπορείς να δηλώνεις bisexual αν πρώτα δεν έχεις κάνει σχέση και με άνδρα και με γυναίκα/ Δεν μπορείς να δηλώνεις bisexual αν πρώτα δεν έχεις κάνει σεξ και με άνδρα και με γυναίκα.

Αλήθεια: Aν κάτι τέτοιο ίσχυε, έρχονται στο μυαλό πολλά 16χρονα με σιδεράκια και ακμή που δεν έχουν δικαίωμα να δηλώνουν straight.
Eίναι αυτονόητο το ότι μπορείς να αναγνωρίσεις το τι βρίσκεις ελκυστικό (στην συγκεκριμένη περίπτωση και τα δύο φύλα) χωρίς να έχεις συνάψει ρομαντικές ή/και σεξουαλικές σχέσεις μαζί του.
Επίσης αν ένα bisexual άτομο παντρευτεί έναν άνδρα ή μία γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει πως η σεξουαλικότητά του παύει να υπάρχει. Εξακολουθεί και είναι bisexual, ακριβώς όπως δύο παντρεμένοι straight παραμένουν straight και μετά τα κουφέτα.

 

Μύθος: Για να είσαι bisexual πρέπει να σου αρέσουν σε ίσο βαθμό οι άνδρες και οι γυναίκες.
Αλήθεια: Δηλαδή αν δεν σου αρέσει σε ίσο βαθμό το πεπερόνι με την μαργαρίτα, δεν σου αρέσει η πίτσα;!
Κάποια αμφιφυλόφιλα άτομα αισθάνονται έλξη κατά κύριο λόγο για τους άνδρες και λιγότερο συχνά για τις γυναίκες. Κάποια το αντίθετο. Το φάσμα της bisexual εμπειρίας αφορά όλων των ειδών τις προτιμήσεις. Το μόνο κοινό σημείο στον κάθε έναν που έτσι αυτοπροσδιορίζεται είναι ότι αισθάνεται έλξη για παραπάνω από ένα φύλο.

 

Μύθος: Οι bisexuals θα σε απατήσουν/ Οι bisexuals είναι σεξουαλικά ασυγκράτητοι/ Οι bisexuals δεν είναι ικανοί για μονογαμικές σχέσεις
Αλήθεια: Μπορεί να είσαι σε μία φάση της ζωής σου που αναζητάς κάτι μόνιμο και επιθυμείς μία σοβαρή σχέση. Μπορεί πάλι να μην θες να σε αγγίξει άνθρωπος. Μπορεί να θέλεις να σε αγγίξουν όλοι οι άνθρωποι. Τίποτα από τα παραπάνω δεν εξαρτάται από την σεξουαλική σου ταυτότητα!

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα ζευγάρι από τη Βιρτζίνια που έγινε γνωστό για την ιδιαίτερη πρόταση γάμου τους
Χάσανε το ταξίδι στο Παρίσι αλλά βρήκε λύση για την πρόταση γάμου
Back to top