Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε προεκλογική ομιλία το 1974
© ΕΡΤ Α.Ε.
LOOK

Τα ζιβάγκο που έγραψαν ιστορία

Από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στιβ Τζόμπς, αυτα είναι τα ζιβάγκο που έμειναν στην ιστορία.

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη |

Σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επέλεξαν το ζιβάγκο για να περάσουν τα μηνύματά τους.

Η «διπλωματία της μόδας» δεν είναι νέος όρος στις διεθνείς σχέσεις. Αντιθέτως, πίσω από τις δημόσιες εμφανίσεις πολιτικών, αρχηγών κρατών και προσωπικοτήτων με επιρροή, υπάρχει ολόκληρο σκεπτικό, φιλοσοφία αλλά σαφή μηνύματα που επικοινωνούνται.

Από τα χαρακτηριστικά σακάκια της Άνγκελα Μέρκελ, τις θεματικές (για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση) στιλιστικές επιλογές της Γιάννας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη μέχρι το κίνημα #χωρίςγραβάτα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, με αφορμή τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ρίχνουμε φως στα αείμνηστα… ζιβάγκο που έγραψαν Ιστορία.  

Το καλούπι σπάει με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή
© ΕΡΤ Α.Ε.

Το πολιτικό «φαινόμενο» των δεκαετιών ’70-‘80-’90, ο μεταρρυθμιστής, ο εμπνευστής της Μεγάλης Ιδέας ΠΑΣΟΚ, που αγαπήθηκε όσο λίγοι και μνημονεύεται όσο κανένας άλλος μέχρι και σήμερα, ήταν μια ανατρεπτική μορφή. Πρώτος απ’ όλους, μιλά στην ψυχή του μέσου Έλληνα, μαγεύει τα πλήθη και πετά από πάνω του πουκάμισο. Το αντικαθιστά με ζιβάγκο το οποίο διατηρεί μέχρι το τέλος. Κανένας άλλος πολιτικός μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να εμφανιστεί χωρίς κοστούμι, πουκάμισο και γραβάτα. Το ποτάμι των ενδυματολογικών επιλογών των Ελλήνων πολιτικών δε θα γυρνούσε ποτέ πίσω…

Qualis pater, talis filius

 

 

Σε περίπτωση που δεν έχετε ξεσκονίσει τα λατινικά σας η φράση σημαίνει «σαν τον πατέρα και ο γιός». Αναφερόμαστε στον πρώην πρωθυπουργό και νυν υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Παπανδρέου. Ως πρωθυπουργός αλλά και γενικά ως πολιτικός έχει συγκριθεί και συνεχίζει να «αναμετράται» με την φήμη του πατέρα του. Εμφανίζεται συχνά με ζιβάγκο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Ο άσος «Παπανδρέου» από το μανίκι του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε περιοδεία στην Κομοτηνή
© Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιεί περιοδεία στη Θράκη. Σε μια στάση στην Κομοτηνή, φορά ζιβάγκο και σακάκι και γίνεται viral. Το twitter παίρνει φωτιά με άπαντες να σχολιάζουν ότι εκτός των άλλων στοιχείων στην ομιλία και τους τρόπους, πλέον ο Αλέξης Τσίπρας εμπνέεται και από το παπανδρεικό στιλ.  

Ο Εμμανουέλ Μακρόν σαν «διανοούμενος»

Ο Γάλλος πρόεδρος φορά συνήθως τα κοστούμια των golden boys, μοιάζει με ατσαλάκωτο τραπεζίτη και παρεκκλίνει από αυτό το ύφος σπάνια. Όταν όμως το κάνει, και μάλιστα σε εμφανίσεις του στο εξωτερικό, επιλέγει ζιβάγκο. Κάποιοι λένε ότι θέλει να μοιάσει στους Παριζιάνους διανοούμενους της δεκαετίας του ’30 ενώ δεν περνούν απαρατήρητα σχόλια όπως εκείνα στον New Yorker (Ιούλιος 2019) που σπεύδουν να τον παρομοιάσουν με «απογοητευμένο μυθιστοριογράφο».

Ο Στιβ Τζομπς και η «στολή»

Ο Στιβ Τζόμπς σε παρουσίαση της Apple
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ John G. Mabanglo

Ο Στιβ Τζόμπς έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην τεχνολογική επανάσταση και στην διαμόρφωση της σύγχρονης ψηφιακής ζωής. Σε όλες τις παρουσιάσεις των νέων μοντέλων της Apple, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά και στην καθημερινότητά του από τα '80s δεν φορούσε τίποτε άλλο παρά μαύρο ζιβάγκο και τζιν παντελόνι στάζοντας έτσι τα στερεότυπα των αυστηρών «dress code» των πολυεθνικών και υιοθετώντας την δική του "ουδέτερη" στολή εργασίας. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice