Eίσαι single στην εποχή των social;

Ghosting, friends with benefits, dating apps, κλισέ ατάκες. H dating coach Αθηνά Μάρτου μας μιλάει για όλα όσα προβληματίζουν τις γυναίκες στα ερωτικά τους

H dating coach Αθηνά Μάρτου μιλά για το ghosting, τους friends with benefits, τα dating apps και τις κλισέ ατάκες

Τι σημαίνει να είσαι single γυναίκα σήμερα, την εποχή των social media και των εφαρμογών γνωριμιών; Όταν καλείσαι να βρεις τον εαυτό σου βγαίνοντας από μια μακροχρόνια σχέση, να έχεις να διαχειριστείς κλισέ ατάκες όπως το «bad timing» ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να δέχεσαι ghosting; Συναντήσαμε την Dating Coach, Αθηνά Μάρτου με την οποία συζητάμε για τα φλέγοντα ερωτικά θέματα που απασχολούν περισσότερο τις γυναίκες σήμερα. Ghosting, friends with benefits, dating apps, κλισέ ατάκες και η λίστα συνεχίζεται.

Η dating coach Αθηνά Μάρτου

«Οι περισσότερες γυναίκες που έρχονται σε μένα παραπονιούνται πως δεν μπορούν να βρουν τον άντρα που θέλουν. Και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει κάποιος άλλος άντρας στη ζωή τους από τον οποίο χρειάζεται να ξεκολλήσουν. Βλέπεις, για να φτάσεις στο σημείο να ζητήσεις βοήθεια, σημαίνει ότι πονάς. Και πονάς πολύ. Άρα είσαι ήδη μέσα σε μία κατάσταση που είναι δύσκολη. Σπάνια έχει έρθει γυναίκα σε μένα που να μην έχει τίποτα απολύτως στη ζωή της και να θέλει απλά να τη βοηθήσω να βρει αυτό που ψάχνει. Ή θα έρθουν γιατί θέλουν να ξεπεράσουν τον πρώην, είτε γιατί γνώρισαν κάποιον που τους αρέσει πολύ και δε θέλουν να τα κάνουν θάλασσα και να τον χάσουν. Το μεγαλύτερο θέμα με τις γυναίκες είναι το υπερβολικό δόσιμο και τα όρια. Λαχταράμε να ζήσουμε τον έρωτα, το όμορφο παραμύθι, τις γλυκές συγκινήσεις στα πρώτα ραντεβού, δίνουμε και δίνουμε και δεν παίρνουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε αν αυτός ό άνθρωπος και αυτή η σχέση θα είναι καλή για εμάς μακροπρόθεσμα. Με αποτέλεσμα να κολλάμε σε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν είναι αυτό για μας και να χάνουμε πολύτιμο χρόνο από αυτούς που είναι για μας.

Έγινε φαντομάς
Πάντα υπήρχαν άνθρωποι που πήγαιναν στο περίπτερο για τσιγάρα και έκαναν 20 χρόνια να γυρίσουν. Καμία ανθρώπινη συμπεριφορά δεν είναι πρωτόγνωρη ή πρωτοεμφανιζόμενη. Απλά τώρα είναι πανεύκολη και ίσως με λιγότερες τύψεις. Όταν κάτι το κάνεις δυο τρεις φορές και βλέπεις και άλλους γύρω σου να το κάνουν, τότε λες γιατί να νιώσω άσχημα αφού όλοι αυτό κάνουν σήμερα; Για να ξεκαθαρίσουμε όμως και κάτι, δεν είναι όλα ghosting. Είναι διαφορετικό να έχουμε ανταλλάξει κάποια μηνύματα χωρίς να έχουμε βγει ποτέ, αυτό να σταματάει για τους χ, ψ λόγους και να λέμε ότι μας έκανε ghosting. Το πραγματικό ghosting προϋποθέτει κάποια επαφή ή σχέση πιο πριν. Οι λόγοι που κάποιος κάνει ghosting είναι ξεκάθαρα θέμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Δεν μπορούν να πουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους και φυσικά έχουν μια τεράστια έλλειψη εν συναίσθησης για το άλλο πρόσωπο και τον πόνο ή τη σύγχυση που προκαλούν. Ας αποδεχτούμε ότι μπορεί να μας συμβεί και ας κοιτάξουμε να μην είμαστε εμείς αυτοί που το κάνουμε.

Γνωριστήκαμε στο Tinder
Η τεχνολογία, τα social media και τα dating apps, μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές αλλαγές, έχουν αλλάξει και τον τρόπο που φλερτάρουμε, βγαίνουμε ραντεβού και κάνουμε σχέσεις. Όταν καταλάβουμε πως αυτές οι αλλαγές είναι μόνιμες, σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για το πώς ήταν κάποτε τα πράγματα και αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία και τα μέσα για να συνδεθούμε, τότε θα αλλάξει και η εμπειρία μας.

Δημιουργώντας περιεχόμενο στα social media, αν και αυτό απευθύνεται μόνο σε γυναίκες, έχω πολλούς άντρες να με ακολουθούν και να μου στέλνουν μηνύματα λέγοντας μου πως και εκείνοι δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με τις γυναίκες. Οι δυσκολίες και οι φόβοι ενός άντρας μπορεί να είναι διαφορετικής φύσης και να θέλει άλλη αντιμετώπιση, αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι απαθής ή πως δεν ενδιαφέρονται όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιες γυναίκες. Οι ερωτικές σχέσεις είναι ανάγκη και επιθυμία όλων μας, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικής κατεύθυνσης. Από τη στιγμή λοιπόν που είναι επιθυμία και ανάγκη, ο καθένας σκέφτεται, προβληματίζεται, ψάχνει, ρωτά και βρίσκει λύσεις ή όχι.

Κεφάλαιο Friends with benefits
Το friends with benefits είναι μία μορφή σχέσης που έχει τους δικούς της κανόνες. Αν δεν ξέρεις και κυρίως αν δεν μπορείς να τηρήσεις αυτούς τους κανόνες τότε μην μπαίνεις καν στη διαδικασία να παίξεις αυτό το «παιχνίδι». Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλει κάποιος να έχει τέτοιας μορφής σχέσεις στη ζωή του. Αρκεί να είναι ειλικρινής, ξεκάθαρος, να δίνει το δικαίωμα της επιλογής στον άλλον να συμφωνήσει ή όχι και κυρίως να ξέρει και ο ίδιος τα όρια του. Δε γίνεται να θέλω ελεύθερη σχέση για μένα, αλλά ο άλλος να μου είναι πιστός. Η μοναδική παγίδα που υπάρχει σε αυτές τις σχέσεις, πέρα από τα θέματα υγείας αν δεν προσέχεις, είναι πως σιγά σιγά απομακρύνεσαι από το συναίσθημα σου και δεν έρχεσαι αληθινά κοντά με κάποιον. Η αληθινή σχέση χτίζεται πάνω στις στιγμές που ερχόμαστε κοντά, που δείχνουμε τον εαυτό μας, δείχνουμε ποιοι είμαστε, τι νιώθουμε, τι μας πονά, τι έχουμε ανάγκη, που νοιαζόμαστε και θέλουμε να φροντίσουμε και κάποιον άλλο άνθρωπο πέρα από τον εαυτό μας. Και όλο αυτό απαιτεί κάποια ικανότητα και εξάσκηση. Εξάσκηση που δε γίνεται όταν όλες οι σχέσεις που επιλέγουμε είναι επιφανειακές. Το friends with benefits είναι εγωιστικό.

Διανύω την 3η δεκαετία της ζωής μου… single
Αυτό που παίζει καθοριστικό παράγοντα στη ζωή μία single γυναίκας 30+ είναι η ύπαρξη ενός παιδιού ή όχι. Άλλες επιλογές θα κάνει μία single γυναίκα που έχει ένα ή περισσότερα παιδιά, άλλες θα κάνει μία που δεν έχει παιδιά. Άλλες επιλογές θα κάνει μία γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδί από εκείνη που δε θέλει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το άγχος για τα χρόνια που περνάνε δε βοηθάει σε καμία περίπτωση. Το κλειδί είναι να ξέρει η κάθε μία τι είναι αυτό που θέλει στη ζωή της μακροπρόθεσμα και να κάνει τις επιλογές της σύμφωνα με αυτό. Δεν υπάρχει «τι κάνω με το χρόνο ανάμεσα στις σχέσεις της ζωής μου». Ο χρόνος είναι η ζωή σου, είτε βρίσκεσαι σε σχέση, είτε όχι. Βλέπω συχνά γυναίκες να βρίσκουν νόημα και χαρά μόνο όταν βρίσκονται σε σχέση. Χρειάζεται να βρίσκεις νόημα και χαρά σε όλη σου τη ζωή. Μόνο έτσι θα κάνεις καλές επιλογές για σένα. Κάθε σχέση είναι μία εμπειρία. Αυτό που μπορείς να κάνεις ανάμεσα σε αυτές είναι να δεις και να καταλάβεις τι πήγε καλά και τι στραβά, έτσι ώστε να ζεις περισσότερες καλές εμπειρίες στο μέλλον. Και φυσικά να βελτιώνεσαι και να εξελίσσεσαι ως άνθρωπος.

___________________________________________________________________________________

Τέσσερεις νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός που πραγματεύονται ζητήματα καρδιάς.

Αγάπησε τη ζωή σου - Σόφι Κινσέλα
«Σ’ αγαπώ… Αλλά τι θα γίνει αν δεν μπορώ να αγαπήσω τη ζωή σου;» Στο βιβλίο αυτό η Έιβα έχει βαρεθεί τις διαδικτυακές γνωριμίες. Άλλωστε πάντοτε εμπιστευόταν το ένστικτό της περισσότερο από τους αλγόριθμους, οπότε θέλει να ξεφύγει από όλα αυτά. Έτσι, όταν γράφεται σε κάποιο σεμινάριο δημιουργικής γραφής σ’ ένα ησυχαστήριο στην Ιταλία, όπου οι συμμετέχοντες διατηρούν την ανωνυμία τους, ο έρωτας είναι το τελευταίο πράγμα που έχει στον νου της. Ώσπου γνωρίζει έναν όμορφο ξένο… Ξέρει γι’ αυτόν μόνο ότι είναι αστείος και καλόκαρδος, ενώ σύντομα ανακαλύπτει πως είναι και σπουδαίος εραστής. Κι αυτός από την πλευρά του δείχνει εξίσου γοητευμένος από την Έιβα, και ύστερα από ένα παθιασμένο ειδύλλιο, αποφασίζουν να γίνουν ζευγάρι, χωρίς να γνωρίζει καν ο ένας το όνομα του άλλου. Αλλά όταν επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή, η καθημερινότητα θα τους πέσει πολύ βαριά. Παραξενιές και ενοχλητικές συνήθειες τους εκνευρίζουν, και η μια συμφορά διαδέχεται την άλλη. Μπορεί να αγαπιούνται, αλλά ο ένας δεν αγαπάει τον τρόπο ζωής του άλλου. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινή ζωή;

Το τελευταίο γράμμα από τον εραστή σου - Τζότζο Μόις
Όταν η Έλι ψάχνει στα αρχεία της εφημερίδας για την οποία εργάζεται να βρει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία είναι σίγουρη πως τίποτα συνταρακτικό δεν πρόκειται να προκύψει. Κι όμως, ανακαλύπτει ένα γράμμα από το 1960, στο οποίο ένας άντρας ζητά από την ερωμένη του να εγκαταλείψει τον σύζυγό της. Αυτή θα είναι και η αφορμή για να σκαλίσει αυτή την παλιά ιστορία αγάπης, ίσως γιατί της θυμίζει τη δική της προσωπική ζωή…Το 1960, η Τζένιφερ ανακτά τις αισθήσεις της στο νοσοκομείο έπειτα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα – ούτε τον σύζυγό της, ούτε τους φίλους της, ούτε τον ίδιο της τον εαυτό. Κι ύστερα, όταν επιστρέφει σπίτι, βρίσκει μια κρυμμένη επιστολή και αρχίζει να ανακαλεί τον εραστή για τον οποίο ήταν διατεθειμένη να διακινδυνεύσει τα πάντα.βΟι ιστορίες πάθους, παράνομης αγάπης και απώλειας των δύο αυτών γυναικών, της Έλι και της Τζένιφερ, συνυφαίνονται σ’ ένα βαθιά συναισθηματικό και συγκινητικό μυθιστόρημα.

Φαντάσματα -  Ντόλι Άλντερτον
Η Νίνα Ντιν, ετών τριάντα δύο, είναι επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, έχει φίλους και οικογένεια που την αγαπούν, συν ένα νέο σπίτι και μια νέα γειτονιά. Όταν γνωρίζει τον Μαξ, έναν γοητευτικό ρομαντικό τύπο που της λέει στο πρώτο κιόλας ραντεβού πως πρόκειται να την παντρευτεί, όλα δείχνουν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Αυτή η καινούργια ερωτική σχέση έρχεται την κατάλληλη στιγμή – καθώς η εμπειρία της ως τριαντάρας δεν ήταν τόσο απελευθερωτική όσο έλπιζε. Όλα γύρω της της θυμίζουν πως ο χρόνος περνά και οι ευκαιρίες μπορεί εύκολα να εξανεμιστούν. Οι φιλίες ατονούν, οι πρώην εραστές προχωρούν στη ζωή τους και, το χειρότερο, όλοι μετακομίζουν στα προάστια. Ούτε στην οικογένειά της μπορεί να βρει παρηγοριά, καθώς η μητέρα της περνά κρίση μέσης ηλικίας και ο αγαπημένος της πατέρας βυθίζεται σιγά σιγά στην άνοια. Μια γλυκόπικρη, ρομαντική ιστορία για τα φαντάσματα του παρελθόντος και για τους ανθρώπους της ζωής μας που έγιναν φαντάσματα! Μια αληθινή όσο και ανάλαφρη αποτύπωση του τι σημαίνει να είσαι σινγκλ γυναίκα σήμερα, την εποχή των σόσιαλ μίντια και των εφαρμογών γνωριμιών, να ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου βγαίνοντας από μια μακροχρόνια σχέση και να δέχεσαι γκόστινγκ…

Το λουλούδι του πάγου - Μαρία Τζιρίτα
Η Αλεξάνδρα Πανοπούλου είναι όμορφη, πλούσια και σύντομα θα γίνει πολύ διάσημη κατακτώντας τον τίτλο της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης. Παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον Λεωνίδα, ο οποίος την λατρεύει, κι απέκτησε μαζί του έναν γιο, τον Όμηρο. Έχει πάντα κοντά της την παιδική της φίλη Ελίνα, που τρέχει σε κάθε της ανάγκη, και τους γονείς της, που δεν της χαλούν κανένα χατίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια πολύ τυχερή κι απόλυτα ευτυχισμένη γυναίκα. Όμως δεν είναι. Στην ιστορία του βιβλίου η ηρωίδα δεν είναι η Αλεξάνδρα, η πρωταγωνίστρια του. Πραγματική ηρωίδα είναι η Ελίνα, και τραγικοί ήρωες ο Λεωνίδας και ο μικρός Όμηρος. Σύντομα θα καταλάβετε το γιατί


Info

Το άρθρο αυτό όπως και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα για βιβλία, συγγραφείς, νέες κυκλοφορίες, νέα trends στο βιβλίο, συνεντεύξεις, παιδικά βιβλία και άλλα πολλά μπορείτε να διαβάσετε στο ένθετο «Bookιες» των εκδόσεων Ψυχογιός, που κυκλοφορεί με το καλοκαιρινό τεύχος της Athens Voice. Αναζητήστε το!