5 διάσημοι Έλληνες τραγουδιστές που έχουν παίξει μουσική στις φυλακές

Της φυλακής τα σίδερα είναι και για τους τραγουδιστές. Από τον Γιώργο Μαζωνάκη μέχρι τον Saske

Tραγουδιστές που έχουν παίξει μουσική στις φυλακές: Γιώργος Μαζωνάκης, Γιώργος Μαργαρίτης, Στέλιος Ρόκκος, Εισβολέας και Saske

«Πίστη – Ελπίδα – Αγάπη. Σας ευχαριστώ… Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 14 Φεβρουαρίου 2023» γράφει στην ανάρτησή του στο Instagram ο Γιώργος Μαζωνάκης. Ο Μαζώ μετά το μετρό, το μαγείρεμα ανθρωπιάς με την κοινωνική κουζίνα «ο Άλλος άνθρωπος» αυτή τη φορά πήγε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο τραγουδιστής επισκέφτηκε τα κελιά των γυναικών που κρατούνται, έδωσε μια μικρή συναυλία για τις κρατούμενες ενώ συνομίλησε μαζί τους αρκετή ώρα και τέλος ερμήνευσε μερικές από τις επιτυχίες του. Η κίνηση του αυτή δεν μας θύμισε απλώς τον θρυλικό τραγουδιστή της κάντρι, Τζόνι Κας ή αλλιώς «μαυροφορεμένο πρίγκιπα» που έμεινε στην ιστορία για την ζωντανή ηχογράφηση του στις 13 Ιανουαρίου του 1968, στις φυλακές Φόλσομ της Καλιφόρνια με κοινό τους κρατούμενους αλλά και μερικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Παρακάτω σου έχουμε 5 ράπερ και λαϊκούς τραγουδιστές που επέλεξαν να περάσουν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Γιώργος Μαζωνάκης

Μπαλόνια σ' αγαπώ στις φυλακές, οι κρατούμενες χειροκροτούν σε κάθε κελί, λίγο πιο κάτω πανό και χειροτεχνίες «Όσο ζω Μαζώ». Ο διάσημος τραγουδιστής μοιράζει αυτόγραφα, τρώει φαγητό και τραγουδάει στις φυλακές Κορυδαλλού μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του όπως το «Gucci φόρεμα», «Μου λείπεις, «Ανήκω σε μένα» κ.ά, στις 14 Φεβρουαρίου 2023 ανήμερα της ημέρας των ερωτευμένων. Τον εκκεντρικό καλλιτέχνη κάλεσε συγκεκριμένα η διευθύντρια των φυλακών για να γιορτάσουν όλοι μαζί με ένα διαφορετικό τρόπο. Όπως είπε και ο ίδιος στο τέλος της συναυλίας του ήταν «μεγάλη τιμή να είναι το πρόσωπα μέσα από τα κάγκελα» ενώ ευχήθηκε στις κρατούμενες ελευθερία και πίστη στο Θεό. 

Γιώργος Μαργαρίτης

Ο λαϊκός τραγουδιστής το είχε μέσα του 30 χρόνια που ήθελε να τραγουδήσει στις φυλακές είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξη του και πράγματι το κατάφερε. Ο Γιώργος Μαργαρίτης βρέθηκε στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 για να ψυχαγωγήσει τους κρατουμένους. «Έκανα λοιπόν το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω. Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά που είναι μέσα, για την αγάπη και τη δύναμη που μου έδωσαν. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση των φυλακών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω τη σπουδαία ορχήστρα μου, που με το που το άκουσαν, δέχτηκαν να παίξουν αφιλοκερδώς χωρίς δεύτερη κουβέντα - τον Μανώλη Καραντίνη, το αρχηγόπουλό μας, τον μαέστρο Γιώργο Μπαγιάτη και όλα τα παιδιά. Στην αρχή, πολύ κόσμος είχε επιφυλάξεις για το πώς θα πάει. Εγώ, μόνο, το πίστευα. Ήταν μια μεγάλη γιορτή, τέτοιο γλέντι δεν ξανάδα. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι είδα πολλά παιδιά 25-30 χρονών. Πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι γιατί τόσο νέοι άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή. Όσο μπορούμε να δίνουμε χαρά στους συνανθρώπους μας μέσα από τα επαγγέλματα μας, πρέπει να το κάνουμε. Εγώ, όπως σου είπα, έκανα το καθήκον μου. Τώρα ας το κάνουν και οι άλλοι. Από τον απλό άνθρωπο βγαίνουμε και πρέπει να στεκόμαστε δίπλα του» είχε δηλώσει. Ο τραγουδιστής που είχε περάσει και εκείνος ως κρατούμενος στο παρελθόν την πύλη των Φυλακών Κορυδαλλού την περίοδο της δικτατορίας τραγούδησε μερικές από τις πιο μεγάλες και διαχρονικές λαϊκές και ρεμπέτικες επιτυχίες του όπως το θρυλικό σουξέ «Στο κελί 33».

Στέλιος Ρόκκος

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2014, o Στέλιος Ρόκκος επέλεξε το δικό του τρόπο να γιορτάσει την περίοδο των Χριστουγέννων. Μαζί με τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, όχι μόνο έκανε τα γυρίσματα του videoclip του για το τότε νέο κομμάτι του «Όσο μένω επιμένω» αλλά τραγούδησαν παρέα ζωντανά σε μία αφιλοκερδή συναυλία με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Γιάννη Παπαδάκου. Ροκ και πάντοτε με διάθεση να βοηθήσει κοινωνικές ομάδες του περιθωρίου.

Εισβολέας

Μέσω του ΚΕΘΕΑ, στις 29 Ιουνίου του 2018, που είναι η Παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών ο Εισβολέας ή κατά κόσμον Ηλίας Παπανικολός προσέφερε μια αφιλοκερδής συναυλία στους κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού. «Βρήκαμε την ευκαιρία μας -και το ΚΕΘΕΑ και εμείς- να μπορέσουμε να τρυπώσουμε μέσα και να κάνουμε τους ανθρώπους που ζουν εκεί να διασκεδάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θα είμαστε εγώ και η μπάντα μου, οι The Tedd’s, μαζί με τους Rationalistas που έχουν πιο πολιτικό στίχο και είναι πιο hip hop. Θα πάρουμε και έναν κινηματογραφιστή μαζί, αν μας το επιτρέψει η φυλακή. Τα πράγματα είναι δύσκολα, υπάρχει λογοκρισία, στη φυλακή υπάρχει αυτό που ζούσαν το ’70 οι πολιτικοί κρατούμενοι» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο παρελθόν λίγες μέρες πριν την ιδιαίτερη συναυλία. Παρότι τράβηξαν τελικά φωταγραφικό υλικό δεν μπόρεσαν ωστόσο να το δημοσιεύσουν και μετά τη λήξη της συναυλίας ο ράπερ και στιχουργός δημοσίευσε μόνο μια ευχαριστήρια φωτογραφία στα social media του.

Saske

© 2022 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Saske ή κατά κόσμον Οδυσσέας Ντζιμάνης, ένας από τους πιο επιτυχημένους νέους ράπερ των τελευταίων ετών έκανε live ψηφιακή συναυλία μέσα από το Κατάστημα Κράτησης στη Νιγρίτα Σερρών. Η συναυλία, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή βγήκε στο φως της δημοσιότητας την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου του 2022 στις 21:00, στο You Tube Channel του Iδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου της σειράς συναυλιών «STAGES A/LIVE» που στόχευε όχι μόνο στην υποστήριξη της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής αλλά είχε σκοπό παράλληλα να ενισχύσει την προσπάθεια του καταστήματος κράτησης να απασχολεί δημιουργικά τους κρατουμένους του και να τους υπενθυμίσει ότι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. «Χάρηκα που με δέχτηκαν με χαμόγελο, με κουβέντες, κανονικά. Μου έφυγε ένα τεράστιο άγχος. Σίγουρα είναι δύσκολα στη φυλακή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι είναι μέσα είναι κακοί άνθρωποι» δήλωσε λίγες μέρες μετά σε συνέντευξή του.