Εξομολογήσεις ενός κομμωτή

Ο κομμωτής Ευθύμης Πάτρας ξέρει τα πάντα για τα κοντά μαλλιά και τα μοιράζεται

«Πώς έγινες πάλι έτσι, έλα να σου πάρω λίγο τη φράντζα», το αδυσώπητο βλέμμα του κομμωτή, φίλου -μα πάνω απ’όλα ανθρώπου- Ευθύμη, με φέρνει στα ίσα μου, κάθε φορά που η ψαλίδα εμφανίζεται στα φεγγαρόλουστα -κατά τα άλλα -μαλλιά μου.

«Άσε με ρε Θύμιο με τις τρίχες, λύσσαξες», απαντώ και πριν προλάβω να τελειώσω έχει φέρει το σεσουάρ και με έχει ήδη κάνει να φαίνομαι τουλάχιστον άνθρωπος (το αν είμαι είναι ένα άλλο θέμα). Ο Ευθύμης Πάτρας εκτός από εξαιρετικός κομμωτής είναι και κολλητός μου. Τις προάλλες τον έχασα για λίγο, είχε πάει Λονδίνο να παρακολουθήσει κάτι σεμινάρια του Sassoon, του γνωστού. «Ώπα, λέω ο Ευθυμάκης, μεγαλωπιάστηκε», δεν είναι απλά ο φίλος κομμωτής, είναι και κομμωτής με πτυχίο.

image

Όταν ήρθε τον ξαναεπισκέφτηκα για γενικό ρεκτιφιέ. Στο κομμωτήριο που δουλεύει η ουρά είναι μεγάλη και τα κορίτσια όλα κοντοκουρεμένα «Μα, τι γίνεται; έρχονται όλες μακρυμαλλούσες κόρες και τις κάνεις κουρούπες;» αναφωνώ. Και μαθαίνω πώς είναι η τελευταία πολύ προχώ τάση. Με κοιτάει με βλέμμα βαθύ: «Ούτε να το σκέφτεσαι του λέω», «Μακρυμάλλα γεννήθηκα, μακρυμάλλα θα πεθάνω. Πάρε τώρα λίγο την ψαλίδα, και πολύ σου είναι».

Πρόλαβα όμως κι έμαθα όλα τα νέα περί τριχών από τον ειδικό. Το κοντό μαλλί, αν και πολλές το φοβούνται έχει στυλ, άποψη, κίνηση και χάρη. Είναι μια εκ των τελευταίων παρακαλώ τάσεων, εκεί έξω. Του το ζητάνε με μανία, λέει.

image

Και ο Ευθύμης δε, κεντάει στο κοντό. Μου λέει πως προσαρμόζεται στο πρόσωπο κάθε κοπέλας και της φτιάχνει κάτι ιδιαίτερο. Ασσύμετρο, φυλαριστό, ίσιο, σπαστό, ξυρίζει και λίγο τις άκρες στις πιο τολμηρές. «Λατρεύω το κοντό μαλλί στις γυναίκες αν και πιστεύω πως οι Αθηναίες το φοβούνται ακόμα. Γίνονται όμως κάποια βήματα ειδικά από τις νεότερες και ειδικά σε αυτό εδώ το κομμωτήριο».

image

image

Ο Ευθύμης αγαπά το κοντό μαλλί σε όλα του τα επιπέδα. Του αρέσουν τα γεωμετρικά κοντά και ημίμακρα κουρέματα, όπως με στόμφο μου λέει. Κουρεύει με μανία όλους τους φίλους του και κάνει φίλους του, όσους κουρεύει. Όσοι τον ξέρουν καλά, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι την ώρα του κουρέματος παραδίδει και ρεσιτάλ ενός μικρού stand up comedy. Είναι από αυτούς τους κομμωτές, που σου κόβει ακριβώς, όσο του ζητήσεις (αυτό είναι το αιώνιο πρόβλημα), σου φτιάχνει καφέ και τη διάθεση. Ενίοτε, εκτελεί και χρέη ψυχαναλυτή δηλαδή. Να ψάξετε να τον βρείτε για κούρεμα και συμπάθεια.

*Θα τον βρεις παντού σε αυτή την πόλη

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice