Οι συνήθειες που προκαλούν ρυτίδες

Κόψε τις από τώρα για να σώσεις το δέρμα σου αργότερα!

Μερικές συνήθειες που αν αποφασίσεις να κόψεις σίγουρα θα καθυστερήσεις την εμφάνιση ρυτίδων.

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Ρυτίδες θα κάνεις ο κόσμος να χαλάσει. Είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του δέρματος και εν μέρει έχουν κι αυτές την ομορφιά τους. Κάθε «κακή» συνήθεια που κόβεις και κάθε ενυδατική ή αντιρυτιδική που βάζεις δεν σε γλιτώνει από το αναπόφευκτο, απλά σου κερδίζει λίγο χρόνο. Μην παθαίνεις εμμονή και μην ταράζεσαι κάθε φορά που βλέπεις την αρχή μιας ρυτίδας στο πρόσωπό σου. Ακόμα και το γέλιο που είναι η πηγή της ζωής προκαλεί ρυτίδες, μήπως σκέφτεσαι να το κόψεις κι αυτό, όπως η Victoria Beckam;

Πάμε παρακάτω. Ακολουθούν μερικές συνήθειες που αν αποφασίσεις να κόψεις σίγουρα θα αναβάλλεις το σπάσιμο της επιδερμίδας σου.

Κάπνισμα

Ξέρω ότι δεν ήθελες να το ακούσεις, ειδικά εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο κρατώντας τσιγάρο στο χέρι, αλλά είναι η αλήθεια. Η πιο συχνή αιτία ρυτίδων είναι το κάπνισμα. Βέβαια οι ρυτίδες ίσως είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που δημιουργεί το κάπνισμα, αλλά τα έχεις ακούσει ήδη αυτά οπότε πάμε παρακάτω...

Διατροφή

Αν θέλεις να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές και σφριγηλό, τότε λάβε σοβαρά υπόψιν σου το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε». Η υπερβολική κατανάλωση φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν επηρεάζει μόνο το σωματικό σου βάρος αλλά και την όψη του δέρματός σου. «Μέσω μιας καταστροφικής διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, τα μόρια ζάχαρης προσκολλούνται στην πρωτεΐνη του δέρματος (συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου) και τους προκαλούν ακαμψία και αφυδάτωση. Αυτό προκαλεί την απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας, σκιές, πρήξιμο, ακόμα και λεπτές γραμμές. Η ζάχαρη και κάποιοι ακόμα υδάτανθρακες προκαλούν φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα, ανεβάζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης. Η φλεγμονή παράγει ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει χαλάρωση και ρυτίδες», λέει ο γαστρεντερολόγος Δρ. Ροσίνι Ρατζαπάξα. Κόψε σήμερα κιόλας την περιττή ζάχαρη και θα δεις το δέρμα σου να σε ευγνωμονεί.

Ποτό

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι αφυδατώνει τον οργανισμό. Συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σου θα φαίνεται λιγότερο σφριγηλό και δροσερό το επόμενο πρωί μιας κραιπάλης. Με τον καιρό, το δέρμα χάνει εντελώς την ελαστικότητά του δημιουργώντας ρυτίδες. Επιπλέον, το αλκοόλ έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό για το δέρμα και τον οργανισμό και είναι ζωτική για την δημιουργία νέων κυττάρων. Η βιταμίνη Α αποτελεί σημαντικό παράγοντα επίσης στην παραγωγή κολλαγόνου που χαρίζει στο δέρμα την υγιή του όψη.

Τσίχλα

Η συνήθεια του να μασάς τσίχλα προκαλεί ένα είδος ρυτίδας που συναντάται συχνά στο κάτω σημείο του στόματος. Φυσικά η τσίχλα προκαλεί κι άλλα προβλήματα στην δομή και την υγιεινή του στόματος και είναι ίσως από τις πιο εύκολες συνήθειες που μπορείς να κόψεις προκειμένου να διατηρήσεις το δέρμα σου σφριγηλό.

Μέικαπ

Το πρόβλημα δεν είναι το να φοράς μέικαπ, αλλά το να ξεχνάς να το βγάλεις. Όταν κοιμάσαι χωρίς να έχεις αφαιρέσει το μακιγιάζ σου είναι σαν να πηγαίνεις γυρεύοντας για ρυτίδες. Το μέικαπ και οι περιβαλλοντικοί ρύποι που συσσωρεύονται στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της ημέρας εισχωρούν στους πόρους του δέρματος και καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης και δημιουργεί ρυτίδες. Καθάριζε και ενυδάτωνε το δέρμα σου κάθε βράδυ. 

Σπυράκια

Μια από τις χειρότερες συνήθειες είναι το σπάσιμο των σπυριών. Άφησέ τα να βγουν και να κάνουν τον κύκλο τους ή χρησιμοποίησε τα ειδικά προϊόντα για να τα «εξαφανίσεις». Κάθε φορά που «πειράζεις» ένα σπυράκι, σπας τα μαστοκύτταρα της επιδερμίδας προκαλώντας ερεθισμό, ουλές, ακόμα και ρυτίδες. Και φυσικά το πυώδες υγρό μεταφέρεται εσωτερικά και πιο δίπλα με αποτέλεσμα να γεμίζεις μετά. Σταμάτα το τώρα!

Τράβηγμα δέρματος

Αν συνηθίζεις να τεντώνεις το δέρμα σου όταν βάφεσαι προκειμένου να εφαρμοστεί καλύτερα το μέικαπ, να ξέρεις ότι κάνεις ζημιά στο δέρμα σου. «Ο σωστός και ασφαλής τρόπος για την εφαρμογή μέικ απ είναι να μετακινείς ολόκληρο το προσωπό σου καθώς το εφαρμόζεις και όχι να τραβάς το δέρμα σου ώστε να είναι επίπεδο», εξηγεί η Ντόνα Κέλι, επαγγελματίας μακιγιέζ. 

Αντιηλιακό

Ακούς επανειλλημένα ότι πρέπει να φοράς πάντα αντιηλιακό αλλά πολλές φορές το αμελείς, επειδή περνάς πολλές ώρες μέσα στο γραφείο ή ο καιρός είναι σχεδόν συννεφιασμένος. Η αλήθεια είναι όμως ότι ακόμα και λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές κ,αταστροφές στο κολλαγόνο που με τη σειρά τους δημιουργούν ρυτίδες. «Φόρα αντιηλιακό καθημερινά, είτε με ήλιο είτε με βροχή, για να προστατέψεις το δέρμα σου. Διάλεξε ένα με δείκτη προστασίας SPF30, το οποίο να έχει οξείδιο ψευδαργύρου (zinc oxide) ή διοξείδιο τιτανίου (titanium dioxide)», λέει η Ντέμπρα Τζάλιμαν, δερματολόγος και συγγραφέας του «Skin Rules».

Ύπνος

Οκ, ίσως σου φανεί υπερβολικό αλλά ακόμα και ο τρόπος που κοιμάσαι μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες, Αν συνηθίζεις να κοιμάσαι στο πλάι ή μπρούμυτα προτίμησε τις μεταξωτές μαξιλαροθήκες, οι οποίες γλιστράνε πάνω στο δέρμα (και τα μαλλιά) και δεν προκαλούν γραμμές ή ρυτίδες. Εναλλακτικά, προσπάθησε να κοιμηθείς ανάσκελα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice