Πώς να κόψετε το σαμπουάν χωρίς να γίνετε αηδιαστικοί

Πώς θα είναι τα μαλλιά μας μετά από τρία χρόνια χωρίς σαμπουάν;

A.V. Team |

Το κίνημα κατά των σαμπουάν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις – ευτυχώς, το αδερφάκι του (το κίνημα που υπαγορεύει να πλενόμαστε μάξιμουμ μια φορά τη βδομάδα) όχι τόσο (ακόμα).

Εξάλλου, το σύγχρονο σαμπουάν, όπως το ξέρουμε εμείς, εμφανίστηκε μόλις το 1970, σαν εξέλιξη του σαπουνιού σε πλάκα, που είναι σαφώς πιο δύσκολο στη χρήση. Εκτός αυτού, μέχρι να έρθει στη ζωή μας το γρήγορο και οικονομικό πιστολάκι, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να φτιάξουν τα μαλλιά τους εύκολα, με αποτέλεσμα να λούζονται μια φορά τη βδομάδα μόνο.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του κινήματος, το κόψιμο του σαμπουάν κάνει καλό στο χρόνο μας, στην τσέπη μας αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής μας. Και φυσικά, στο περιβάλλον.

Ορίστε οι συμβουλές μιας κοπέλας που το δοκίμασε, όπως τις βρήκαμε εδώ:

Βήμα 1ο: Πέρασμα από το σαμπουάν στη μαγειρική σόδα και το μηλόξιδο

Πρώτα, ανάμειξε σε ένα πλαστικό μπουκαλάκι τη σόδα με νερό. Η δοσολογία δεν είναι σαφής, μπορείς να κάνεις διάφορα πειράματα μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει.

Στη συνέχεια, ανάμειξε νερό με μηλόξυδο σε ένα άλλο μπουκαλάκι, για να το χρησιμοποιήσεις στη θέση του κοντίσιονερ. Μια-δυο κουταλές της σούπας μηλόξιδο ανά κούπα νερού αρκούν.

Η νέα διαδικασία που θα ακολουθείς στο λούσιμο είναι η εξής: τρίψε το μίγμα με τη μαγειρική σόδα στα υγρά σου μαλλιά, ειδικά στις ρίζες. Αφού τα τρίψεις όσο πιο καλά γίνεται, άσ’ το να «σταθεί» για ένα λεπτό περίπου και μετά ξέπλυνε καλά.

Κάνε το ίδιο με το μηλόξιδο, δίνοντας περισσότερη βάση στις ρίζες. 

Βήμα δεύτερο: μετά από δυο εβδομάδες, είσαι έτοιμος για το πέρασμα στο σκέτο νερό

Οι επιλογές σου είναι είτε να κόψεις μαχαίρι τη μαγειρική σόδα είτε να την ελαττώνεις λίγο λίγο. Η κοπέλα που το δοκίμασε, παραδέχεται ότι τα μαλλιά της ήταν ιδιαίτερα λιπαρά στην αρχή, ειδικά προς την τέταρτη μέρα. Εξηγεί ότι το σαμπουάν στερεί τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής μας, οδηγώντας το στο να παράγει τελικά περισσότερα έλαια και να φαίνεται πιο λιπαρό. Η ίδια υποστηρίζει ότι περίπου στη μια εβδομάδα του πειράματος το δέρμα της είχε βρει τους ρυθμούς του και το αποτέλεσμα θύμιζε πιο πολύ φυσιολογικό κεφάλι παρά άλουστη αηδία.

Η διαδικασία μέχρι το κεφάλι μας να φαίνεται εντελώς φυσιολογικό μπορεί να κρατήσει 4 ή 5 εβδομάδες, αλλά η λιπαρότητα σιγά-σιγά θα εξαφανίζεται δίνοντας τη θέση της σε υγιή, λαμπερά μαλλιά.

Δυστυχώς, σε αυτό το στάδιο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τζελ κρατήματος ή οποιοδήποτε τέτοιο προϊόν.

Η συγγραφέας επιμένει σε μια σημαντική λεπτομέρεια: να βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας συχνά και πολύ, εντάξει όχι υπερβολικά, με μια βούρτσα που θα καθαρίζουμε συχνά. Υποστηρίζει δε, πως το βούρτσισμα μπορεί να αφαιρέσει μέρος της λιπαρότητας.

Βήμα τρίτο: ξαναγυρνάμε στη σόδα με μηλόξιδο μια φορά τη βδομάδα

Ή δυο φορές τη βδομάδα ή μια φορά κάθε δέκα μέρες, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός μας. Τώρα που το κεφάλι μας δεν υπερ-παράγει έλαια, θα είναι αρκετό.

Μετά από 3 χρόνια που ακολουθεί αυτή την τεχνική η συγγραφέας υποστηρίζει πως τα μαλλιά της δεν μυρίζουν ούτε δείχνουν άσχημα. 

Ορίστε και το αποτέλεσμα:

image