11 τροφές που δεν πρέπει να τρως πριν κοιμηθείς

Μην σαμποτάρεις τον ύπνο σου 

11 τροφές που δεν πρέπει να τρως πριν κοιμηθείς, για να έχεις ποιοτικό ύπνο.

Αλκοόλ

Σίγουρα θα σε νυστάξει νωρίτερα απ’ ό,τι περίμενες, αλλά η «χαρά» σου δεν θα κρατήσει πολύ, αφού ο ύπνος σου, όσο προχωράει η νύχτα δεν θα έχει την ίδια ποιότητα.  Η λεγόμενη «φάση REM», κατά τη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος σε απόλυτη ενεργοποίηση δημιουργεί τα όνειρα, μειώνεται. Αυτή η φάση είναι και η πιο σημαντική για τις λειτουργίες της μνήμης και της συγκέντρωσης. Όσο συχνότερες οι διαταραχές της, τόσο χειρότερο για τη μνήμη και τη συγκέντρωση, που τελικά… θα εξασθενήσουν. Επιπλέον το αλκοόλ είναι διουρητικό και (δεν τελείωσα), αφυδατώνει τον οργανισμό. Αν κάθε φορά που σηκώνεσαι, νοιώθεις την ανάγκη να πίνεις και ένα ποτήρι νερό… φαύλος κύκλος.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη φορτίζει άμεσα τις «μπαταρίες» σου και σου δίνει ενέργεια, κάτι που δεν θέλεις να συμβεί ενώ ετοιμάζεσαι να πας για ύπνο. Επίσης έρευνες συνδέουν τη ζάχαρη με τους εφιάλτες. Τα αυξημένα επίπεδα ζάχαρης διεγείρουν τον εγκέφαλο που δημιουργεί περισσότερα κύματα, τα οποία σχετίζονται και με τους εφιάλτες. Αντιστάσου λοιπόν στο κομμάτι της δροσερής  σοκολατόπιτας που σε προκαλεί από το μεσημέρι στο ψυγείο. Θα μείνεις ξάγρυπνη περιμένοντας να «τελειώσει» η γλυκιά, αλλά βασανιστική της επήρεια.   

Κόκκινο κρέας

Μπορεί μια ζουμερή, καλοψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα να σου προσφέρει πρωτεΐνες και σίδηρο, ωστόσο καλύτερο θα ήταν να την αποφεύγεις το βράδυ και ιδιαίτερα αν πλησιάζει η ώρα να πας για ύπνο. Η πρωτεΐνη και το λίπος χωνεύονται αργά από τον οργανισμό, δηλαδή, εκεί που είσαι έτοιμη να τον «ξεκουράσεις», του δίνεις ξαφνικά έξτρα δουλειά και δη… βαριά. Αυτή τη μπριζόλα λοιπόν θα τη νοιώθεις στο στομάχι σου για αρκετή ώρα αφού πέσεις στο κρεβάτι και δεν θα σου είναι καθόλου ευχάριστο.

Σέλινο

Το σέλινο είναι φυσικό διουρητικό, όπερ σημαίνει ότι θα σηκώνεσαι συχνά πυκνά μες τη μαύρη νύχτα για να πας τουαλέτα. Απόφυγέ το για να έχεις έναν ήρεμο και αδιάκοπτο ύπνο.

Παγωτό

Υπέροχη «δική» σου στιγμή, λίγο πριν πας για ύπνο - και αν νοιώθεις και λίγο πεσμένη, να απολαμβάνεις στον καναπέ σου μπροστά στην τηλεόραση ένα μπολ δροσιστικό παγωτό. Σκέψου όμως το … μετά. Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που θα σε κρατήσει για αρκετή ώρα σε «εγρήγορση» (και ίσως επηρεάσει και τα όνειρά σου, όπως προανέφερα), είναι και τα λιπαρά που θα φορτώσεις το σώμα σου και κατά τη διάρκεια της νύχτας σίγουρα δεν θα σου δοθεί η δυνατότητα να τα «κάψεις».

Καυτερό φαγητό

Σε καμία περίπτωση δεν θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς. Τα καυτερά φαγητά προκαλούν εκκρίσεις οξέων στο στομάχι τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν φουσκώματα ή καούρες. Ίσως να μπορείς να διαχειριστείς τέτοιες στομαχικές «εξάρσεις» κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύχτα όμως γίνονται δυστυχώς αφόρητες… 

Καφεΐνη

Πόσες φορές χρειάζεται να το ακούσεις για να το εμπεδώσεις. Η καφεΐνη έχει διεγερτικές ιδιότητες και θα διαταράξει τον ύπνο σου. Η εξάντληση που νοιώθεις όσο προχωράει η μέρα, μπορεί να δικαιολογήσει την ανάγκη σου για έξτρα καφεΐνη. Όμως σίγουρα οι επιπτώσεις αυτής της «επιπλέον» δόσης όταν πια έρθει η ώρα να πέσεις στο κρεβάτι, είναι… ολέθριες.

Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και επεξεργασμένα σάκχαρα και θα σε ωφελήσουν περισσότερο το πρωί, αφού σου δίνουν ενέργεια για το ξεκίνημα της μέρας. Το βράδυ όμως και λίγο πριν πέσεις για ύπνο, η «ενέργεια» είναι σίγουρα το τελευταίο που θέλεις να νοιώθεις οπότε καλύτερα να τα αποφύγεις. Τώρα, αν σου αρέσουν τόσο πολύ που θέλεις να τα τρως και ως βραδινό, προτίμησε τουλάχιστον τα ολικής άλεσης και φρόντισε να μην περιέχουν έξτρα ζάχαρη. 

Μαύρη σοκολάτα

Τα γλυκά παχαίνουν. Η μαύρη σοκολάτα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή σου όταν ζητάς κάτι γλυκό, σου είπαν. Και είναι αλήθεια. Και μόνο τα αντιοξειδωτικά που περιέχει να σκεφτείς, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για έναν διατροφικό, γλυκό θησαυρό. Το βράδυ όμως τι γίνεται, που πρέπει να μην καταναλώνεις… ζάχαρη που σου δίνει ενέργεια; Θα αποφύγεις και τη μαύρη σοκολάτα! Και η ζάχαρη που περιέχει ίσως είναι το «λιγότερο» σ’ αυτή την περίπτωση, γιατί η μαύρη σοκολάτα περιέχει και καφεΐνη (και σε μεγάλη ποσότητα). Πως πλήθυναν ξαφνικά τόσο πολύ τα «προβατάκια» … 

Πατατάκια (και παρόμοια επεξεργασμένα σνακ)

Και φυσικά θα φας όλο το σακουλάκι, δεν θα σταματήσεις στο ένα! Να ξέρεις όμως πως τα πατατάκια, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικότερα, εκτός από τα τρανς λιπαρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα γλουταμινικού νατρίου, μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης, η οποία σε συνδυασμό με το αλάτι - επίσης υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες σε αυτά τα  προϊόντα - προκαλεί κατακράτηση υγρών που μπλοκάρει τη «χαλάρωση» των μυών και ταυτόχρονα τη μεταφορά των ιχνοστοιχείων εκείνων που ρυθμίζουν τον ύπνο, στα κύτταρα.

Σκληρά τυριά

Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος είναι ιχνοστοιχεία σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ασβέστιο και οι πρωτεΐνες, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και τα λίπη των τυριών δεν βοηθούν στην απορρόφηση των παραπάνω ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό. Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου «μεταφράζεται» και σε… υπερένταση. Επίσης η σύσταση των σκληρών τυριών ευθύνεται και για μειωμένη απορρόφηση μαγγανίου και κοβαλτίου, ιχνοστοιχείων που προάγουν τον ύπνο και χαλαρώνουν τους μύες. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice