Κόκκινο κραγιόν
© Mihai Stefan/ Unsplash
Beauty

Όλα για το κραγιόν σου

Ντύσου πρόχειρα και «βάλε» το κόκκινο κραγιόν σου

Το κόκκινο κραγιόν είναι η διαχρονική επιλογή για τα χείλη σου αφού κάθε χρόνο εξακολουθεί να είναι στη μόδα. Το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας.

Κόκκινο. Το χρώμα του πάθους, της φωτιάς, του έρωτα, το δικό σου χρώμα. Το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας. Οι τάσεις της μόδας έρχονται και παρέρχονται αλλά το κόκκινο κραγιόν δε φεύγει ποτέ από τη μόδα. Το κόκκινο χρώμα κάνει τα χείλη σου ακαταμάχητα και αυτό είναι γεγονός και δεν το διαπραγματεύομαι. Οπότε, τόλμησέ το και ετοιμάσου να μοιράσεις φιλιά. "Pour yourself a drink, put on some lipstick and pull yourself together" - Elizabeth Taylor.

Δέκα πράγματα που δεν ήξερες για το κραγιόν

1) Η πρώτη εμφάνιση έγινε στη Μεσοποταμία. Οι γυναίκες σε μια προσπάθεια να κοσμήσουν τα χείλη τους θρυμμάτιζαν ημιπολύτιμους λίθους και τους αναμείγνυαν με κάτι που τους προσέδιδε χρώμα.
2) Η Κλεοπάτρα, για να πάρουν τα χείλη της τη σωστή απόχρωση κόκκινου, συνέθλιβε σκαθάρια και μυρμήγκια.
3) Στην Ελλάδα της κλασικής εποχής θεωρούσαν πόρνες τις γυναίκες που φορούσαν στα χείλη τους κόκκινη μπογιά.
4) Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η εκκλησία είχε απαγορεύσει το κραγιόν γιατί θεωρούσε πως τα βαμμένα χείλη ήταν σατανικά και αποτελούσαν πρόκληση στον τρόπο με τον οποίο ο Θεός είχε σχεδιάσει το ανθρώπινο πρόσωπο.
5) Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το μακιγιάζ επικεντρώθηκε στα χείλη, τα οποία βάφονταν σε έντονο κόκκινο χρώμα. Σήμα κατατεθέν της δεκαετίας είναι, φυσικά, τα χείλη της Marilyn Mοnroe.
6) Η Εlizabeth Taylor αγαπούσε τόσο πολύ το κόκκινο κραγιόν της που απαιτούσε να μην φορά καμία άλλη στα κινηματογραφικά πλατώ.
7) Το κραγιόν και το σχήμα του μετά τη χρήση έχει συνδεθεί και με την φροϋδική θεωρία για τον ανθρώπινο χαρακτήρα μαρτυρώντας στοιχεία για την προσωπικότητα. Με άλλα λόγια, δείξε μου το σχήμα του κραγιόν σου να σου πω ποιος είσαι.
8) Το 1770 το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποια γυναίκα φορούσε κραγιόν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για μαγεία.

9) Η Gwen Stefani θεωρείται το fashion icon που επανέφερε το κόκκινο κραγιόν με rock chic τρόπο.
10) Το Μάιο του 2013 η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines απαγόρευσε στις υπαλλήλους της τη χρήση κόκκινου κραγιόν. Μετά από πολλές διαμαρτυρίες, έγινε άρση της απαγόρευσης. 


Τα DO’s και τα DON’Ts

 • Το κόκκινο κραγιόν τραβάει την προσοχή και θεωρείται έντονο μακιγιάζ.
  Αυτό σημαίνει πως δε βάφουμε ταυτόχρονα έντονα τα μάτια μας γιατί το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά φορτωμένο. Μπορούμε να βάλουμε μόνο μάσκαρα και ίσως μια πολύ απαλή σκιά για να κρατήσουμε όσο γίνεται χαμηλούς τόνους στο υπόλοιπο πρόσωπο.
 • Πού να βρίσκεις τώρα ρουζ ακριβώς στο ίδιο χρώμα με το κραγιόν;
  Μπορείς να βάλεις ελάχιστο κραγιόν στα μάγουλά σου και να το απλώσεις ελαφρά αντί για ρουζ για να είναι ακριβώς η ίδια απόχρωση.
 • Για καλύτερα αποτελέσματα κάνουμε ένα σωστό περίγραμμα.
  Προσοχή: Το περίγραμμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάει τη φυσική γραμμή των χειλιών μας. Το κόκκινο χρώμα, εξάλλου, κάνει τα χείλη εντυπωσιακά ανεξαρτήτως μεγέθους. Αν προσπαθήσουμε να τα μεγαλώσουμε κι άλλο και το κάνουμε με άτεχνο τρόπο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά.
 • Η εφαρμογή του κόκκινου κραγιόν απαιτεί την προσοχή μας και πρέπει να είναι ακριβής.
  Δηλαδή, χρειαζόμαστε καθρέφτη. Με άλλα λόγια, ποτέ δε βάζουμε κόκκινο κραγιόν τυχαία στο μετρό ή μέσα στο ταξί. Αλλιώς, θα αποκτήσουμε το εφέ Τζόκερ. Και δεν το θέλουμε αυτό.

Για να μη «ματώνει» το κραγιόν, όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή για να μη γεμίζει η περιοχή γύρω από τα χείλια με κόκκινο χρώμα όπως παθαίνεις συνήθως όταν πας ανύποπτη να πιεις λίγο νερό, φρόντισε να εφαρμόσεις λίγο concealer γύρω από τις γραμμές των χειλιών σου με ταμποναριστές κινήσεις.

Για να μη γεμίζουν τα δόντια σου κραγιόν ή αλλιώς για να μη σου λένε όλοι «Τι ωραίο χρώμα» μόνο όταν χαμογελάς, μία είναι η λύση: Αφού βάλεις το κραγιόν, βάλε το δάχτυλο στο στόμα σου, πίεσε λίγο τα χείλη σου και μετά βγάλτο. Έτσι θα απορροφήσει το επιπλέον χρώμα και θα μπορείς να γελάς χωρίς άγχος.

Και τα νύχια; Όταν φοράμε κόκκινο κραγιόν, προτιμούμε γενικά να μην έχουμε το ίδιο χρώμα και στα νύχια γιατί έτσι μπορεί να έχουμε ένα αποτέλεσμα υπερβολικό και το χρώμα των χειλιών χάνει τη δυναμική του. Προτίμησε ένα ανοιχτό χρώμα σε παλ αποχρώσεις ή ακόμα και μια πολύ σκούρα απόχρωση που είναι, πλέον, πολύ της μόδας. Δε θέλουμε φουλ κόκκινο. Είναι λεπτή η γραμμή ανάμεσα στη σέξυ γυναίκα και την Κοκκινοσκουφίτσα.

"Keep calm and put some red lipstick on"
-Marilyn Mοnroe


Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 2013.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice