Οι πιο David Lynch διαφημίσεις του David Lynch

Από Jil Sander σε Adidas, τα έχει κάνει όλα

Το γνωρίζουμε πως ο David Lynch είναι ένας από τους καλύτερους (αλλά και πιο περίεργους) σκηνοθέτες που έχουν περάσει από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ποια από τις δημιουργίες του να πρωτοθυμηθούμε; Από το Blue Velvet, το Mulholland Drive μέχρι και το Twin Peaks (παλιό και καινούριο), έχει χαρίσει τη σουρεάλ, μοναδική ματιά του τόσο στη μεγάλη όσο και τη μικρή οθόνη.

Ίσως όμως και να μη γνωρίζεις πως ο Lynch έχει σκηνοθετήσει αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις, μερικές από τις οποίες ήταν για τις μεγαλύτερες μάρκες ρούχων και καλλυντικών του κόσμου (εντάξει, και μία για μακαρόνια Barilla).

Παρακάτω θα βρεις μερικές τέτοιες διαφημίσεις από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, που μάλλον θα σε κάνουν να καταλήξεις στη φράση «κλασικός David Lynch» πριν πατήσεις το play για να δεις την επόμενη.

Yves Saint Laurent



Το γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες διαφημίσεις για αρώματα είναι αρκετά δραματικές, όμως το δράμα (και ένα γενικότερο weirdness) πάει σε άλλα επίπεδα σε αυτό το τηλεοπτικό σποτ από το 1992 σε συνεργασία με τον οίκο Yves Saint Laurent για το άρωμα Opium. Επίσης το κομμάτι που ακούγεται θυμίζει αρκετά το soundtrack του Twin Peaks.

Adidas



Για πολλούς από εμάς το τρέξιμο δεν είναι καθόλου ευχάριστο, σε αυτή τη διαφήμιση από το 1993 όμως φαίνεται σκέτη κόλαση. Κυριολεκτικά. Το γνωρίζουμε ότι η Adidas πλήρωσε τον Lynch για να την γυρίσει, όμως αναρωτιόμαστε αν όντως είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προσωπικά το μόνο πράγμα που αισθάνομαι όταν την βλέπω είναι δυσφορία και μία ανάγκη να μην ιδρώσω ποτέ ξανά στην ζωή μου.

Jil Sander



Θύμισε σε κανέναν άλλον κάτι από την ταινία Lost Highway αυτή η διαφήμιση για τον οίκο Jil Sanders; Νοσταλγικό ύφος, πολύ χρώμα και μία γλυκιά μελαγχολία στην οποία ο Lynch μας έχει συνηθίσει.

Dior



To 2010 κυκλοφόρησε αυτή η διαφήμιση-ταινία μικρού μήκους με τίτλο Lady Blue Shangai για τον οίκο Dior. Με πρωταγωνίστρια την Marion Cotillard, η ταινία περιλαμβάνει τσάντες χειρός γεμάτες καπνό, ένα creepy soundtrack και σαφείς αναφορές στο φιλμ του Lynch Inland Empire. Θα σε κάνει να αναρωτιέσαι τι στο καλό παρακολούθησες.

Louboutin



Το 2014, ο θρυλικός σχεδιαστής παπουτσιών Christian Louboutin κυκλοφόρησε το πρώτο του μανό για νύχια, με όνομα Rouge Louboutin και ένα μπουκαλάκι που προφανώς θύμιζε τις κλασικές γόβες με τον κόκκινο πάτο. Για να ενισχύσει την κυκλοφορία προσέλαβε τον Lynch, ο οποίος δημιούργησε ένα διαφημιστικό βασισμένο στο 3-D animation, γεγονός πολύ σπάνιο για τον σκηνοθέτη.