averie-woodard-4nulm-juyfo-unsplash.jpg
© Averie Woodard
Beauty

Τι προσπαθούν να σου πουν τα μαλλιά σου;

Μήπως πρέπει να πας στον οδοντίατρο;

Τι μπορεί να σημαίνει η τριχόπτωση, η αραίωση, η ευαισθησία και η ξηρότητα των μαλλιών σου για την υγεία και τον τρόπο ζωής σου

Συχνά αντιμετωπίζουμε τα μαλλιά μας περισσότερο ως ένα είδος μόνιμου αξεσουάρ στο κεφάλι μας, παρά ως ένα ακόμα μέρος του σώματός μας. Έτσι, δίνουμε περισσότερη σημασία στο αν μας βγήκε η ρίζα, παρά στο αν τελευταία οι τρίχες μας σπάνε πιο εύκολα. Όχι, δεν είναι κακό να παρατηρούμε το πρώτο, αλλά το δεύτερο μπορεί να αποδειχτεί εξίσου σημαντικό, με το να ανακαλύπτεις ξαφνικά κοκκινίλες ή στίγματα στο δέρμα σου. Τα μαλλιά συχνά μας προειδοποιούν όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά ή όταν μία ανθυγιεινή συνήθειά μας έχει παρατραβήξει. Να τι προσπαθούνε να μας πουν...

«Χρειάζεσαι μεγαλύτερη αντηλιακή προστασία»
Δεν είναι πολύ επίκαιρο και αφορά περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αν τα μαλλιά σου είναι ξηρά και οι τρίχες σπάνε πολύ εύκολα μάλλον βρίσκεσαι πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο χωρίς προστασία. Ειδικά αν έχεις ξανθά ή γκρι μαλλιά, είναι ακόμα πιο πιθανό ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Η λύση είναι είτε ένα αντηλιακό μαλλιών, είτε ένα καπέλο από ίνες με UV αντηλιακή προστασία.

«Τρως πολύ fast food»
Για όλες τις εποχές, τώρα, αν τα μαλλιά σου θυμίζουν... άχυρο ή είναι πολύ λεπτά, τότε η κακή διατροφή μπορεί είναι το πρόβλημα. Τρως πολλές επεξεργασμένες τροφές, ο οργανισμός σου δεν λαμβάνει πολλά θρεπτικά στοιχεία και τα λίγα που βρίσκει τα προωθεί αποκλειστικά στα ζωτικά σου όργανα και δεν μεταφέρει κανένα στα μαλλιά σου. Φάε φρούτα και λαχανικά. Αν τα μαλλιά σου αργούν να μακρύνουν είναι πιθανό ότι έχεις έλλειψη πρωτεΐνης, οπότε επίλεξε τροφές όπως ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής αλέσεως, τόφου, αυγά, ψάρια και κοτόπουλο. Αυτά τα δύο δεν αφορούν φυσικά μόνο στα μαλλιά, αλλά στη γενικότερη υγεία και στο πόσο συνειδητοί είμαστε σχετικά με τι τρώμε, οπότε δώσε ιδιαίτερη προσοχή και, αν είναι δυνατόν, άλλαξε συνήθειες.  

«Πρέπει να πας στον οδοντίατρο»
Δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με διαταραχές των μαλλιών. Συνήθως αυτές συνδέονται με την κερατίνη. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη δεν είναι μόνο υπεύθυνη για τα μαλλιά, αλλά και για τον σμάλτο των δοντιών, με αποτέλεσμα η έλλειψή της να οδηγεί τόσο στο εύκολο τράβηγμα των τριχών, όσο και στην ευαισθησία στα δόντια. Άρα, φροντίδα επί δύο, και χωρίς αναβολές!

«Έχεις υπερβολικό άγχος»
Αν έχεις παρατηρήσει ότι τελευταία χάνεις περισσότερες τρίχες απ’ όσο συνήθως, μάλλον αυτό συμβαίνει επειδή έχουν λεπτύνει. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μήπως περνάς μία περίοδο έντονου στρες, μήπως αγχώνεσαι περισσότερο από όσο φαντάζεσαι, μήπως δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια και δεν ηρεμείς ποτέ; Όλα αυτά μπορεί να προέρχονται από μία ασθένεια ή από κάτι προσωπικό που βιώνεις και σε βαραίνει, περισσότερο ή λιγότερο φανερά, μέχρι μία εγκυμοσύνη ή κατάθλιψη. Ίσως μαζί με τη φροντίδα των μαλλιών καλό θα ήταν να ξεκινούσες μια ψυχοθεραπεία.

«Φόρεσε γυαλιά ηλίου»
Κατ’ αρχάς αυτό θα ήταν καλό να το κάνεις ανεξαρτήτως των μαλλιών σου. Κατά δεύτερον πρόκειται για μία προειδοποίηση που σου δίνουν από πολύ νωρίς, αν το χρώμα τους είναι ξανθό. Αν είσαι ξανθιά –και ειδικά αν έχεις γαλάζια μάτια– ο οργανισμός σου παράγει μικρότερη ποσότητα προστατευτικής μελανίνης από των μελαχρινών. Το αποτέλεσμα είναι να είσαι περισσότερο επιρρεπής στην ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, τη βασική αιτία μερικής απώλειας όρασης στις ΗΠΑ για τους άνω των 50.

«Κοίταξε τον θυρεοειδή σου»
Αν τα μαλλιά σου αρχίζουν να αραιώνουν, τότε είναι καλό να επισκεφτείς έναν ενδοκρινολόγο. Ο θυρεοειδής σου ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο μεταξύ άλλων επηρεάζει και την ανάπτυξη των μαλλιών σου, οπότε η αραίωση μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό. Είναι μία ένδειξη, καλό θα ήταν να το τσεκάρεις!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice