kikomain.jpg
Photo by Daniel Zuchnik/Getty Images
Beauty

5 εξωπραγματικά beauty standards της Ιαπωνίας για τις γυναίκες

Τι θεωρείται ωραίο στην άλλη άκρη του κόσμου;

Τα standards ομορφιάς της Ιαπωνίας, έτσι όπως τα μάθαμε από την τελευταία σεζόν του Queer Eye στο Netflix

Το Queer Eye είναι πολλά παραπάνω από ένα reality show του Netflix και μία ευχάριστη απασχόληση για τα βράδια που δεν έχεις τι να δεις. Eίναι μία επανάσταση με απλό concept: πέντε gay άνδρες αναλαμβάνουν να κάνουν πλήρες makeover σε κάποιο άτομο που έχει εγκαταλείψει τον εαυτό του και αντιμετωπίζει προβλήματα (ψυχολογικά, οικονομικά ή ταυτότητας). Ο κάθε ένας από τους Fab 5 είναι υπεύθυνος για έναν διαφορετικό τομέα της ζωής και όλοι μαζί υπόσχονται πως μετά από μία εβδομάδα θα έχουν μεταμορφώσει το «πειραματόζωό» τους σε έναν καινούριο, χαρούμενο άνθρωπο.
Μέσα από αυτήν την διαδικασία θίγονται πάρα πολλά ζητήματα που απασχολούν όλους μας σε κάποιο βαθμό, όπως η αυτοπεποίθηση, η ευαισθησία και η φροντίδα του εαυτού μας. Αποτελεί επίσης αφορμή για συζητήσεις κοινωνικού περιεχομένου, όπως ο ρατσισμός, η ομοφοβία και τα βλαβερά beauty standards τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Queer Eye: We're In Japan! | Official Trailer | Netflix


Η νέα σεζόν του Queer Eye λοιπόν μετακόμισε την όλη αποστολή στην Ιαπωνία, όπου με την βοήθεια του γνωστού μοντέλου Kiko Mizuhara και μίας σειράς από άλλους ικανούς συνεργάτες, οι ήρωές μας αναλαμβάνουν να βελτιώσουν τις ζωές πέντε κατοίκων του
Τόκυο. Έτσι εμείς οι θεατές ερχόμαστε σε επαφή με μία τελείως διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άξια μελέτης. Ένα από τα πράγματα που προκάλεσαν εντύπωση σε εμένα προσωπικά ήταν τα απαιτητικά και εξαιρετικά συγκεκριμένα ιαπωνικά standards που κυρίως οι γυναίκες καλούνται να ακολουθήσουν σε ότι έχει σχέση με την εμφάνισή τους. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν «αθωώνει» τον δυτικό πολιτισμό και τα τρελά πρότυπα που επιβάλει σε εμάς, όμως είναι ενδιαφέρον (και ανησυχητικό) να μαθαίνεις τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες κρίνονται παγκοσμίως. Ιδού μερικά από τα απαιτητικά beauty standards της Ιαπωνίας:

Πρέπει να είσαι αδύνατη και μικροκαμωμένη

gettyimages-956583214.jpg
Photo by Pool/Getty Images


Σύμφωνα με την Mari Suzuki, μέλος της Japan Association for Eating Disorders (επίσημη οργάνωση για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών στην Ιαπωνία), το ποσοστό των γυναικών στις ηλικίες 30 εώς 50 που καταφεύγει σε βλαβερές μεθόδους για να διατηρήσει ένα πολύ λεπτό σώμα είναι ανησυχητικά μεγάλο. Ενώ λοιπόν ο μέσος όρος ζωής των γυναικών κοντεύει να φτάσει τα 90 χρόνια, οι περισσότερες από αυτές είναι λιποβαρείς, πάσχουν από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση και η αναιμία και χρειάζονται συχνή φαρμακευτική αγωγή. Ο γιατρός Go Kanzaki δηλώνει επίσης πως εξαιτίας της εμμονής με το λεπτό θηλυκό σώμα, το οποίο πρέπει να διατηρείται έτσι ακόμα και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα μωρά να γεννηθούν με μικρότερα σε μέγεθος νεφρά και συνεπώς λιγότερες νεφρόνες. Το γεγονός αυτό κάνει ολοένα και περισσότερους Ιάπωνες να υποφέρουν από Νεφρική Νόσο.

Πρέπει να έχεις λευκό και λείο δέρμα

gettyimages-1177281501.jpg
Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images


Υπάρχει μία παλιά ιαπωνική παροιμία που λέει ότι «μία λευκή επιδερμίδα κρύβει εφτά ψεγάδια» και από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε αρκετά πράγματα. Η ψύχωση με το λευκό δέρμα βρίσκει τις ρίζες της πολύ (μα πολύ) βαθιά στην ιστορία της Ιαπωνίας και την
εντοπίζουμε για πρώτη φορά στην χρονική περίοδο Nara (710–94), όπου οι γυναίκες συνήθιζαν να βάφουν τα πρόσωπά τους με μία λευκή πούδρα που ονόμαζαν oshiroi. Τα διάφορα είδη ομορφιάς που βοηθούν στο «ξάσπρισμα» του δέρματος αποτέλεσαν σταδιακά ένδειξη πλούτου και σύμβολο κοινωνικού στάτους ανάμεσα στην αριστοκρατική τάξηγ.
Σύμφωνα με την Tomizawa Yōko, ερευνήτρια του Pola Research Institute of Beauty and Culture, «ο χρωματικός τόνος που οι γυναίκες της Ιαπωνίας θέλουν να πετύχουν δεν είναι το γαλακτερό λευκό αλλά το ημιδιαφανές. Από την χρονική περίοδο Edo  (1603–1868) μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έχουν καταφύγει σε πολύ επίπονες διαδικασίες για να το πετύχουν». Μία από αυτές είναι η συνεχής εφαρμογή και αφαίρεση του oshiroi και στην συνέχεια το έντονο τρίψιμο στα μάγουλα με μία σκληρή πετσέτα, έτσι ώστε το δέρμα να μοιάζει πορσελάνινο.

Η μύτη σου πρέπει να είναι «ψηλά»

japan.jpg
Photo by Koji Hirano/Getty Images


Ή αλλιώς Hana ga Takai. Ενώ στον δυτικό κόσμο η μεγάλη μύτη δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό στοιχείο στην εμφάνιση μιας γυναίκας, στην Ιαπωνία υπάρχει μία μεγάλη γοητεία με τις μύτες που έχουν ψηλή γέφυρα. Θεωρούνται τρανό σημάδι ομορφιάς και κομψότητας. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα προϊόντα σχεδιασμένα για να μπαίνουν μέσα στα ρουθούνια (ω ναι) και να δίνουν την οφθαλμαπάτη της «ψηλής» μύτης. Ένα άλλο δημοφιλές τρικ είναι το να ζωγραφίζεις μία γραμμή στην μέση της μύτης σου με highlighter και να πετύχεις το εφέ της μεγαλύτερης μύτης με την μέθοδο μακιγιάζ του contouring.

Πρέπει να έχεις «διπλό βλέφαρο»

gettyimages-1044341266.jpg
Photo by Matthew Sperzel/Getty Images


Περίπου το 50% του πληθυσμού της Ασίας γεννιέται έχοντας μόνο μία βλεφαρίδα σε κάθε μάτι, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχουν προφανείς πτυχές. Σύμφωνα με το International Society of Aesthetic Plastic Surgery, την χρονιά 2017 περίπου 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προχώρησαν σε επέμβαση για να αποκτήσουν διπλές βλεφαρίδες. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ασία (θεωρείται η πιο συχνή επέμβαση που ζητείται). Πιο συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, το 2017 συνέβησαν 187.000
επεμβάσεις βλεφαρίδων. Όλες οι υπόλοιπες εγχειρήσεις οποιουδήποτε είδους έφτασαν συνολικά σε έναν αριθμό της τάξης του 107.000.

Το πρόσωπό σου πρέπει να είναι μικρό και οβάλ

annielai_manamikinoshita_metalmagazine_12.jpg
Metal magazine


Αν κάποιος Ιάπωνας σου πει ότι έχεις μικροσκοπικό πρόσωπο, τότε μάλλον είναι κομπλιμέντο! Το «kogao» (μικρό πρόσωπο) σε σχήμα οβάλ με ένα θεληματικό πιγούνι
θεωρείται ό,τι πιο όμορφο και χαριτωμένο (kawaii) για τα κορίτσια. Έτσι λοιπόν πολλές από τις νεαρές κοπέλες της Ιαπωνίας ποζάρουν στις φωτογραφίες κρύβοντας το μισό τους πρόσωπο και χτενίζουν τα μαλλιά τους ανάλογα. Υπάρχουν φυσικά πολλά beauty προϊόντα που υπόσχονται ότι μπορούν να κάνουν το πρόσωπό σου μικρότερο, όπως μάσκες, rollers, ακόμα και διαφόρων ειδών σιδεράκια που σχηματίζουν τους μύες του προσώπου σου. Βέβαια, η μόνη μέθοδος που έχει όντως αποτελέσματα είναι η πλαστική εγχείρηση.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice