gettyimages-1188519186-min.jpg
Brooke Shields © Dimitrios Kambouris/Getty Images for Lincoln Center/Ideal Image
Beauty

Beauty Queens

Καλή είναι η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης με αυτό τον τρόπο εάν έτσι νομίζετε, αλλά με αυτοσεβασμό

Ως πού μπορεί να φτάσει μια γυναίκα προκειμένου να δείχνει νέα και όμορφη;

Θυσίες. Τεράστιες θυσίες με πόνο και πομφούς. «Θα φύγουν το πολύ σε μια ώρα». Και μελανιές, αν το χέρι δεν είναι έμπειρο ή ελαφρύ. Και αυτές υποτίθεται θα εξαφανιστούν. Υπάρχει πάντα και το κονσίλερ. Το πορτοκαλί χρώμα εξουδετερώνει τα σημάδια από τον ήλιο. Και το πράσινο σβήνει τις κοκκινίλες. To σομόν είναι για τους κύκλους κάτω από τα μάτια. Phd στα κονσίλερς. Για να περάσει τώρα η μελανιά ή οι μελανιές οι ώρες πολλαπλασιάζονται και γίνονται μέρες. Θυσίες με ενέσεις. Ενέσιμες θυσίες. Και άλλες καθόλου επεμβατικές ή αποκλειστικά επεμβατικές. Και μια εμμονή στο θέμα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πέριξ της πλατείας Συντάγματος, με ακτίνα έως την πλατεία Κολωνακίου, όπου βρίσκονται ινστιτούτα ομορφιάς, δεκάδες νεαροί άνδρες και νεαρές γυναίκες «ψαρεύουν» πελάτισσες στον δρόμο. Πραγματικό ψάρεμα. Και πολλές γυναίκες ευάλωτες γενικώς ή εκείνη τη χρονική στιγμή την έχουν πατήσει και έχουν αγοράσει πανάκριβα πακέτα. «Να σας πωωω κάτιιι». Ή «πάρτε ένα δωρεάν μολύβι ματιών»... Αυτό το μεροκάματο είναι πράγματι δύσκολο. Μια βόλτα στην Ερμού θα σας πείσει. Ευάλωτες. Αυτή είναι η λέξη κλειδί.

Η Μπρουκ Σιλντς, η οποία πρόσφατα φωτογραφήθηκε με τις ρυτίδες της, την ομορφιά της και την κορμάρα της, είχε πει πως δεν θα έκανε ποτέ λίφτινγκ, γιατί είχε δει τι τράβηξε η μητέρα της μέχρι να αναρρώσει. Το αποτέλεσμα μπορεί να ήταν εξαιρετικό, ήταν εξήντα και έδειχνε σαράντα. Μαμά και κόρη συνομήλικες. Μόνο η Μπρουκ όμως ξέρει τι τράβηξε η μάνα για να μαζέψει το διπλοσάγονο, να τσιτώσει τον λαιμό και να εξαφανίσει τα μαγουλάκια μαριονέτα, όπως αυτά που έχει η θεία Άνγκελα. Την τιμώ, όπως και την Καμίλα του Καρόλου που δεν δίνει δεκάρα για ρυτίδες κ.λπ.

Ως πού μπορεί να φτάσει μια γυναίκα προκειμένου να δείχνει νέα και όμορφη; Γιατί μετά από πολλές-πολλές επεμβάσεις το κεφάλι δείχνει μεγάλο και το σώμα λεπτό σαν μίσχος; Σαν εκείνα τα κουκλάκια, από σκυλάκια μέχρι τον σούπερμαν, με το υπερμέγεθες κεφάλι. Κάποτε τα έβαζαν οι οδηγοί στο ταμπλό πάνω από το τιμόνι και το κεφάλι κουνιόταν, πήγαινε πέρα-δώθε χωρίς σταματημό.

Δεν υπάρχει κάποιος ή κάποια που να μην έχει δει τις γυναίκες με τα μεγάλα κεφάλια. Είναι διεθνής τάση. Όσο πιο πολλά τα λεφτά, τόσο πιο μεγάλο το κεφάλι. Θα μου πείτε, ζηλεύεις και τα λες. Δεν έχεις possibilities και σκας. Άλλη κουβέντα αυτή, μια άλλη φορά. Τώρα, αυτή η κεφάλα μοιάζει έτοιμη να εκραγεί. Κι εκείνη που κοιτάζεται στον καθρέφτη, δεν γίνεται, πρέπει να νιώθει ικανοποιημένη. Κι όσοι την αγαπούν δεν της λένε τίποτα; Κι αυτό το έρμο το παραφουσκωμένο κεφάλι νομίζει πώς έχει σβήσει από πάνω του τα πάντα. Ό,τι του θύμιζε πως κάποτε υπήρξε νέο, λίγο μεγαλύτερο, μεσόκοπο και ακόμη γηραιότερο και κουβαλούσε όλα όσα έζησε. Το σώμα και το πρόσωπο έχουν μνήμη. Χαρές και ξενύχτια έχουν χωρέσει ως διά μαγείας στους κύκλους κάτω από τα μάτια. Απώλειες και βασανιστικοί έρωτες σκάλισαν το μέτωπο και χίλια δύο άλλα συστατικά της ζωής μπορεί να κούρασαν και να έφθειραν, αλλά η ζωή είναι εδώ. Ακόμη γελάει. Τέλος πάντων, οι γυναίκες πιέζονται. Τα γνωστά στερεότυπα, η ανάγκη να μη δείχνουν ότι μεγαλώνουν. Παντού και στον εργασιακό τους χώρο. Θέλουν να είναι μάχιμες σε όλους τους στίβους. Και τα παιδιά είναι σκληρά. Άλλωστε όλες κάτι κάνουν λίγο ή πολύ. Κι εκείνες που αφήνονται στο χρόνο χωρίς πανοπλία, χωρίς καμία ασπίδα δέχονται κριτική. Χάλια είσαι, άκουσα να λένε σε μια γυναίκα 42 χρονών, μητέρα τριών παιδιών και σούπερ σπουδαγμένη, όμορφη, απλά με ρυτίδες στο μέτωπο και τις φυσιολογικές σακούλες κάτω από τα μάτια. Πω, πω... πρέπει να κάνεις επειγόντως κάτι!

Ας μπει ένα μέτρο, λέω εγώ. 
Ας το βάλουμε μόνες μας. Εντάξει, καλή είναι η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης με αυτό τον τρόπο εάν έτσι νομίζετε, αλλά με αυτοσεβασμό. Δάκρυα στα μάτια μου ’ρχονται, όταν αναπολώ εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι κάτι που έζησα. Είναι μια σκηνή που είδα σε μια ταινία. Η Γκόλντι Χόουν, που έχει εγκαταλειφθεί από τον σύζυγό της, προσπαθεί μάταια να ανάψει και να κρατήσει το τσιγάρο της στα παραφουσκωμένα χείλη. Θεά. Για εκτός μέτρου καταστάσεις υπάρχει η ταινία-σταθμός «Ο θάνατος σου πάει πολύ» με πρωταγωνίστριες την Γκόλντι Χόουν και τη Μέριλ Στριπ, οι οποίες υποδύονται δύο «φίλες» που διακατέχονται από τη μανία του λίφτινγκ. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice