jernej-graj-r2imagjrg6e-unsplash.jpg
© Jernej Graj
Beauty

6 + 1 τρόποι για να αγαπάς το δέρμα σου

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και καθρέφτης τη υγείας μας

Συμβουλές για να αγαπήσεις την επιδερμίδα σου και να διατηρήσεις την καλή εμφάνιση και υγεία της

1. Επισκέψου τον δερματολόγο σου
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από συμβουλές προερχόμενες από άτομα χωρίς τις κατάλληλες ιατρικές γνώσεις (βλέπε youtuber, influencer κλπ). Ο δερματολόγος σου θα σε βοηθήσει στο πρόβλημα που σε ανησυχεί και θα σε καθοδηγήσει προς την κατάλληλη θεραπεία με ασφάλεια.

2. Χρησιμοποίησε αντηλιακό καθημερινά 
Επέλεξε δείκτη προστασίας SPF μεγαλύτερο από 30, ευρέως φάσματος για προστασία απέναντι στον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση

collins-lesulie-7lfgxdph5kq-unsplash.jpg
© Collins Lesulie

3. Ενυδατώσου!
Χρησιμοποίησε ενυδατική κρέμα για να μειώσεις τις απώλειες νερού από το δέρμα και πιες αρκετό νερό για την σωστή λειτουργία του οργανισμού σου.

boxed-water-is-better-fusqyeccp-0-unsplash.jpg
© Boxed Water Is Better

4. Κόψε το κάπνισμα 
Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες γήρανσης της επιδερμίδας. Η εισπνοή καπνού προκαλεί τον σχηματισμό λεπτών γραμμών γύρω από το στόμα, τα μάτια και την μύτη. Οι χημικές ουσίες των τσιγάρων έχουν συσχετισθεί με μείωση των αποθεμάτων κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η νικοτίνη προκαλεί συστολή στα αγγεία της επιδερμίδας με αποτέλεσμα την μειωμένη παροχή θρεπτικών ουσιών στην επιφάνεια και μειωμένη ικανότητα επανόρθωσης.

non-smoking-2497308_1920.jpg
© HansMartinPaul

5. Μείωσε το στρες 
Το ψυχολογικό στρες είναι επιβλαβές για την σωματική υγεία και προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Μπορεί να είναι στην μορφή ενός ψυχολόγου, περισσότερου χρόνου στην φύση, ενός νέου χόμπι ή άσκησης. Ενσωμάτωσε το mindfulness στη ζωή σου με γιόγκα και διαλογισμό. Η πνευματική μας κατάσταση είναι πολύ σημαντική καθώς έχει άμεση επίδραση στην σωματική. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γιόγκα βοηθάει στην μείωση του άγχους, σωματικού στρες και σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

dane-wetton-t1nemsm1rgi-unsplash.jpg
© Dane Wetton

6. Είσαι ό,τι τρως 
Τα κύτταρά σου θα ανανεωθούν και θα εκτελέσουν τις λειτουργίες σου με τα υλικά που τους προσφέρεις μέσω της τροφής. Επίλεξε λοιπόν φυσικά προϊόντα με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη. Αντιοξειδωτικά, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, C και ωμέγα 3 πρέπει να βρίσκονται στο διαιτολόγιό σου καθημερινά!

micheile-henderson-t05q7tzobzc-unsplash.jpg
© Micheile Henderson

7. Μάθε πώς να αυτοεξετάζεις μηνιαία το δέρμα σου για την έγκαιρη διάγνωση δυσπλασίας 
Πολλές φορές επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και η ολική εξέταση του δέρματος παραλείπεται. Με την μηνιαία αυτοεξέταση με την βοήθεια ενός καθρέφτη ή κάποιου φίλου μπορείς να παρακολουθείς τους σπίλους που έχεις στο δέρμα και να απευθυνθείς στον ειδικό σε περίπτωση που κάτι σε ανησυχήσει πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στον δερματολόγο. Τα σημάδια που πρέπει να ελέγχεις είναι τα ABCDE:
A for Asymmetry (ασυμμετρία)
B for Border (όρια)
C for Color (χρώμα)
D for Diameter (διάμετρος)
E for Elevation (πάχος)

Παρατήρησε αν υπάρχει ασυμμετρία στον σπίλο, εάν τα όρια δεν είναι σαφώς περιγεγραμμένα, εάν υπάρχει αλλαγή στο χρώμα, στην διάμετρο ή στο πάχος του. Μίλησε στον δερματολόγο σου για τα σημάδια του δερματικού καρκίνου καθώς η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice