Το Μουσείο Μακιγιάζ ρωτάει τους ηλικιωμένους για τα 50s
Η Sophia Loren αποτελούσε πρότυπο ομορφιάς για πολλές γυναίκες τη δεκαετία του '50 © Lorber Films
Beauty

Μίλα με τη γιαγιά σου!

Το Μουσείο Μακιγιάζ της Νέας Υόρκης ξεκίνησε μια τρυφερή εκστρατεία επανασύνδεσης με αγαπημένα ηλικιωμένα πρόσωπα που νοιώθουν ή είναι μόνα τους

Το Μουσείο Μακιγιάζ της Νέας Υόρκης ξεκίνησε τη δράση «Generations of Beauty», για να καταπολεμήσει την απομόνωση των ηλικιωμένων

Το νέο Μουσείο Μακιγιάζ της Νέας Υόρκης ανέβαλε τα εγκαίνια του, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για την 1η Μαΐου. Γενικός σκοπός του είναι η συγκέντρωση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του κόσμου της ομορφιάς σε έναν χώρο. Θέμα της πρώτης του έκθεσης, μάλιστα, επρόκειτο να ήταν το μακιγιάζ της δεκαετίας του ‘50 στις ΗΠΑ.  

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το Μουσείο Μακιγιάζ ακύρωσε όλα του τα δρώμενα, τουλάχιστον για την ώρα. Εκτός αυτού, για τρεις βδομάδες, από τις 18 Μαρτίου, σταμάτησε να δημοσιεύει στο Instagram. Η επιστροφή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης φρόντισε να γίνει για καλό σκοπό και συγκεκριμένα για να μάς φέρει κοντά με τους αγαπημένους μας και, ακόμα περισσότερο, για να στηρίξει τους ηλικιωμένους που αυτές τις μέρες έχουν απομονωθεί. 

Το Μουσείο Μακιγιάζ, στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε την έναρξη της δράσης «Generations of Beauty» (Γενιές ομορφιάς). Σκοπός της είναι να παροτρύνει τις νεότερες γενιές να επικοινωνήσουν με τους γηραιότερους δικούς τους ανθρώπους και να μιλήσουν μαζί τους για όσα συνέβαιναν στον χώρο της ομορφιάς στις μέρες τους, είτε πρόκειται για τάσεις της εποχής, είτε για τις γυναίκες και τους άντρες που αποτελούσαν είδωλα στιλ και ομορφιάς, είτε για το πώς οι ίδιοι ενέτασσαν τη βιομηχανία της ομορφιάς στις ζωές τους. Αυτές τις ιστορίες μετά μπορούν να μοιράζονται με το Μουσείο Μακιγιάζ, μαζί με φωτογραφίες από εκείνη την εποχή, ώστε οι καλύτερες να αναδημοσιευτούν στο Instagram του.  

Το πρώτο βήμα, μάλιστα, στην «Generations of Beauty» πραγματοποίησε η Caitlin Collins, συνιδρύτρια του Μουσείου Μακιγιάζ, η οποία μίλησε με τη γιαγιά της, Maureen Denges. Για τι μίλησαν; Για τις αγαπημένες στιγμές ομορφιάς της Denges από τα 50s, ποιον θυμάται να αντιμετωπίζει ως είδωλο τότε και για το κραγιόν εκείνη τη δεκαετία.  

Το Μουσείο Μακιγιάζ, όμως, στηρίζει ακόμα πιο έμπρακτα τους ηλικιωμένους την περίοδο του κορωνοϊού. Για κάθε like ή σχόλιο που παίρνει δημοσίευση από τη δράση «Generations of Beauty», 1 δολάριο θα πηγαίνει στο «Meals on Wheels America», το οποίο καταπολεμά την απομόνωση και την πείνα των ηλικιωμένων σε όλες τις ΗΠΑ, μέχρι να συγκεντρωθεί το ποσό των 10.000 δολαρίων. 

Δείτε τη συζήτηση της Caitlin Collins με τη γιαγιά της για την ομορφιά στα 50s 

 

 

Οι φωτογραφίες και οι ιστορίες των ακολούθων του, που έχει μοιραστεί το Μουσείο Μακιγιάζ 

 

 

«Οι τάσεις που η Glo θυμάται περισσότερο από τα 50s είναι η σπιτική περμανάντ, τα φωτεινά κόκκινα κραγιόν και το eyeliner σε σχήμα φτερού, όπως αυτό που βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία με την Glo και τη γιαγιά της». 

«Η Glo αναφέρει ότι τότε είχε δύο τύπους ειδώλων ομορφιάς: τα πολύ glamorous, όπως ήταν η Elizabeth Taylor, η Marilyn Monroe και η Sophia Loren, καθώς και τα χολιγουντιανά κορίτσια της διπλανής πόρτας, όπως οι Sandra Dee, Annette Funicello, Debbie Reynolds και Doris Day». 

 

 

«Θυμάμαι ότι το κραγιόν ήταν το πρώτο προϊόν μακιγιάζ που αγόρασα ποτέ. Τότε το έβαζες και μετά το ταμπονάριζες με ένα χαρτομάντιλο, για να μην είναι τόσο φωτεινό. Λίγο αργότερα πήρα ένα μολύβι φρυδιών γιατί ακόμα και τότε είχα πολύ λεπτά φρύδια». 

«Η πιο ενδιαφέρουσα τάση ομορφιάς που θυμάμαι από τα 50s είναι η λακ Aqua Net. Ως κοπέλες στο λύκειο, δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε πώς μπορούσες να έχεις ένα δίχτυ μαλλιών σε ένα μπουκάλι με αυτόν τον τρόπο. Αφότου το αγοράσαμε και το δοκιμάσαμε, έγινε απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας ομορφιάς μας».  

 

 

«Η θεία Jo μου είπε μία ιστορία από όταν αυτή και η ξαδέρφη της, η Katie, θα πήγαιναν σε μία βραδινή εκδήλωση ως έφηβες. Η Katie είχε μαζί της ένα κραγιόν που μοιράστηκε με τη θεία Jo. Ο παππούς μου τις πήγαινε με το αυτοκίνητο και όταν μπήκαν στα πίσω καθίσματα, γύρισε πίσω και τις κοίταξε και ρώτησε αν είχαν φάει μακαρόνια με σάλτσα. Η θεία Jo και η Katie κοιτάχτηκαν μεταξύ τους και μετά κοίταξαν τον παππού μου και του είπαν “Όχι... είναι κραγιόν!”». 

 

 

«Οι διακοπές μου αποτελούνταν από το να πηγαίνω στο Φαρ Ροκαγουέι και να φτιάχνομαι για να πάω στην παραλία. Κόκκινα χείλη και κόκκινο μαγιό! Μάς άρεσε να αισθανόμαστε τολμηρές και σέξι». 

«Οι πιο ενδιαφέροντες τάσεις ομορφιάς από τα 50s ήταν τα πιο γεμάτα και μυτερά φρύδια, τα έντονα τολμηρά κόκκινα χείλη και τα φωτεινά κόκκινα νύχια». 

«Τα είδωλα που θαύμαζα περισσότερο στα 50s ήταν φυσικά η Elizabeth Taylor! Μαζί με την Grace Kelly, τη Vivien Leigh, τη Lauren Bacall και την πανέμορφη Sophia Loren».  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice