Hair detox: Γιατί χρειάζεται η περιποίηση μαλλιών και πώς θα την κάνεις
© Τamara Jeremic / Unsplash
Beauty

Τα μαλλιά σου περνάνε δύσκολα

Πέταξε τα πάντα από επάνω τους και δώσε τους την ευκαιρία να ξεκουραστούν με μια συνταγή detox

Hair detox: Γιατί χρειάζεται η περιποίηση μαλλιών και πώς θα την κάνεις

Αμέτρητα εργαλεία και προϊόντα styling, αμέτρητοι χρωματικοί πειραματισμοί, ένα λαστιχάκι εδώ, ένα τσιμπιδάκι εκεί, λίγη νευρικότητα, λίγο τράβηγμα, λίγο σφίξιμο, λίγη μπούκλα, ζέστη, ρύπανση, υγρασία… Όλα αφήνουν το σημάδι τους. Τα μαλλιά σου περνάνε δύσκολα. Και τα καλλυντικά προϊόντα που θα χρησιμοποιήσεις για να «σβήσεις» τα σημάδια, αφήνουν και αυτά δικά τους σημάδια που συσσωρεύονται στο δέρμα του κεφαλιού και μακροπρόθεσμα επηρεάζουν και την υγεία της τρίχας. «Detox». Γνώριμη λέξη. Κοινώς, αποτοξίνωση. Την έχεις συνδέσει περισσότερο με το σώμα σου, τον οργανισμό σου. Μάθε τώρα πως και τα μαλλιά σου χρειάζονται λίγο detox. Μάλλον, χρειάζονται περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι…

Τι σημαίνει detox για τα μαλλιά;
Σημαίνει σταματάω να τα… περιποιούμαι! Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, αυτό ακριβώς σημαίνει. Σταματάς να επεμβαίνεις με τον οποιονδήποτε τρόπο στα μαλλιά σου. Αφήνεις το πιστολάκι, αφήνεις το «σίδερο» και τα μπικουτί, τις κρέμες και τις βαφές, τα conditioner, τις σιλικόνες, τους αφρούς, τα λάδια, τις λακ και τα κεριά… Ο σκοπός είναι να απομακρύνεις, όχι να προσθέσεις. Απομακρύνεις συνθετικά και χημικά κατάλοιπα από προϊόντα περιποίησης και styling, τόσο από το δέρμα του κεφαλιού όσο και από τα μαλλιά, και ξεκουράζεις τα μαλλιά σου από μεθόδους και τρόπους styling που τα έχουν ταλαιπωρήσει.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για detox;
Σπασμένες άκρες, θαμπό χρώμα, ξηρότητα. Ήρθε η ώρα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει και 2 ή 3 εβδομάδες, ανάλογα με ποια και πόσα προϊόντα χρησιμοποιούσες καθημερινά, και το styling που έκανες. Κατά τη διάρκεια αυτής της «αποχής», τα μαλλιά σου ίσως να μη σου αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί να φριζάρουν, να φουντώνουν, ίσως σου αντιστέκονται και είναι ατίθασα. Αυτό όμως είναι κομμάτι της φυσικής σου −και των μαλλιών σου− ομορφιάς. Έτσι πρέπει να το δεις. Το ζητούμενο είναι να πάρουν μια αναζωογονητική ανάσα και ταυτόχρονα να αναπνεύσουν και οι πόροι του δέρματος του κεφαλιού.

Φτιάξε ένα δικό σου detox προϊόν
Για να επισπεύσεις τον ρυθμό «ανάπλασης». Θα χρειαστείς τζίντζερ και λεμόνι. Το τζίντζερ θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό με ιδιότητες που μειώνουν, μεταξύ άλλων, ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος του κεφαλιού που ευθύνονται και για την εμφάνιση πιτυρίδας. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού επίσης βοηθάει στη μείωση της πιτυρίδας, ενώ απομακρύνει σμήγμα και λιπαρότητα, επαναφέροντας τη φυσική λάμψη στα μαλλιά.

Πώς θα το φτιάξεις
Χτυπάς στο μπλέντερ μια μεγάλη ρίζα τζίντζερ που έχεις πρώτα ξεπλύνει, δύο κουταλιές της σούπας (μπορείς και περισσότερες) αποσταγμένο νερό και τον χυμό από δύο λεμόνια. Σουρώνεις καλά τον «πολτό» και το υγρό που θα πάρεις είναι το θαυματουργό detox διάλυμά σου.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις
Απλώνεις όλο το διάλυμα σε βρεγμένα μαλλιά, κάνοντας απαλό μασάζ στο κεφάλι και τις ρίζες. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεις την κυκλοφορία του αίματος και ταυτόχρονα απομακρύνεις κατάλοιπα που «κολλάνε» στο δέρμα του κεφαλιού δημιουργώντας ένα αόρατο ασφυκτικό στρώμα. Αφήνεις το διάλυμα για περίπου 10 λεπτά και ξεπλένεις τα μαλλιά με άφθονο νερό. Τα αφήνεις να στεγνώσουν «φυσικά», φυσικά.

Για πιο λιπαρά μαλλιά −συνήθως τα ίσια− μπορείς να προσθέσεις στο διάλυμα τζίντζερ, λεμονιού και μια κουταλιά μηλόξυδο, ενισχύοντας με έξτρα οξύτητα τη δράση του κατά του σμήγματος και της λιπαρότητας. Ακόμη, χυμό αλόης που έχει ενυδατικές ιδιότητες για να τιθασεύσεις το φριζάρισμα, και νερό καρύδας που, όπως η αλόη, προσθέτει επιπλέον ενυδατικούς παράγοντες στο διάλυμά σου, βελτιώνοντας την υγεία του δέρματος του κεφαλιού. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice