Δεν χρειάζεται να επιβαρύνεις τα μαλλιά σου με χημικά
6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις piercing
Για να μην καταλήξεις με μόλυνση ή με ένα piercing που δεν σε κολακεύει
Πληροφορίες που είναι καλό να έχεις στο μυαλό σου πριν κάνεις το επόμενο piercing στα αυτιά σου
Οι περισσότερες από εμάς ήμασταν ακόμα παιδιά όταν κάναμε τις πρώτες κλασικές τρύπες στους λοβούς των αυτιών μας. Και ενώ για χρόνια αυτές μάς αρκούσαν, όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε όλο και περισσότερες γυναίκες να κάνουν επιπλέον piercings σε διαφορετικά σημεία των αυτιών τους. Ποιος μπορεί να τις κατηγορήσει; Χαρίζουν αυτομάτως μία πιο cool αίσθηση στην εμφάνισή μας και αποτελούν αφορμή να αποκτήσουμε περισσότερα κοσμήματα. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν πρέπει να τα κάνουμε απερίσκεπτα.
Όλα όσα πρέπει να σκεφτείς πριν κάνεις κι άλλο piercing στα αυτιά σου
Επίλεξε με προσοχή
Ο άνθρωπος που θα σου κάνει το piercing προφανώς είναι ο κατάλληλος να σε βοηθήσει να επιλέξεις τι ακριβώς θα κάνεις. Είναι, όμως, καλό να έχεις από πριν μία ιδέα για το σημείο του αυτιού που προτιμάς να τρυπήσεις και για το είδους σκουλαρικιού που θες να βάλεις. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, μία μπάρα θα δείξει αρκετά διαφορετικά από έναν κρίκο. Το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις είναι να βρεις φωτογραφίες αυτού που περίπου θέλεις στο διαδίκτυο, ώστε να τις δείξεις στον piercer σου και αυτός να βρει τον τρόπο να το προσεγγίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Διάλεξε το κατάλληλο piercing για την ανατομία του αυτιού σου
Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη ότι ο piercer ίσως σού πει ότι αυτό που ζητάς δεν είναι εφικτό. Είναι πιθανόν η ανατομία του αυτιού σου να είναι τέτοια, ώστε το piercing που θες να είναι απαγορευτικό, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και πρακτικά ή ως προς την υγιεινή. Ιδανικά διάλεξε ένα σημείο του αυτιού σου με μεγαλύτερη επιφάνεια. Το σκουλαρίκι θα «δέσει» καλύτερα, ενώ τις πρώτες μέρες, που η περιοχή θα είναι ελαφρώς πρησμένη, θα έχεις λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης.
Παράλληλα, σκέψου πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς ακόμα και το ίδιο το σκουλαρίκι, για να τονίσεις καλά σου χαρακτηριστικά ή να «κρύψεις» πιο αδύναμα. Το κατάλληλο piercing και σκουλαρίκι είναι ικανά να καλύψουν, για παράδειγμα, μία ούλη που ίσως σε ενοχλεί. Αντίθετα, το χρώμα της πέτρας ή του μετάλλου του κοσμήματος μπορεί να τονίσει στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών σου.
Μην βιάζεσαι
Μπορεί να ανυπομονείς να εκπληρώσεις το στιλιστικό σου όνειρο να αποκτήσεις πέντε σκουλαρίκια στο ένα αυτί και τρία στο άλλο. Κάνε, όμως, λίγη υπομονή. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι πρόκειται στην ουσία για πληγές, οι οποίες θα πονάνε λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα το σημείο, και θέλουν τον χρόνο τους να επουλωθούν. Αν ξεπεράσεις τις τρεις με τέσσερις τρύπες στο ένα αυτί, είναι πιθανό ότι θα καθυστερήσεις σε έναν βαθμό την επούλωση, γεγονός που αυξάνει όχι μόνο την περίοδο ενόχλησης, αλλά και τον χρόνο στον οποίο υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης. Από την άλλη, καλό είναι να μην κάνεις τρύπες και στα δύο αυτιά την ίδια μέρα, καθώς θα δυσκολεύεσαι στον ύπνο, ειδικά αν κοιμάσαι πλάγια.
Ο χρόνος επούλωσης
Ανάλογα το σημείο του αυτιού, ο χρόνος επούλωσης διαφέρει. Δεν μιλάμε μόνο για την επιφανειακή επούλωση, όταν δηλαδή εσύ δεν θα νιώθεις πόνο και δεν θα βλέπεις πρήξιμο. Μιλάμε για τη στιγμή που πλέον το δέρμα σου, γύρω από το σκουλαρίκι, θα έχει «κλείσει». Χαρακτηριστικά οι χρόνοι επούλωσης είναι δύο με τρεις μήνες για τους άνω και τους κάτω λοβούς και έξι με δώδεκα μήνες για το υπόλοιπο αυτί (όσο πιο σκληρό το σημείο, τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος). Ιδανικά, μέχρι να περάσει αυτό το διάστημα, το καλύτερο είναι να μην αλλάξεις το σκουλαρίκι που σου έβαλε ο piercer με κάποιο άλλο.
«Όπλο» ή βελόνα
Στην περίπτωση που κάνεις piercing σε κάποιο κατάστημα κοσμημάτων, οι πιθανότητες είναι ότι χρησιμοποιούν «όπλο», σε αντίθεση με τους χώρους που εξειδικεύονται στο piercing και χρησιμοποιούν βελόνα. Αν είναι δυνατόν, επίλεξε το δεύτερο. Η βελόνα προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς το σημείο που θες να μπει το σκουλαρίκι, ενώ επιτρέπει στον piercer να σου βάλει το κατάλληλου μεγέθους κόσμημα για το δικό σου αυτί. Επιπλέον, αν και η λέξη βελόνα ακούγεται πιο τρομαχτική και επίπονη, στην πραγματικότητα είναι πιθανό με αυτήν να μη νιώσεις σχεδόν καθόλου πόνο, σε σχέση με το «όπλο».
Η μετά φροντίδα
Όσο καλό και καθαρό κι αν είναι το κατάστημα και ο piercer, το να αποφύγεις τη μόλυνση στα σίγουρα είναι στα δικά σου χέρια. Για περίπου ενάμιση μήνα, θα πρέπει να ακολουθείς κάποιους κανόνες φροντίδας του piercing. Να μην ακουμπάς το σημείο με βρώμικα χέρια και, όταν μιλάς στο τηλέφωνο, να τοποθετείς τη συσκευή στο άλλο σου αυτί, ώστε να αποφύγεις τη μεταφορά βακτηρίων στην τρύπα. Για τον ίδιο λόγο, φρόντισε τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι πετσέτες που χρησιμοποιείς να είναι πάντα καθαρά και προσπάθησε να κρατήσεις μακριά από αυτά το κατοικίδιό σου. Επιπλέον, θα ήταν χρήσιμο να αγοράσεις ένα προϊόν αλατόνερου και να καθαρίζεις με αυτό την περιοχή δύο φορές την ημέρα.
Σε περίπτωση που εντοπίσεις πρώτα σημάδια μόλυνσης, όπως ερεθισμό, διασταλμένο ιστό ή αυξημένη θερμοκρασία στο σημείο, συμβουλεύσου τον piercer σου, ώστε να βρείτε μαζί την πιο ασφαλή λύση.