Sissy Petropoulou - Dorothea Mercuri
Σίσσυ Πετροπούλου -Δωροθέα Μερκούρη ©Σίσσυ Πετροπούλου

Τα μυστικά μιας μακιγιέζ

Η Σίσσυ Πετροπούλου μιλάει για το μακιγιάζ, τις διασημότητες, τον κορωνοϊό, τα ναι και τα όχι.
  • A-
  • A+
Πόσα είδη μακιγιάζ υπάρχουν; Ποια λάθη κάνουν οι Ελληνίδες όταν βάφονται; Πώς αντιμετωπίζει μία επαγγελματίας μακιγιέζ τον κορωνοϊό; Πώς είναι οι διάσημοι στην καρέκλα του μακιγιάζ; Η Σίσσυ Πετροπούλου τα λέει όλα.

Η Σίσσυ Πετροπούλου, με θητεία σε μεγάλα περιοδικά όπως η Vogue Italia μέχρι τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, εκατοντάδες διαφημιστικά και πασαρέλες, συναυλίες και editorial μόδας, είναι ένα είδος Ελληνίδας wonderwoman στο Μακιγιάζ. Τώρα, λίγο πριν βγει στον αέρα το νέο της κανάλι στο Youtube, τη ρωτήσαμε μερικά μυστικά για το Μακιγιάζ, τις Ελληνίδες, το φυσικό Μακιγιάζ ή το “No Makeup Makeup” και την εμπειρία της από τα διάσημα πρόσωπα που έχει μακιγιάρει.

Sissi Petropoulou - Giorgos Haronitis
Σίσσυ Πετροπούλου - Γιώργος Χαρωνίτης ©Σίσσυ Πετροπούλου

Πόσα «είδη» μακιγιάζ υπάρχουν; Θεατρικό, κινηματογραφικό, τηλεοπτικό, fashion editorial, πασαρέλας, γάμου; Και ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στο καθένα για μία μακιγιέζ;
Μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία των 25 χρόνων μ’ αρέσει και επιλέγω ν’ αναδεικνύω το κάθε πρόσωπο, την επιδερμίδα και τα χαρακτηριστικά του και όχι την κάθε περίσταση. Για μένα υπάρχει ένα Μακιγιάζ. Δουλειά μου είναι να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες φωτισμού, απόστασης, κινηματογραφικών φακών και κάμερας, τα χρώματα και το στυλ που υπάρχουν στο περιβάλλον και τα ρούχα, τις ανάγκες του κάθε χαρακτήρα όταν πρόκειται για ρόλος (τι χαρακτήρας είναι αυτός που έχω ν αποδώσω). Σε μια μια νύφη το μακιγιάζ προσαρμόζεται πάνω της σύμφωνα με το στυλ της, το νυφικό που έχει ονειρευτεί, το χτένισμα που έχει επιλέξει και κυρίως το πως έχει οραματιστεί την ημέρα του γάμου της. Το μακιγιάζ βρίσκεται μέσα σε μια συνολική εικόνα, ολοκληρώνει αρμονικά και κερδίζει το στοίχημα όταν μια νύφη την ρωτάω «Πώς αισθάνεσαι;» Και αυτή μου απαντάει «Ωραιότερη από ποτέ!».

Ariane Labed - Sissi Petropoulou
Ariane Labed - Σίσσυ Πετροπούλου ©Σίσσυ Πετροπούλου

Εσύ σε ποιά κατηγορία κατατάσσεις τον εαυτό σου; Και γιατί;
Το Μακιγιάζ το αντιμετωπίζω σαν επιστήμη. Έχω κάνει διατριβή στην νεότητα, την ανάπλαση και την αναγέννηση της επιδερμίδας πολλά χρόνια τώρα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς μου προέρχεται μέσα από μια εσωτερική διαδικασία και το στυλ μου έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο εμπειριών, εικόνων, γνώσεων και συναισθημάτων. Αν πρέπει να επιλέξω μια κατηγορία επιλέγω την πιο δύσκολη που είναι το φυσικό Μακιγιάζ ή το “No Makeup Makeup”, δηλαδή πώς να φαίνεται αμακιγιάριστο ένα πρόσωπο. Το “No Makeup Makeup” είναι δύσκολο να επιτευχθεί, γιατί το πρόσωπο θα πρέπει να είναι Μακιγιαρισμένο αλλά να μην φαίνεται να είναι δηλαδή αληθινό αυτό που βλέπεις σαν αποτέλεσμα και όχι να βλέπεις τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Θα ήθελα να τονίσω και να ξεκαθαρίσω ότι όταν δεν κάνουμε καθόλου Μακιγιάζ αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε “No Makeup Makeup”. Το να πετύχεις το φυσικό Μακιγιάζ που δείχνει σαν ένα πρόσωπο να μην είναι Μακιγιαρισμένο είναι μεγάλη σπουδή, τόσο επάνω στο πρόσωπο όσο και στο προϊόν το οποίο ο καθένας από μας επιλέγει και κυρίως τεχνικής που συνδυάζει την ακρίβεια, την αισθητική και την αρμονία.

Sissi Petropoulou Showreel

Από τα χέρια σου έχουν περάσει εκατοντάδες πρόσωπα, κάθε τύπου. Από μοντέλα μέχρι διασημότητες. Ποια είναι αυτά που θεωρείς τοπ δουλειές σου;
Η 13 χρόνων επιτυχημένη συνεργασία μου με τον Γιώργο Λάνθιμο, που φτάσαμε μέχρι τα Όσκαρ, μου έδωσε μια πάρα πολύ μεγάλη ώθηση. Για την καριέρα του Γιώργου δεν έχω να πω κάτι, έφτασε εκεί που ονειρευόταν και εύχομαι ακόμα ψηλότερα. Με συγκίνηση θυμάμαι την πενταετή μου συνεργασία με την Βίβλο της μόδας Vogue Italia. Για μένα, η προσωπική μου επιτυχία, είναι όταν με προσέγγισαν από το Αμερικανικό θρυλικό-ιστορικό περιοδικό ‘Makeup Artist Magazine’ και μου ζήτησαν να μου κάνουν αφιέρωμα, όπου είναι και το όνειρο κάθε Μακιγιέρ να μπει σ’ αυτό το περιοδικό.

Sissi Petropoulou - Diamanda Galas
Σίσσυ Πετροπούλου -Diamanda Galas ©Σίσσυ Πετροπούλου

Τι ιστορίες έχεις να θυμάσαι από τους διάσημους που έχεις βάψει;
Σε γενικές γραμμές υπάρχει μια γλυκιά ανάμνηση, ειδικά με κάποιους που υπήρχε περισσότερη χημεία μεταξύ μας. Οι ιστορίες είναι πολλές και ίσως κάποια στιγμή τις δείτε στην μεγάλη οθόνη.

Τι δυσκολίες έχεις συναντήσει με τους διάσημους; Σε εμπιστεύονται; Σου μιλάνε την ώρα του Μακιγιάζ;
Ο μοναδικός βαθμός δυσκολίας είναι καθαρά το θέμα χρόνου που έχω στη διάθεση μου να κάνω Μακιγιάζ λόγω του συνήθως πολύ πιεσμένου προγράμματος που μπορεί να έχουν. Επίσης, ταυτόχρονα μπορεί να συμβαίνουν διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα να πρέπει να μιλήσουν στο τηλέφωνο για κάποια δουλειά, να πάρουν πρωινό να δίνουν συνέντευξη ή ότι άλλο. Όπως προανέφερα, ο τρόπος που κάνω Μακιγιάζ προέρχεται από μια εσωτερική διαδικασία και όταν δεν υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση στα 10 λεπτά που μπορεί να έχω έναν άνθρωπο στα χέρια μου, σπάει η ενέργεια αυτού που προσφέρω. Όταν συμβαίνουν διάφορα παράλληλα, συνήθως υπάρχουν πάρα πολλές καθυστερήσεις. Καλύτερα να έχω ένα πρόσωπο 10 λεπτά και να υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση παρά 30 λεπτά και να γίνονται διάφορα ταυτόχρονα γιατί όλο αυτό φέρνει έξτρα καθυστέρηση και ταλαιπωρία για όλους, χωρίς λόγο. Εκτιμώ τόσο την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι άνθρωποι, διάσημοι και μη, όταν αφήνονται στα χέρια μου που δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω κάτι λιγότερο απ’ το καλύτερο μου. Δουλεύω με απόλυτη αφοσίωση και συγκέντρωση και είναι προσωπικό στοίχημα για μένα το κάθε πρόσωπο που περνάει από τα χέρια μου, να φεύγει και να αισθάνεται πέρα από όμορφο και μοναδικό. Θέλω οι άνθρωποι να «εκπέμπουν» την ομορφιά τους και εξωτερικά και εσωτερικά. Όταν μ’ εμπιστεύονται είναι πάντα προς όφελος τους γιατί κρατάω πινέλο!

Sissi Petropoulou
Η τραγουδίστρια Bishi ©Σίσσυ Πετροπούλου

Το πιο εξωφρενικό μακιγιάζ που έχεις κάνει ποιο ήταν;
Μακιγιάζ εποχής 60s (eyeliner, ψεύτικες βλεφαρίδες κτλ) σε 10 μοντέλα για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού και είχα στην διάθεση μου μόνο μια ώρα για να το εκτελέσω μόνη μου χωρίς βοηθό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι εξωφρενικό, οι συνθήκες είναι που μπορεί να το κάνουν εξωφρενικό και να δώσουμε αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Tonia Sotiropoulou
Τόνια Σωτηροπούλου ©Σίσσυ Πετροπούλου

Εσύ η ίδια βάφεσαι; Αλλάζεις στιλ ή έχεις κάτι συγκεκριμένο;
Μακιγιάρομαι ανάλογα με την διάθεση μου και την περίσταση. Σε γενικές γραμμές, τον τελευταίο καιρό έχω επιλέξει να τονίζω περισσότερο τα μάτια μου.

Ποιό είναι το χειρότερο πράγμα που κάνουν οι Ελληνίδες στο βάψιμο τους;
Πιάνεται η ψυχή μου όταν βλέπω να χρησιμοποιούν την τερακότα σαν ρουζ, αν είναι και μεταλλική τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Το κονσιλερ είναι τραγικό όταν είναι χίλιους τόνους πιο ανοιχτό από την επιδερμίδα. Η λάθος χρήση πούδρας ή υπερβολική χρήση της. Η μάσκαρα και στις κάτω βλεφαρίδες με αποτέλεσμα τα μάτια να μοιάζουν σαν αράχνες. Το μαύρο περίγραμμα με μολύβι στα μάτια που δεν κολακεύει καθόλου. Η χρήση υπερβολικού foundation σε λάθος υποτόνους και contouring, εκτός αν κάποια κοπέλα είναι Drag Queen και ετοιμάζεται για κάποιο Show και δεν μας το έχει πει. Κορίτσια μου αγαπημένα, χαμογελάστε στον καθρέφτη, αποδεχτείτε τα μοναδικά χαρακτηριστικά σας, αναδείξτε τα απλά χωρίς υπερβολές και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σας αρέσει πολύ και θα ανεβάσει σκάλες την αυτοπεποίθηση σας. Μια συμβουλή, στους άντρες δεν αρέσουν τα «ψεύτικα» πρόσωπα.

Sissi Petropoulou
Έρρικα Μπίγιου ©Σίσσυ Πετροπούλου

Ετοιμάζεις ένα κανάλι στο YouTube. Μίλησε μας γι’ αυτό. Τι θα περιέχει; Θα το παρουσιάζεις εσύ;
Ναι, εγώ θα το παρουσιάζω! Είναι μεγάλη μου η χαρά που επιτέλους αποφάσισα να το υλοποιήσω γιατί με παρότρυναν πολλά χρόνια τώρα διάφοροι φίλοι και γνωστοί καθώς επίσης μου το ζητούσαν και οι πελάτες μου. Ήρθε η ώρα του λοιπόν να λανσαριστεί! Παράλληλα με τις κινηματογραφικές μου περιπέτειες θα κινηματογραφήσω με τη δημιουργική μου ομάδα (έχω ένα εξαιρετικό team πολύ ταλαντούχων ανθρώπων που έχω την χαρά και την τιμή να συνεργάζομαι. Στο βασικό team είναι ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Γάκης, ο μουσικός Στέφανος Κωνσταντινίδης και στο Digital Marketing - Performance Advertiser ο Μάνος Βενιέρης) Makeup Tutorials και Conceptual Films επηρεασμένα από την Τέχνη, την μόδα, τον κινηματογράφο και την πολύχρωμη φαντασία μου. Τα Makeup Tutorials θα είναι εστιασμένα στις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και του άντρα, τόσο στην φροντίδα μιας υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας, όσο και των εύκολων, γρήγορων, high end και low budget μακιγιάζ με ακαταμάχητο αποτέλεσμα. Απευθύνεται σε όλους και θα καλύψω τις ανάγκες όλων των γούστων και των ηλικιών με τον δικό μου μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο. Είναι πολύ διαφορετικό απ’ όλα όσα υπάρχουν και είμαι σίγουρη ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών. Είναι πολύ διασκεδαστική για μένα η όλη διαδικασία, περισσότερο απ’ ότι περίμενα και είμαι σίγουρη ότι θα το εκλάβετε και σείς αυτό. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα, τα υπόλοιπα στις οθόνες σας!

Ποιές είναι οι αλλαγές στον τρόπο της δουλειάς σου εξαιτίας του Covid-19;
Στη δίκη μου περίπτωση δεν θ’ αλλάξουν και πολλά πράγματα γιατί από την πρώτη μέρα που ασχολήθηκα με το Μακιγιάζ, πριν 25 χρόνια περίπου, το ‘Health and Safety’ είναι το πιο βασικό κομμάτι στον τρόπο που εργάζομαι και δίνω μεγάλο βάρος σ’ αυτό. Όλοι οι ηθοποιοί, μοντέλα, celebrities και όσοι αντικρίζουν τα πινέλα και τα καλλυντικά μου, πάντα σχολιάζουν ότι είναι τα πιο καθαρά που υπάρχουν στον χώρο. Έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια στο παρελθόν και παρακολούθησα πρόσφατα στην περίοδο της καραντίνας ένα on-line σεμινάριο ‘Health and Safety’ από Αμερική. Μ’ αρέσει πολύ να ενημερώνομαι και ν’ ανανεώνω τις γνώσεις μου. Δεν θα πάψω ποτέ να εξελίσσομαι και να μαθαίνω. Ακολουθώ τον κανονισμό, ο κάθε ηθοποιός έχει το δικό του νεσεσέρ και κάποια προϊόντα είναι μιας χρήσης.

Βρείτε το κανάλι της Sissi Petropoulou εδώ:

Sissi Petropoulou 💄 Something is coming! Stay tuned!!

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κεκάτος και Φωνιαδάκης εμπνέονται από τα νέα αρώματα της Korres
Α.Φωνιαδάκης και Β.Κεκάτος δημιουργούν τη νέα καμπάνια του Korres
Back to top