Το μανικιούρ ως αντρική υπόθεση

Οι Ιάπωνες και η μυστική κοινωνία των bijinesu neiru

Όποιος είπε ότι το μανικιούρ και η nail art είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση, καλά θα κάνει να αναθεωρήσει. Στην Ιαπωνία, το βάψιμο των νυχιών είναι σοβαρή υπόθεση και για τους άντρες, ειδικά για εκείνους που προσπαθούν να ξεχωρίσουν στην άκρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας. Μη φανταστείτε ότι γευματίζουν όλοι μαζί και συζητάνε για τα χρώματα και τα σχέδια στα νύχια τους. Για την ακρίβεια είναι ακόμα ένας κλειστός κύκλος όπου μόνο λίγοι εκλεκτοί είναι μυημένοι.

n

«Βασικά είναι όπως στην ταινία του Μπράντ Πιτ “Fight Club”: Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να μιλάμε γι’ αυτό με ανθρώπους εκτός του κύκλου. Όσοι κάνουν μανικιούρ γνωρίζονται μεταξύ τους, κυρίως μέσω των διαδικτυακών ομάδων στις οποίες ανήκουν, και σε καμία περίπτωση δε λέμε σε άλλους τα σαλόνια νυχιών που χρησιμοποιούμε. Κανόνας Νο1 –και Νο2- για τα επαγγελματικά νύχια: Δε μιλάς για τα επαγγελματικά νύχια!», λέει ένας άντρας –ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος- στην εφημερίδα Japan Today.

n

Αλλά ακόμη και για εκείνους που καταφέρνουν να ενταχθούν στην μυστική κοινωνία των bijinesu neiru (επαγγελματικά νύχια) , τα σχέδια δεν είναι φτηνά. «Κοστίζει πολλά χρήματα, βέβαια μερικές φορές το μισό του μισθού μου πηγαίνει σε σχέδια-καρδιές και στρασάκια, αλλά αξίζει να το κάνεις σωστά, και υπάρχουν μόνο λίγα σαλόνια νυχιών που απευθύνονται σε άντρες σαν κι εμάς που δουλεύουμε πολλές ώρες, μένοντας ανοιχτά μέχρι αργά τη νύχτα». , εξηγεί ένας 31χρονος διαφημιστής.

n

Μερικά από αυτά τα σαλόνια, γνωστά ως Chikane (από το chika=υπόγειος και το neiru=νύχι), βρίσκονται στις «κόκκινο-φωταγωγημένες» συνοικίες της χώρας και προσφέρουν κι άλλα προνόμια πέρα από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων μανό. Φαίνεται πάντως πως το υψηλό κόστος, είναι μικρό τίμημα συγκριτικά με τα οφέλη. Ένας άνδρας ισχυρίζεται πως προάχθηκε από τη θέση ενός απλού προγραμματιστή σε εκείνη του προσωπικού βοηθού του διευθυντή -ανεβάζοντας τον μισθό του κατά 275%- αφότου το αφεντικό του, παρατήρησε μια μέρα στην καφετέρια, το λογότυπο της εταιρείας ζωγραφισμένο στα νύχια του.

Φανταστείτε τώρα, οι γυναίκες να αποκτούσαμε προνόμια ή προαγωγές χάρη στο μανικιούρ και τα σχέδια των νυχιών μας… Μάλλον θα διοικούσαμε κάθε Πολυεθνική και μεγάλη εταιρεία του πλανήτη!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice