Αντιμετώπισε τα σπυράκια σε τρία βήματα

Για αρχή, η βασική συμβουλή είναι μία: Μην τα πειράξεις!

Αντιμετώπισε τα σπυράκια του προσώπου σου, αναγνωρίζοντας την αιτία τους και παρακολουθώντας τα στάδιά τους

Όλοι ανά διαστήματα εμφανίζουμε ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπο. Συνήθως αποφασίζουμε να τα αντιμετωπίσουμε, όταν έχουν φτάσει στην πλήρη έξαρσή τους ή στην περίπτωση που πρέπει να βρεθούμε κάπου και να είμαστε όσο πιο αψεγάδιαστοι γίνεται. Μία καλύτερη, όμως, λύση είναι να προλάβουμε το «κακό» όταν είναι ακόμα νωρίς, με την πρώτη υποψία εμφάνισης ενός σπυριού και επιταχύνοντας σε έναν βαθμό τη διαδικασία εξαφάνισής του. Για αρχή, η βασική συμβουλή είναι μία: μην το πειράξετε.  

Αντιμετώπισε τα σπυράκια γρήγορα σε τρία στάδια 

Τι τα προκαλεί; 
Πριν ξεκινήσεις τα βήματα εξάλειψης του σπυριού σου, προσπάθησε να καταλάβεις τι οδήγησε στην εμφάνισή του. Αν συνέβη σε περίοδο αυξημένων ορμονών, τότε μάλλον ευθύνεται η υπερπαραγωγή φυσικών ελαίων προς την επιδερμίδα σου και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βρίσκεσαι σε εγρήγορση μόλις κάποιο σπυρί εμφανιστεί. Αν ευθύνεται το περιβάλλον σου, είτε γιατί εκτίθεσαι σε μολυσμένο αέρα, για παράδειγμα από καυσαέρια, είτε σε υπερβολική ζέστη που οδηγεί σε ιδρώτα, φρόντισε να πλένεις συχνά και καλά το πρόσωπό σου. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να καταναλώνεις υπερβολικά γαλακτοκομικά προϊόντα, που ανεβάζουν τα επίπεδα των ορμονών σου, οπότε προσπάθησε να τα μειώσεις.   

Πρώτο στάδιο: Σχηματισμός 
Είναι η στιγμή που το σπυράκι ξεκινά να διαμορφώνεται κάτω από το δέρμα. Μπορεί να είναι κυστικό ή μη φλεγμονώδες και να οφείλεται στη συσσώρευση σμήγματος στους πόρους σου. Στην πρώτη περίπτωση είναι αρκετά πιθανό να το αισθανθείς πριν καν την εξωτερική εμφάνισή του, ενώ στην δεύτερη ίσως δεν το παρατηρήσεις. Αν υποπτευθείς ότι ένα σπυράκι ετοιμάζεται να «κατοικήσει» στο πρόσωπό σου, ακούμπησε στο σημείο ένα ζεστό βρεγμένο πανί για 10 λεπτά, έτσι ώστε να επιταχύνεις την εμφάνισή του και να το αντιμετωπίσεις όσο πιο νωρίς γίνεται.  

Δεύτερο στάδιο: Αντιμετώπιση 
Είτε ακολούθησες τη συμβουλή μας για το ζεστό πανί, είτε άφησες το σπυρί να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς, τώρα βρισκόμαστε στη φάση που έχει κάνει την εξωτερική του εμφάνιση. Αν πρόκειται για κυστικό (έχει κόκκινο χρώμα και πιο μεγάλο μέγεθος), τότε πρέπει να δράσεις το γρηγορότερο και αρχικά να μετριάσεις τη φλεγμονή, ακουμπώντας στο σημείο ένα παγάκι, κάνοντας ενδιάμεσες παύσεις, για 30 δευτερόλεπτα.  

Η συνέχεια αφορά και τα δύο είδη σπυριών. Βάλε σε εκείνο το σημείο του προσώπου σου μία κρέμα. Φρόντισε να διαβάσεις τα συστατικά της και να περιέχει είτε σαλικυλικό οξύ, είτε υπεροξείδιο του βενζολίου. Οι ουσίες αυτές λειτουργούν θεραπευτικά και συγχρόνως κρατάνε μακριά από την περιοχή βρωμιές και βακτήρια που μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση. 

Τρίτο στάδιο: Επούλωση 
Αν έχεις ακολουθήσει τα προηγούμενα βήματα, το σπυρί πλέον έχει αρχίσει να θεραπεύεται και να συρρικνώνεται. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κάποιο σπυρί να μην το βάζει κάτω και να μη δείχνει σημάδια βελτίωσης. Ή μπορεί να θες να σιγουρέψεις ότι το σπυρί σίγουρα θα εξαφανιστεί. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μία μάσκα για ακμή και να εφαρμόσεις μόνο ένα κομμάτι της στο σημείο που βρίσκεται το σπυράκι. Όχι μόνο θα βοηθήσει στη θεραπεία, αλλά και θα σε αποτρέψει από τον πειρασμό να το ακουμπήσεις.