Σκυλάκι κοιτάζει γλυκό πάνω σε τραπέζι
©Unsplash/ Charles Deluvio
Beauty

Γιατί δεν αδυνατίζεις με τις δίαιτες που κάνουν όλοι;

Ό,τι είναι στη μόδα δε σημαίνει ότι έχει και αποτέλεσμα

Αδυνάτισμα: Γιατί ενώ ακολουθείς τη μία αυστηρή δίαιτα μετά την άλλη τελικά βρίσκεσαι με τα ίδια και παραπάνω κιλά;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι θέλουν να αδυνατίσουν είναι η ανυπομονησία. Είτε πρόκειται για 5 κιλά, είτε για 50 το αδυνάτισμα και το χτίσιμο ενός καλύτερου σώματος είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Κάθε τόσο κυκλοφορεί και μια νέα δίαιτα που υπόσχεται θαύματα, τα οποία όντως μπορεί να πραγματοποιεί. Αλλά για λίγο. Γιατί μόλις επανέλθεις στον κανονικό τρόπο ζωής σου (εκτός κι αν τρως σούπες για πάντα) παίρνεις πίσω τα κιλά που έχασες κι ακόμα περισσότερα.

Βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα

Το να χάσεις βάρος και το να το κρατήσεις μακριά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Θα μου πεις δε με νοιάζει, εγώ θέλω να χωρέσω σε αυτό το φόρεμα/τζιν/νυφικό/μπλουζάκι μέχρι τον επόμενο μήνα για να εντυπωσιαστούν όλοι. Ακολουθώντας μια δίαιτα εξπρές μπορεί να το πετύχεις αλλά θα γυρίσεις στο «δε μου χωράει» το ίδιο γρήγορα μετά.

Απώλεια νερού και μυών αντί λίπους

Όσο πιο γρήγορα χάνεις βάρος, τόσο περισσότερο νερό και μυς χάνεις. Είναι πρακτικά αδύνατο να χάσεις 5 κιλά σε μία εβδομάδα και να είναι μόνο λίπος. Το λίπος καίγεται πιο δύσκολα και συνήθως δε θέλει μόνο διατροφή αλλά και έντονη γυμναστική.

Συμπληρώματα

Οι διατροφές με συμπληρώματα που υπόσχονται ότι θα αλλάξουν το μεταβολισμό σου και εσύ θα καις λίπος ενώ κάθεσαι στον καναπέ και πίνεις μπύρες δεν είναι καθόλου αθώες. Στην πραγματικότητα «μπουκώνουν» τον οργανισμό σου με καφεΐνη και αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς -μόλις τα συμπληρώματα φύγουν από τον οργανισμό σου, θα νιώσεις ξαφνικά πολύ μεγάλη κούραση.

Προβλήματα στο πεπτικό

Το πεπτικό σύστημα του οργανισμού έχει σχεδιαστεί να δουλεύει με φαγητό -λαχανικά, φρούτα, φυτικές ίνες, κτλ. Αν πίνεις νερό με λεμόνι όλη μέρα, το πεπτικό σου σύστημα θα μπλοκάρει και σύντομα θα εύχεσαι να είχες φάει κανονικά.

Έλλειψη βιταμινών

Ο οργανισμός μας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ενέργεια. Το να πεινάς μέχρι θανάτου τρώγοντας μια εβδομάδα μόνο γιαούρτι μπορεί να δημιουργήσει σε βάθος χρόνου βλάβες στα όργανά σου και γενικότερα στην υγεία σου.

Διαφορετικές ανάγκες

Πόσες φορές πρέπει να πούμε ότι αν κάτι δουλεύει για τη φίλη σου δε σημαίνει ότι δουλεύει και για σένα; Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά. Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, δε θα σε βοηθήσουν τα γιαούρτια ή τα smoothies με γάλα. Επιπλέον, παίζει σημαντικό ρόλο και ο τρόπος ζωής. Διαφορετικά αντιδράει ο οργανισμός σε μια διατροφή όταν κάνεις δουλειά γραφείου και κάθεσαι όλη μέρα και διαφορετικά αν είσαι πωλήτρια και κινείσαι διαρκώς.

Αποτοξίνωση

Αν πιστεύεις ότι για να κάνεις αποτοξίνωση πρέπει να ζεις κάποιες μέρες μόνο με τσάι και νερό κάνεις λάθος. Ακολουθώντας μια σωστή διατροφή μπορείς να αποτοξινώνεσαι και να μην πεινάς ταυτόχρονα.

Τι να κάνεις

Συμβουλέψου έναν διατροφολόγο και ένα γυμναστή και ξεκίνα ένα συνδυάστικο πρόγραμμα. Βάλε μακροπρόθεσμους, πραγματοποιήσιμους στόχους και ακολούθησέ τους πιστά. Είναι καλύτερα να χάνεις 300 γρ. την ημέρα με το σωστό τρόπο και να φτάσεις στο αποτέλεσμα που θέλεις σε 6 μήνες ή 1 χρόνο, παρά να κουράζεις το σώμα και το μεταβολισμό σου με μεγάλες αυξομειώσεις βάρους. Άσε που η πείνα δημιουργεί κακή διάθεση και κανένας δε θέλει να βρίσκεται δίπλα σε κάποιον που διαρκώς γκρινιάζει.

> Διάβασε ακόμη 5 σημάδια ότι η δίαιτα που κάνεις είναι τελείως λάθος

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice