7 τροφές προς αποφυγή για να καθυστερήσεις τα σημάδια γήρανσης
Ακολούθησε μια σωστή διατροφή και το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί
Διατροφή και δέρμα: ποιες τροφές γερνούν πιο γρήγορα την επιδερμίδα; Απόφυγέ της και καθυστέρησε τα σημάδια του χρόνου.
Αν το αδυνάτισμα δεν σου αρκεί σαν λόγος για να κόψεις (ή έστω να ελαττώσεις) τη ζάχαρη και το αλκοόλ, ίσως το ότι ευνοούν την γήρανση του δέρματος σε πείσει. Υπάρχουν δύο παράγοντες αρκετά επιβαρυντικοί για την επιδερμίδα: η έκθεση στον ήλιο και οι AGEs (Advanced glycation end products) πρωτεΐνες ή γλυκοτοξίνες. Η γλυκοζυλίωση σε συνδυασμό με τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από κακή διατροφή και καταχρήσεις όπως το τσιγάρο ή το ξενύχτι, οδηγεί τον οργανισμό σε οξειδωτικό στρες. Οι επιπτώσεις; Μείωση της κυτταρικής δραστηριότητας, μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ιστών, μειωμένη επουλωτική ικανότητα. Όλα αυτά φαίνονται στις ρυτίδες, τα σημάδια και το χαλαρό σου δέρμα. Αξίζει όντως να θυσιάσεις την υγεία, ελαστικότητα και νεανικότητα του δέρματός σου για λίγη ζάχαρη; Δες ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγεις για να βοηθήσεις την επιδερμίδα σου.
Ζάχαρη
Τα υψηλά επίπεδα επεξεργασμένης ζάχαρης που βρίσκονται στα γλυκά, τις σοκολάτες, τις καραμέλες και τα παγωτά όχι μόνο είναι επιβλαβή στην παραγωγή κολλαγόνου αλλά
εμπλέκονται και σε φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορούν να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως η ακμή. Προτίμησε να τρως περισσότερα φρούτα και αντικατέστησε τη ζάχαρη στις συνταγές σου με στέβια ή φρουκτόζη.
Τηγανητές πατάτες
Με βαριά καρδιά γράφω ότι οι τηγανητές πατάτες, αν και είναι ό,τι πιο νόστιμο υπάρχει σε αυτή τη ζωή, είναι κακός μπελάς για την υγεία της επιδερμίδας σου. Όχι απλά ενεργοποιούν τη γλυκοζυλίωση αλλά αυξάνουν και την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Ακόμη, το υπερβολικό αλάτι με το οποίο γαρνίρονται μπορεί να αφυδατώσει τον δερματικό ιστό και να κάνει το δέρμα πιο επιρρεπές σε ρυτίδες. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τις πατάτες με γλυκοπατάτες και να τις ψήνεις στο φούρνο αντί να τις τηγανίζεις.
Λευκό ψωμί
Τα περισσότερα ψωμιά και σφολιατοειδή του εμπορίου, φτιάχνονται από λευκό αλεύρι που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες οι οποίοι προκαλούν γλυκοζυλίωση, ενώ όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό. Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης ή βρώμης.
Μαργαρίνη
Μπορεί να είναι πιο υγιεινή από το βούτυρο, αλλά αυτό δεν την κάνει εντελώς αθώα. Είναι πλούσια σε υδρογονωμένα λίπη τα οποία σε συνδυασμό με τις χημικές προσθήκες ουσιών κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στις UV ακτίνες. Αντικατάστησέ την με ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και δοκίμασε να απλώσεις αβοκάντο ή ταχίνι στο ψωμί σου -πηγές πρωτεΐνών και φυτικών ινών.
Αλλαντικά
Λουκάνικα, πεπερόνι, μπέικον, σαλάμια. Αυτά τα αλλαντικά είναι γεμάτα νάτριο και κορεσμένα λίπη, τα οποία αφυδατώνουν το δέρμα και αποδυναμώνουν το κολλαγόνο, προκαλώντας φλεγμονή. Άλλαξέ τα με αυγά, στήθος κοτόπουλου ή φυτικές πρωτεΐνες όπως καλαμπόκι και λαχανικά.
Συσκευασμένος χυμός
Ένας συσκευασμένος χυμός δεν μπορεί να σου προσφέρει ούτε το 1/10 απ' ό,τι ένας φρεσκοστυμμένος από φρούτα που μόλις έκοψες. Επιπλέον, είναι γεμάτος ζάχαρη και νάτριο τα οποία -μάντεψε- αφυδατώνουν το δέρμα. Φρέσκα φρούτα. Παντού και πάντα.
Αλκοόλ
Δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί μέρος μιας διατροφής, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που συνοδεύουμε το φαγητό μας με ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα ή ένα ούζο. Το αλκοόλ ωστόσο προκαλεί διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως ερυθρότητα, φλεγμονή και απώλεια κολλαγόνου. Το αλκοόλ εξουδετερώνει τα θρεπτικά συστατικά και αποδυναμώνει τα επίπεδα βιταμίνης Α δίνοντας το πράσινο φως στη δημιουργία ρυτίδων. Προσπάθησε να μένεις ενυδατωμένη πίνοντας 2 ποτήρια νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ που καταναλώνεις και προτίμησε το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη -ένα δυνατό αντιγηραντικό συστατικό.