Τι είναι η «μασκμή» και πώς θα την αντιμετωπίσεις;
Η πανδημία άλλαξε και τη ζωή μας και τη ρουτίνα ομορφιάς μας
Έχεις ακούσει για την ακμή που προκαλείται από τις μάσκες; Διάβασε πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις.
Όταν αλλάζουν οι συνθήκες της κοινωνίας στην οποία ζούμε, αναπόφευκτα αλλάζει και η προσωπική μας ζωή. Οι μάσκες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, αφού πρέπει να τις φοράμε σχεδόν παντού πλέον. Μία από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτής της νέας συνήθειας ωστόσο είναι η «μασκμή» όπως έχει γίνει δημοφιλής ο όρος ή πιο απλά ακμή μάσκας. Κοκκινίλες, μπιμπίκια ή σπυράκια εμφανίζονται γύρω από την περιοχή που φοράς τη μάσκα, μετά από κάποιες ώρες ή στο τέλος της ημέρας. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Τι είναι η μασκμή;
Η παρατεταμένη εφαρμογή μιας υφασμάτινης ή χειρουργικής μάσκας οδηγεί στην μηχανική ακμή (Acne Mechanica), γνωστή πλέον ως «μασκμή». Σε αντίθεση με τους άλλους τύπους ακμής που επιδεινώνονται λόγω ορμονών ή στρες, η συγκεκριμένη αφορά τον ερεθισμό του δέρματος που δημιουργείται από υπερβολική πίεση, θερμότητα και τρίψιμο στο δέρμα. Το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί εύκολα και να πρηστεί λόγω της υγρασίας που παγιδεύεται κάτω από τη μάσκα, σε συνδυασμό με τη συχνή τριβή του υφάσματος στην περιοχή. Αυτό σε συνδυασμό με την υγρασία του περιβάλλοντος και τις ζεστές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων που δημιουργούν ακμή στα μάγουλα και το σαγόνι.
Πώς μπορείς να προλάβεις τη μασκμή
Απόφυγε το μακιγιάζ γιατί μπορεί να φράξει περισσότερο τους πόρους σου. Αν θες να φαίνεσαι περιποιημένη δώσε μεγαλύτερη έμφαση σε περιοχές όπως τα μάτια σου.
Άλλαξε τις χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης με υφασμάτινες ή μεταξωτές που είναι λιγότερη σκληρές για το δέρμα σου.
Μην ξεχνάς να φοράς αντηλιακό. Το δέρμα ερεθίζεται από την ακτινοβολία και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθησία.
Κάνε συχνά απολέπιση, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος. Επιπλέον, το δέρμα θα αναπνέει καλύτερα και θα απορροφά πιο σωστά τα προϊόντα περιποίησης που εφαρμόζεις.
Πρόσθεσε ρετινοειδή στην ρουτίνα σου. Τα παράγωγα βιταμίνης Α βοηθούν στην τόνωση της κυτταρικής παραγωγής και προωθεί μια απολεπιστική δράση που μειώνει τους φραγμένους πόρους και την ακμή.
Πώς να την αντιμετωπίσεις τη μασκμή
Όπως και με την απλή ακμή, εφάρμοσε τοπικά προϊόντα με σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζολίου