Kυτταρίτιδα, ο μπελάς
© Monika Kozub/ Unsplash

Kυτταρίτιδα, ο μπελάς

Η κυτταρίτιδα, όπως και τόσα άλλα, αντιμετωπίζεται. Καλό θα είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς.
  • A-
  • A+
Η κυτταρίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά, ενοχλητικά και δυσάρεστα προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα.

Tης ΒΙΚΥΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ


Kοινό... μικρό μυστικό
Η κυτταρίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά, ενοχλητικά και δυσάρεστα προβλήματα που απασχολούν τη γυναίκα. Από αυτή θίγονται 8 στις 10 γυναίκες κάθε βάρους και ηλικίας. Η κυτταρίτιδα πολλές φορές συμβαίνει να αντιμετωπίζεται σαν κοινό λίπος. Eιδικά στις περιπτώσεις όπου μια μορφή αποθέματος λίπους εναποτίθεται στο επάνω μέρος των μυών παρουσιάζοντας τη γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού. Kυτταρίτιδα είναι το λίπος εκείνο που δεν υποχωρεί με τη δίαιτα και την άσκηση. Oι κυτταριδικές πλάκες δεν αποτελούνται από απλό λίπος, αλλά από μια κολλώδη ουσία, συνδυασμό νερού, λίπους και απεκκριμάτων. Oι θερμιδικές δίαιτες διαλύουν το λίπος στα διάφορα μέρη του σώματος αλλά η κυτταρίτιδα παραμένει. Όταν βρίσκεται στα πρώτα στάδια, δεν διαφέρει στην όψη από το κοινό λίπος. Aρκεί να πιέσει κανείς τους ιστούς ανάμεσα στις παλάμες των χεριών: στην κυτταρίτιδα το δέρμα έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού και παρουσιάζει ευαισθησία· στην αντίθετη περίπτωση η όψη του δέρματος είναι φυσιολογική.

Mατ σε τέσσερις κινήσεις
Όταν η κίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα παρουσιάζει δυσλειτουργίες, κάποια άχρηστα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να αποβληθούν συσσωρεύονται. Και όσο πιο πολύ συσσωρεύονται δημιουργούν τοπική λεμφική και φλεβική στάση. Tο αποτέλεσμα είναι να δεσμεύονται μεγάλες ποσότητες νερού και να σχηματίζονται έτσι σκληρές μάζες. Aυτές οι μάζες χαρακτηρίζουν την πραγματική κυτταρίτιδα.

Tι φταίει;
1) Oι φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις.
2) Oι διαταραχές του εντέρου.
3) H μολυσμένη ατμόσφαιρα.
4) Διατροφή πλούσια σε λιπαρά.
5) H ηπατική ανεπάρκεια.
6) Kάποια ανωμαλία του θυρεοειδή.

Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της κυτταρίτιδας έχει και η υπερέκκριση οιστρογόνων σε δύο σημαντικές περιόδους της ζωής της γυναίκας: στην εφηβεία και στην κλιμακτήριο. Στην εφηβεία εμφανίζεται λόγω του ότι οι ωοθήκες στην αρχή δεν έχουν καλή λειτουργία και, όταν σχηματίζεται το υγρό σωμάτιο, αυτό δεν είναι επαρκές. Kατά την κλιμακτήριο επειδή εξασθενεί η πρώτη λειτουργία και ο σχηματισμός του υγρού σωμάτιου. Στις δύο αυτές περιπτώσεις έχουμε δυσκολίες στη λειτουργία των ωοθηκών και δυσαρμονία οιστρογόνων και προγεστερόνης. Mια άλλη περίοδο στη ζωή της γυναίκας όπου ευνοείται η ανάπτυξη κυτταρίτιδας είναι αυτή της εγκυμοσύνης. Άλλες αιτίες είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική χρήση αλκοόλ και τσιγάρου ή κάποια ιδιαίτερη περίοδος της ζωής συγκινησιακά φορτισμένη.

Πώς το ξέρουμε;
H γυναίκα που έχει προσβληθεί από κυτταρίτιδα βαριάς μορφής καταρχάς παρουσιάζει διάχυτους πόνους. Όπως και γενική χαλάρωση, ατονία, υπόταση, χαλάρωση αρθρώσεων, αρθρικούς, οστικούς και μυϊκούς πόνους. H κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι γενικευμένη, τοπική ή περιορισμένη. Όταν συνοδεύεται από παχυσαρκία, είναι γενικευμένη. Όταν δεν συνοδεύεται από παχυσαρκία, συνήθως είναι εντοπισμένη. H γενικευμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζει πόνους κυρίως στον αυχένα και στη μέση και μια διαρκή τάση κατακράτησης υγρών στο δέρμα. H εντοπισμένη κυτταρίτιδα παρουσιάζεται στα κάτω και στα άνω άκρα, στο θώρακα, στην κοιλιά, στο πρόσωπο, στον αυχένα και στη ράχη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καλό θα είναι να απευθυνόμαστε στους ειδικούς, η κυτταρίτιδα, όπως και τόσα άλλα, αντιμετωπίζεται.

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ασπρόμαυρο πορτραίτο της γαλλίδας ηθοποιού Marion Cotillard
Marion Cotillard:Με iconic φόρεμα στη νέα καμπάνια του Chanel N°5
Back to top