© Νoah Βuscher / Unsplash
© Νoah Βuscher / Unsplash
Beauty

7 τροφές για να «επιβιώσει» η επιδερμίδα σου τον χειμώνα

Ήξερες ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα κατά 25%;

Τροφές για να διατηρήσεις το δέρμα σου σε άριστη κατάσταση και τον χειμώνα: Μαύρη σοκολάτα, αγγούρι, σαρδέλες, μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, πράσινο τσάι, καρύδα

Σα να κρύωσε λίγο... Έκρυψες τα χέρια σε μανίκια, τα πόδια σε μπατζάκια, έβγαλες το αντηλιακό από το νεσεσέρ. Η επιδερμίδα σου όμως, είτε σκεπασμένη, είτε ακάλυπτη, έχει πάντα τις ίδιες ανάγκες, τον χειμώνα ακόμη περισσότερες απ’ όσες φαντάζεσαι. Η διατροφή σου μπαίνει, για άλλη μια φορά, στην πρώτη γραμμή αφού κρύβει τα μυστικά για να τις ικανοποιήσεις:  

Μαύρη σοκολάτα
Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται, μεταξύ άλλων, και για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα δρουν ενάντια στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (γιατί ο ήλιος είναι επικίνδυνος και τον χειμώνα), ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε κακάο μειώνει την απώλεια υγρασίας από το δέρμα κατά 25%, «ανεκτίμητο» ποσοστό κατά τους ξηρούς χειμωνιάτικους μήνες. 

Μαύρη σοκολάτα
© Charisse Kenion / Unsplash

Αγγούρι
Το κρύο και η υγρασία αφυδατώνουν το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν κοκκινίλες και ερεθισμούς. Είναι σημαντικό να διατηρείς την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη. Το αγγούρι, με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (96%) είναι σούπερ ενυδατικό και σου προσφέρει, επιπλέον, μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλλιο, μαγγάνιο και πυρίτιο και βιταμίνες A,B και C που χαρίζουν υγιή όψη και ελαστικότητα.

Αγγούρι
© Adrian Motroc / Unsplash

Σαρδέλες
Αυτά τα μικρά λιπαρά ψαράκια «συστήνονται» από δερματολόγους. Κυριολεκτικά. Τα ω-3 λιπαρά, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο σίδηρος που περιέχουν προστατεύουν τα μαλλιά αλλά και το δέρμα από ακμή, ξηρότητα και ερεθισμούς. Αν η ιδέα να τις καθαρίσεις και να τις μαγειρέψεις σε… τρομάζει, θα βρεις τις σαρδέλες κονσέρβα μια εξαιρετικά βολική λύση. 

Σαρδέλες
© Μari Ηelin / Unsplash

Μπρόκολο
Αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό που έχει και ισχυρές αντιρυτιδικές ιδιότητες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, η οποία, εκτός των άλλων, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει από τις οξειδωτικές ελεύθερες ρίζες.

Μπρόκολο
© Louis Hansel / Unsplash

Γκρέιπφρουτ
Είναι ξινό, είναι στυφό, αλλά και θαυματουργό. Οφείλει το ροζ-κόκκινο χρώμα του στο λυκοπένιο, το κορυφαίο αντιοξειδωτικό που δρα κατά των βλαβών που προκαλεί στην επιδερμίδα το οξειδωτικό στρες αλλά και ο ήλιος, ενώ προστατεύει το ξηρό δέρμα από ερεθισμούς. Μελέτες υποστηρίζουν πως η «άγρια» επιδερμίδα συνδέεται και με μειωμένη πρόσληψη λυκοπένιου. Όσο περισσότερο το λυκοπένιο, τόσο πιο απαλό το δέρμα. Αν πάλι βρίσκεις το γκρέιπφρουτ πολύ ξινό για τα γούστα σου, λυκοπένιο θα πάρεις από τις ντομάτες, τα καρότα, την παπάγια (το γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με ορισμένες φαρμακευτικές ουσίες, αν λαμβάνεις κάποια φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου, καθώς η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες).

Γκρέιπφρουτ
© Sarah Gualtieri / Unsplash

Πράσινο τσάι
Ανεβάζει τη διάθεση, ανακουφίζει από το στρες, προστατεύει την καρδιά και μειώνει την πίεση. Το πράσινο τσάι όμως κάνει καλό και στο δέρμα. Οι αντιοξειδωτικές επικατεχίνες που περιέχει βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας αφού διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθώντας έτσι τη φυσιολογική ροή του αίματος. 

Πράσινο τσάι
© Sergey Norkov / Unsplash

Καρύδα
H καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων. Καταναλώνοντας τη σάρκα της, φροντίζεις τον εαυτό σου «από μέσα». Όμως και το λάδι καρύδας έχει εξαιρετικές καλλυντικές ιδιότητες. Τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει αποτοξινώνουν την επιδερμίδα και την ενυδατώνουν. Εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα και απορροφάται γρήγορα, ενώ απομακρύνει τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα, χαρίζοντας απαλότητα που θα σε εκπλήξει. 

Καρύδα
© Αnastasiia Rozumna / Unsplash

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice