Γυναίκα με πετσέτα στο κεφάλι, με το ένα χέρι κρατάει καθρέφτη και με το άλλο αγγίζει το πρόσωπό της
© Pexels/ Andrea Piacquadio
Beauty

Τι είναι η ακμή άγχους και πώς αντιμετωπίζεται;

Πώς θα την ξεχωρίσεις από τα άλλα σπυράκια

Ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπο. Τι είναι η ακμή άγχους, πώς θα την ξεχωρίσεις και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις.

Όσο χρονών και να φτάσεις, πάντα θα ασχολείσαι για κάποιο λόγο με τα σπυράκια. Όσο πιο εύκολα το αποδεχτείς αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε στο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό. κατά κάποιο τρόπο έρχονται πακέτο με την ύπαρξη δέρματος επάνω μας οπότε τα λες και αναγκαίο κακό. Πέρα από την εφηβική ακμή και τα σπυράκια που οφείλονται σε φραγμένους πόρους, υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορεί να υποδεικνύει ένα βαθύτερο πρόβλημα. Το στρες και οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν ακμή, οπότε αν εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σπυράκια στο πρόσωπό σου, ίσως πρέπει να το ψάξεις.

Πώς θα τα ξεχωρίσεις

Τα σπυράκια που οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές εμφανίζονται συνήθως λίγες ημέρες πριν ή μετά την περίοδο που ανεβαίνουν τα επίπεδα ανδρογόνων και ερεθίζουν τους αδένες λιπαρότητας τους δέρματος. Δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες αλλά είναι φυσιολογικό. Αν ωστόσο παρατηρήσεις έξαρση στα σπυράκια σου σε άσχετες μέρες αυτό μπορεί να σχετίζεται με το στρες.

Η ακμή άγχους εμφανίζεται συνήθως στην γραμμή Τ του προσώπου και συνοδεύεται από διασταλμένους πόρους, γυαλάδα, μαύρα και λευκά στίγματα και ανώμαλο ή κοκκώδες δέρμα. Αρκετές είναι οι φορές που εμφανίζει και συμπτώματα ερυθρότητας και φαγούρας.

Τι προκαλεί ακμή άγχους;

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 έδειξε ότι το 41% των γυναικών 25 έως 40 ετών στη Γαλλία είχε βιώσει ακμή στην ενήλικη ζωή του και το 50% αυτών λόγω στρες. Η επιστήμη εξηγεί ότι το συναισθηματικό στρες προκαλεί αύξηση της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού, του πεπτικού, του αναπαραγωγικού και αναπτυξιακού συστήματος του οργανισμού. Ακόμα, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης διαταράσσουν τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος προκαλώντας φράξιμο στους πόρους και ευνοώντας την ανάπτυξη ακμής. 

Ουσιαστικά πρόκειται και εδώ για ορμονική ακμή, μόνο που πυροδοτείται από εξωτερικούς παράγοντες. Ο λόγος που συμβαίνει κυρίως στους ενήλικες είναι οι αυξημένες απαιτήσεις σε δουλειά, οικογένεια, σχέσεις, οικονομικά και όλα αυτά που αυξάνουν το καθημερινό στρες.

Τι μπορείς να κάνεις

Αρχικά μπορείς να αντιμετωπίσεις τοπικά τα σπυράκια με ειδικά προϊόντα, ήπια καθαριστικά προσώπου και ζεστές ή κρύες κομπρέσες για να υποχωρήσει η ερυθρότητα. Αν δεν βλέπεις διαφορά ίσως χρειάζεται να αλλάξεις τα προϊόντα περιποίησης του προσώπου σου. Δοκίμασε όσα χρειάζεται μέχρι να βρεις κάποια που να δουλεύουν με το δέρμα σου και όχι εναντίον του.

Σε δεύτερη φάση καλό θα είναι να δουλέψεις με τα επίπεδα στρες στον οργανισμό σου. Πιες άφθονα υγρά, ακολούθησε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, κοιμήσου αρκετά και κάνε περισσότερα πράγματα που να σε χαλαρώνουν. Η καθημερινή σου ρουτίνα δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο αγχωτικές καταστάσεις, πόσο θα αντέξεις εσύ ή το δέρμα σου;

Γενικά, αν υποψιάζεσαι ότι η ακμή σου οφείλεται σε άγχος ή ορμονικούς λόγους, καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον δερματολόγο σου για να σε καθοδηγήσει σε μια πιο στοχευμένη θεραπεία.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice