Κοπέλα με μπλε ρούχα και ξανθοχάλκινα μαλλιά με γυρισμένο πρόσωπο στα αριστερά
©Eva Varveropoulou

Being Me:Πώς μια αλλαγή μαλλιών σε βοηθάει να βρεις τον εαυτό σου

Η Δήμητρα Δανίκα και η ομάδα της με μεταμόρφωσαν με τα μαγικά τους σε μοντέλο
  • A-
  • A+
Δήμητρα Δανίκα και Being Me Project: Μια διασκεδαστική εμπειρία που αναδεικνύει τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.

Κρατάω καμιά 10αρια χαρτόνια με ερωτήσεις που δεν έχω δει. Απέναντί μου η Ηλιάνα με την κάμερα και δίπλα χαμογελαστές η Δήμητρα και η Μαίρη, μοιάζουν να ανυπομονούν όσο κι εγώ για τη συνέχεια. Μου λένε «μόλις είσαι έτοιμη» και με πιάνουν ήδη γέλια, πότε έγινα σταρ; «Άντε πάμε» λέω κι αρχίζω να διαβάζω μία μία τις ερωτήσεις και να απαντάω αυθόρμητα. Γέλια, αλήθειες, σκέψεις που ακούγονται ίσως πρώτη φορά φωναχτά καιιιιι cut! Αυτό ήταν, τελείωσε; Μπα, τώρα αρχίζει.

Η hair designer Δήμητρα Δανίκα ξεκίνησε το Being Me έχοντας στο μυαλό της όλα εκείνα που οι γυναίκες είναι αλλά φοβούνται ή δεν ξέρουν πώς να δείξουν. Την μοναδικότητά τους, τον τρόπο τους να εκφράζονται μέσα από την εικόνα τους, τα μαλλιά, τα ρούχα, το στιλ τους. Σε αυτό συμφωνώ, η εμφάνισή μας είναι ο τρόπος μας να συστηνόμαστε χωρίς να μιλήσουμε. Η Δήμητρα όλα αυτά τα χρόνια έχει αναδείξει την ομορφιά σπουδαίων γυναικών από το χώρο του σινεμά, του θεάτρου, των τεχνών, της δημοσιογραφίας. Κοιτάζοντας τα βίντεό τους ένιωθα να παρακολουθώ μια ταινία μικρού μήκους ή κάποιο βιντεοκλίπ. Και να τώρα που ήρθε η σειρά μου να βιώσω αυτή την εμπειρία.

Ποια είναι η έμπνευση πίσω από το Being Me;
«Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου ήμασταν 4 γυναίκες και ένας άντρας, ο πατέρας μου, στο κομμωτήριο – σπίτι στον Ταύρο. Μπαινόβγαιναν γυναίκες όλη την ώρα, τις παρατηρούσα, τις άκουγα με περιέργεια και ενδιαφέρον προσπαθώντας να καταλάβω τι θέλουν, τι ζητούν, τι εννοούν. Είχα εμπιστοσύνη στις γυναίκες και νομίζω ότι καταβάθος όλες ήξεραν τι θέλουν, χρόνο χρειάζονταν, ελευθερία και να ακουστούν. Όλο αυτό το είχα κρατήσει στο πίσω μέρος του μυαλού μου και 3 χρόνια πριν δημιούργησα μια στήλη στο site μου που ονομαζόταν "ποια είναι η δική σου Μαντάμ Σουσού"; Με αφετηρία την δική μου πηγή έμπνευσης ως προς το στιλ -σαν παιδί υπήρξε για εμένα τότε η Μαντάμ Σουσού-, η γυναίκα που μέσα από τα φουστάνια και τα καπέλα της όριζε αυτό το διαφορετικό. Στην συνέχεια αυτή η πρώτη προσπάθεια εξωτερίκευσης εξελίχθηκε, ωρίμασε και έφτασα στο Being Me όπου δίνεται ο χώρος να ειπωθεί η ιστορία κάθε γυναίκας πιο αναλυτικά, πάντα με αφετηρία τα μαλλιά και έπειτα την συνολική εικόνα».

Παλιές και νέες φωτογραφίες, mood boards, hair looks που μου αρέσουν, μια προσωπική ιστορία. Δε ρώτησα καν για την αλλαγή στα μαλλιά, δεν χρειαζόταν να ξέρω από πριν, της είχα εμπιστοσύνη. Την έχει αυτή την επίδραση η Δήμητρα πάνω σου, βγάζει μια ηρεμία, μια σιγουριά... ίσως οφείλεται στον χρόνο που αφιερώνει για να σε γνωρίσει, να σε «διαβάσει» μέσα από την δημιουργική διαδικασία μεταμόρφωσης του Being Me.

Η hair designer Δήμητρα Δανίκα
Η hair designer Δήμητρα Δανίκα

Πώς ανακαλύπτεις τον «πραγματικό εαυτό» κάθε γυναίκας;
«Παρατηρώ, νοιάζομαι, ακούω. Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω ώστε να δημιουργήσω και να το προβάλω μέσα από την εικόνα της είναι το πώς η κάθε γυναίκα αισθάνεται πως είναι την συγκεκριμένη στιγμή της ζωής της. Θεωρώ ότι η εικόνα μας είναι σημαντική και έχουμε ανάγκη να μας αντιπροσωπεύει, πέρα από τις τάσεις της εποχής, γιατί είναι ένα μέσο που μας βοηθά να ορίζουμε τον εαυτό μας. Επιπλέον σε ένα πολύπλοκο κόσμο, το να έχουμε τον έλεγχο και να ορίζουμε τι κάνουμε με τον εαυτό μας είναι μια ανακούφιση -τα μαλλιά μας δίνουν αυτή την δυνατότητα». 

Ποιο σημείο της διαδικασίας απολαμβάνεις περισσότερο;
«Απολαμβάνω όλα τα στάδια αλλά επειδή το επίκεντρο είναι η πρωταγωνίστρια, η ικανοποίηση που αντλώ έρχεται από το στάδιο που και η ίδια απολαμβάνει περισσότερο. Άλλοτε είναι η μεταμόρφωση της μέσα από το make over (το οποίο είναι η βάση του όλου project), άλλοτε η δημιουργία του βίντεο και της φωτογράφισης. Ή και όλα αυτά μαζί».

Κάθομαι στον υπέροχο χώρο του κομμωτηρίου της στο Κολωνάκι και μπροστά μου απλώνονται μπολάκια με χρώμα, σαν παλέτα ζωγράφου. Βλέπω την κίνηση με το ψαλίδι και νιώθω τα κορίτσια να με κοιτάνε με κομμένη ανάσα. "Gold but old" λέει η Δήμητρα κι εγώ αποχαιρετώ τα μακριά μου μαλλιά με μια κάποια... ανακούφιση -λες και διάβασε τη σκέψη μου. Στη συνέχεια φορώ τα ρούχα που η ίδια σχεδίασε (Lengo λέγεται το fashion brand της) και η έμπειρη makeup artist της ομάδας της αναλαμβάνει την φωτογένειά μου. Σειρά έχει η φωτογράφιση, η οποία ήταν απόλυτα διασκεδαστική αφού είχα την ευκαιρία να τη βιώσω και ως «μοντέλο» και ως δημοσιογράφος στα backstage -ταυτόχρονα.

Το Being Me project επηρεάζει τον τρόπο που και εσύ η ίδια εξερευνείς τα όρια και τον εαυτό σου;
«Δεν σταματώ να εξερευνώ τα όρια και τον εαυτό μου τόσο ως άνθρωπος όσο και ως επαγγελματίας. Πάντα θέλω να μαθαίνω, να δημιουργώ και να δοκιμάζω καινούριες ιδέες και πράγματα, γιατί έτσι με ευχαριστεί να ζω. Είναι μια βαθύτερη ανάγκη που πλέον έχω μάθει να ελέγχω και από την οποία αντλώ περισσότερο την ικανοποίηση της δημιουργικότητας παρά το στρες που μπορεί να μου δημιουργήσει η νέα συνθήκη ή το νέο project που καταπιάνομαι κάθε φορά».

Από την εμπειρία σου, είναι ικανή μία αλλαγή στα μαλλιά να αλλάξει τον τρόπο που μια γυναίκα βλέπει τον εαυτό της;
«Αυτό που έχω δει είναι ότι μια μεγάλη αλλαγή στα μαλλιά μια γυναίκας μπορεί να σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας μεγάλης αλλαγής στην ζωή της. Ίσως το ένα να φέρνει το άλλο και για την ίδια να σημαίνει την αλλαγή ενός κεφαλαίου. Για να δώσω ένα παράδειγμα υπάρχουν φορές που μια γυναίκα θέλει να ξεφορτωθεί ένα "βάρος" και αυτό αποτυπώνεται συχνά με ένα δραστικό κούρεμα που την κάνει να νιώθει απευθείας πιο ανάλαφρη (για μένα πρέπει να λέει). Μην ξεχνάμε ότι τα μαλλιά είναι το μοναδικό μέρος του σώματος μας που μπορούμε να αλλάζουμε εύκολα και συχνά, τονώντας έτσι την αυτοπεποίθηση μας και ανεβάζοντας την διάθεση μας».

Η νέα μου εικόνα με κάνει να νιώθω περισσότερο ο εαυτός μου και αυτό μάλλον βγαίνει υπερβολικά προς τα έξω γιατί παρασύρω όλη την ομάδα (άλλο που δε ήθελαν) σε κωμικές στιγμές σουρεαλιστικής τρέλας. Να χρειαζόμαστε λίγο αεράκι για να πετύχει η φωτογραφία κι η Δήμητρα να εκτελεί χρέη βεντάλιας. Εγώ να ξαπλώνω στα χώματα σαν άλλος Μικρός Πρίγκιπας και δίπλα κάποια έρμα παιδιά να μαθαίνουν οδήγηση. Αυτή είναι η Αθήνα όμως, όπου κι αν κοιτάξεις η τέχνη συναντά τη ζωή κι αυτό είναι το Being Me, οι στιγμές αλήθειας κάθε γυναίκας μέσα από την παιχνιδιάρικη και δημιουργική ματιά της Δήμητρας Δανίκα.

Αν σου δινόταν η ευκαιρία (ανεξαρτήτως εποχής), ποιο fashion icon θα ήθελες να αναλάβεις στο Being Me project σου;
«
Δεν με ενδιαφέρει η ταυτότητα του fashion icon, γιατί οι ταυτότητες μας βάζουν σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Τα πρόσωπα που με ιντριγκάρουν περισσότερο είναι αυτά που νιώθω ότι έχουν μία σοφία και εσωτερική αποδοχή, που δεν φοβούνται να δοκιμάσουν κάτι άλλο και να αφεθούν, εφόσον νιώσουν ότι εγώ και η ομάδα μου είμαστε εδώ για να τις φροντίσουμε και να αναδείξουμε μια πλευρά του εαυτού τους. Ακόμα και γυναίκες με ξεκάθαρο προσωπικό στιλ μπορούν να ανακαλύψουν μια νέα πλευρά που τις εκφράζει και δεν είχαν βρει ως τώρα. Αυτό που μου αρέσει να ανακαλύπτω μέσα από το Being Me είναι η μοναδικότητα και η αλήθεια που εκφράζει η κάθε μία ξεχωριστά».

Κοπέλα με γυρισμένο κεφάλι και μαλλιά που «πετάνε» με την κίνηση
©Eva Varveropoulou

Ανακάλυψε περισσότερα Being Me εδώ.


Δήμητρα Δανίκα, Σπευσίππου 46, Κολωνάκι, 2107210622

Friendly assistance: Mαίρη Λούση
Φωτογραφίες: Eva Varveropoulou
Βίντεο: Ηλιάνα Μεϊντάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Δανάη Μπάρκα στην καμπάνια του Dove
Τι σκέφτεσαι πρώτα όταν ακούς τη λέξη «κορώνα»;
Back to top