Αν κόψεις αυτά τα 6 λάθη, τα μαλλιά σου θα δείχνουν πιο υγιή
© S. Hermann & F. Richter / Pixabay
Beauty

Αν κόψεις αυτά τα 6 λάθη, τα μαλλιά σου θα δείχνουν πιο υγιή

Λούζεσαι σωστά; Είσαι σίγουρη;

Λάθη που κάνουμε στην περιποίηση των μαλλιών μας και έχουν ως συνέπεια την ταλαιπωρία και την επιβάρυνσή τους.

Βάψιμο, ανταύγειες, μπαλαγιάζ, ίσιωμα, κατσάρωμα, πιστολάκι, στάιλινγκ με βαριά προϊόντα… Υποβάλλουμε τελικά σε πολλά βασανιστήρια τα μαλλιά μας. Όμως όλες αυτές οι ταλαιπωρίες μοιάζει να είναι σχεδόν αναπόφευκτες. Πώς να καλύψεις τα λευκά αν δεν τα βάψεις; Και πώς να δώσεις σχήμα χωρίς ζελέ ή λακ; Συχνά, όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα «ζωής και θανάτου», δεν απευθυνόμαστε σε ειδικούς, αλλά έχουμε την τάση να υιοθετούμε «πατροπαράδοτες» απαντήσεις και μεθόδους. Ας πούμε, παλιά υπήρχε η θεωρία ότι τα μαλλιά ξανθαίνουν με χαμομήλι κι έτσι μυρίζαμε όλες γρίπη. Επίσης υπήρχε η φήμη ότι μπορείς άνετα να αντικαταστήσεις το ζελέ με λεμόνι και είχαμε γεμίσει το κεφάλι μας κουκούτσια!

Ας αφήσουμε όμως τα παλιά και ας έρθουμε στο τώρα και στους ειδικούς. Υπάρχουν απλές κινήσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών μας; Υπάρχουν. Και μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ακόμα και για την πιο απλή διαδικασία περιποίησής τους, το λούσιμο, επικρατούν μερικοί μύθοι που οδηγούν σε σοβαρά λάθη. Αν είμαστε πιο προσεκτικές με τα παραμύθια και ακούσουμε τους hair experts, θα δούμε μικρές αλλά ουσιαστικές διαφορές.

Ακολουθούν 6 παγιωμένες απόψεις σχετικά με το λούσιμο που είναι όλες λάθος. 

1. Όλοι έχουμε ακούσει την άποψη ότι λούζοντας συχνά τα μαλλιά μας, τα ταλαιπωρούμε. Και γι’ αυτό αποφεύγουμε το συχνό λούσιμο.
Κακώς. Στο τριχωτό της κεφαλή μας όπως και στο πρόσωπό μας εκκρίνεται η περισσότερη λιπαρότητα. Οπότε το ενδεδειγμένο είναι να συμπεριφερόμαστε στα μαλλιά και στο κεφάλι μας όπως και στο πρόσωπό μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λουζόμαστε καθημερινά, αλλά μια τέτοια τακτική δεν είναι απαγορευτική, ειδικά αν το δέρμα μας είναι λιπαρό.

2. Μετά το λούσιμο σχεδόν όλοι συνηθίζουμε να τυλίγουμε τα μαλλιά μας με μια πετσέτα.
No more. Αυτή η συνήθεια μπορεί να τα βλάψει. Τα βρεγμένα μαλλιά έχουν μεγαλύτερη ελαστικότητα, όμως σφίγγοντάς τα με πετσέτα ασκούμε πάνω τους περιττή πίεση. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο της τρίχας. Καλό είναι να ταμπονάρουμε τα μαλλιά με πετσέτα και να τα αφήνουμε να στεγνώσουν φυσικά.

3. Κατά το λούσιμο, ξεπλένουμε το σαμπουάν και στο καπάκι βάζουμε το κοντίσιονερ.
Τέλος. Όταν μας λούζουν στο κομμωτήριο, ο κομμωτής πιέζει, «στίβει» τα μαλλιά πριν εφαρμόσει το μαλακτικό. Υπάρχει λόγος γι’ αυτή την τακτική. Το παραπανίσιο νερό εμποδίζει το προϊόν να περάσει στην τρίχα. Επομένως ένα καλό στράγγισμα βοηθά το μαλακτικό να εισχωρήσει και να δράσει καλύτερα.

4. Όταν έχουμε πιτυρίδα ή ξηροδερμία, ναι μεν λουζόμαστε με ειδικό σαμπουάν, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιούμε και κοντίσιονερ.
Λάθος, αφού ξεβγάζοντας το κοντίσιονερ χάνονται και τα αντιπιτυριδικά συστατικά του σαμπουάν. Αν κάποιος έχει πιτυρίδα ή ξηροδερμία, καλό είναι να χρησιμοποιεί ένα ειδικό σαμπουάν δύο σε ένα, δηλαδή που να περιέχει και κοντίσιονερ.

5. Στο στέγνωμα με το σεσουάρ χρησιμοποιούμε την πιο ζεστή σκάλα.
Κακώς. Η μεγάλη θερμότητα δημιουργεί ψαλίδα και καίει τα μαλλιά. Η χαμηλή θερμοκρασία καθυστερεί μεν το στέγνωμα, αλλά εγγυάται την υγεία της τρίχας.

6. Συνηθίζουμε να βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας όσο είναι ακόμα βρεγμένα, γιατί είναι πιο εύκολο να τα ξεμπλέξουμε.
Μεγάλο λάθος. Τα βρεγμένα μαλλιά είναι ευαίσθητα και ευάλωτα. Άρα δεν χρειάζεται να τα τραβολογάμε με τη βούρτσα. Χτενίζουμε τα λουσμένα μας μαλλιά με μια χτένα με αραιά και μεγάλα δόντια και τα ταλαιπωρούμε με βουρτσίσματα μόνο αφού στεγνώσουν.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice