Τι δεν πρέπει να κάνεις στα μαλλιά σου πριν κοιμηθείς
Τα 5 λάθη που κάνουμε πριν τον ύπνο και βλάπτουν τα μαλλιά μας
5 λανθασμένες συνήθειες που προηγούνται το βραδινού ύπνου και επηρεάζουν την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών μας.
Είναι γεγονός: πριν τον ύπνο αφιερώνουμε αρκετή ώρα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας, αλλά ελάχιστη στα μαλλιά μας. Η αλήθεια είναι πως οι τρίχες της κεφαλής μας δεν απαιτούν και πολλά, ή καλύτερα δεν απαιτούν τίποτα: ούτε βαθύ καθαρισμό και απολέπιση, ούτε ενυδάτωση και σύσφιξη.
Όμως οι ειδικοί μας προτρέπουν να κάνουμε ένα ελάχιστο πράγμα για την υγεία τους: να κόψουμε κάποιες κακές πρακτικές με το μαχαίρι.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα μαλλιά μας είναι ανυπεράσπιστα τόσο απέναντι στις συνήθειές μας, στα κουλουριάσματα και τα στριφογυρίσματά μας, όσο και απέναντι στις συνθήκες που επικρατούν στην κρεβατοκάμαρά μας. Τα αποτελέσματα των λαθών αυτών τα βλέπουμε το πρωί όταν ξυπνάμε αναμαλλιασμένες και πρέπει να κάνουμε μαγικά για να φέρουμε το κεφάλι μας σε λογαριασμό.
Ας δούμε τα πέντε μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε πριν πέσουμε για ύπνο και ας τα διορθώσουμε επιτέλους. Δεν θέλω άλλα λόγια, τα λόγια δεν προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες· έργα θέλω (τα πήρα κρανίο τώρα).
Θα βάλω τα μεταξωτά και θα την πέσω (για ύπνο)
Το μαξιλάρι είναι σημαντικός παράγοντας του καλού ή κακού ύπνου. Η μαξιλαροθήκη πάλι είναι σημαντικός παράγοντας της καλής ή κακής υγείας των μαλλιών. Μια βαμβακερή απορροφά την υγρασία των μαλλιών και τα αφυδατώνει. Αντίθετα μια μεταξωτή είναι πιο φιλική στην τρίχα λόγω απαλότητας.
Είμαστε για δέσιμο
Για όσες έχουν μακριά μαλλιά το tip. Ο ύπνος με την κόμη ελεύθερη και ωραία μοιάζει με το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, είναι όμως λάθος. Τα λυτά μαλλιά μπορεί να μπερδευτούν. Και όταν το πρωί επιχειρήσουμε να τα ξεμπλέξουμε, μπορεί να κάνουμε ζημιές. Το σωστό είναι να μαζεύουμε τα μακριά μαλλιά μας κάνοντας ένα χαλαρό κοτσάκι ψηλά, μια κουλούρα, ας την πούμε, στην κορυφή του κεφαλιού. Έτσι όταν κοιμόμαστε, δεν θα ασκούμε πίεση.
Όχι λάστιχα και μέταλλα σε θάλασσες, ακτές και ύπνο
Όταν κάνουμε την κουλούρα μας, προσέχουμε με τι υλικό θα τη στερεώσουμε. Αποφεύγουμε τα λαστιχάκια αλλά και τα μεταλλικά κοκαλάκια. Προκαλούν θραύση της τρίχας και αυτό δεν το θέλουμε επ’ ουδενί! Προτιμούμε ένα μαλακό υλικό, όπως ας πούμε μια μεταξωτή κορδέλα ή ένα scrunchie, που αποτρέπουν την περιττή τριβή και δεν αφήνουν και σημάδια.
Ο βρεγμένος τον ύπνο να τον φοβάται
Συχνό φαινόμενο: λουζόμαστε και πριν στεγνώσουμε μαλλί πέφτουμε στο κρεβάτι και ροχαλίζουμε. Μεγάλο λάθος (και το βρεγμένο μαλλί και το ροχαλητό). Μας τα έλεγε η μανούλα, που ήταν παλιά καραβάνα, όταν ήμασταν μικρές, τα λένε και οι κομμωτές τώρα που μεγαλώσαμε. Η βρεγμένη τρίχα είναι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη σε πιέσεις, άρα και πιο εύθραυστη. Από την άλλη, αν κοιμηθείς με βρεγμένο μαλλί, ξυπνάς σπανίως αξιοπρεπής (από σύμπτωση) αλλά συχνότατα ξεμαλλιάρα, Φίντο Ντίντο φάση. Και για να συνεφέρεις το κεφάλι σου, θα χρειαστείς σεσουάρ στο φουλ της θερμοκρασίας ή, ακόμα χειρότερα, μασιά. Και οι διαδικασίες αυτές καίνε το μαλλί.
Κλείσε το αιρκοντίσιον!
Ξέρουμε τι ζημιές προκαλεί το ξηρό περιβάλλον στο δέρμα μας. Ε, τα ίδια και χειρότερα προκαλεί και στα μαλλιά μας. Εάν η κρεβατοκάμαρά μας θερμαίνεται ή ψύχεται με αιρκοντίσιον, τότε η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και το σώμα μας υποφέρει. Επειδή το κρύο ή ο καύσωνας δεν υποφέρονται όμως και το αιρκοντίσιον αναπόφευκτα δουλεύει στα τέρματα, καλό είναι να επενδύσουμε σε έναν υγραντήρα δωματίου.