Τα 5 λάθη που κάνεις με το άρωμά σου
© andreas N / Pixabay
Beauty

Τα 5 λάθη που κάνεις με το άρωμά σου

Μήπως η μυρωδιά του εξαφανίζεται γρήγορα; Κάνεις κάποιο ή κάποια από αυτά τα λάθη.

Τα 5 λάθη που κάνουμε βάζοντας το άρωμά μας ή αποθηκεύοντας το μπουκαλάκι του και η μυρωδιά του χάνεται πολύ γρήγορα.

Τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν πέσει κατακόρυφα τα έσοδά μας, οι τιμές των αρωμάτων παρέμειναν στα ίδια επίπεδα των χρόνων του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μας φαίνονται πανάκριβα. Το 50άρικο (στην καλύτερη) βγαίνει πλέον με πολύ κόπο και ιδρώτα και δύσκολα το χαλαλίζεις για ένα άρωμα. 

Αν τελικά βγάλεις τα καβούρια από την τσέπη και αποφασίσεις να χαρίσεις στον εαυτό σου κάτι καλό (γιατί το αξίζεις) όπως ένα ακριβό άρωμα, πρέπει να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν για να μην πηγαίνει χαμένη ούτε σταγόνα, να μη χαραμίζεται ούτε μία νότα ιβίσκου ή σανδαλόξυλου. Θυμήσου: το άρωμα είναι μια αισθησιακή απόλαυση αλλά και κάτι πολύ προσωπικό. Είναι ένα μαγνητικό πεδίο που δημιουργούμε γύρω μας και υπογραμμίζει την επιθυμία να φέρουμε τους άλλους κοντά μας. Άρα ας επενδύσουμε λίγο χρόνο στη μελέτη για να γίνει ακόμα πιο ξεχωριστό.

ΟΚ, το να βάλεις άρωμα δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. Υπάρχουν όμως μερικά μυστικά ώστε να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητές του, κυρίως τη διάρκειά του. Και μερικές λαμπρές λεπτομέρεις που θα αποσπάσουν την επιδοκιμασία των άλλων τύπου «τι τέλεια κολόνια φοράς». Και πού ξέρεις, ίσως κάποιος άγνωστος σου χαρίσει λουλούδια, γιατί τον άγγιξε το άρωμά σου, όπως έλεγε και το ιστορικό διαφημιστικό σλόγκαν. 

Αν παρατηρήσεις ότι αφού εφαρμόσεις το παρφούμ η μυρωδιά του κρατά λίγο, λιγότερο, ας πούμε, από μία ώρα, κάτι πάει λάθος. Ας δούμε μερικά από τα λάθη που κάνεις είτε στην αγορά είτε στην εφαρμογή είτε στην αποθήκευση του αρώματός σου. Και στη συνέχεια φρόντισε να κόψεις αυτά τα λάθη για να παρατείνεις τη διάρκεια της ευωδίας του. 

01. Μήπως το μπουκάλι γράφει eau de toilette και όχι eau de perfume;
Tip για αρχάριους, οι προχωρημένοι γνωρίζουν. Τα eau de perfume (ή γαλλιστί parfum) είναι πιο συμπυκνωμένα από τα eau de toilette. Η μαμά μας και η γιαγιά μας κάνουν τη διάκριση «άρωμα» και «κολόνια», και υποστηρίζουν πως η μυρωδιά του αρώματος διαρκεί περισσότερο από της κολόνιας. Έχουν απόλυτο δίκιο και η εξήγηση είναι πολύ απλή: Ενώ ένα eau de toillete περιέχει περίπου 5 με 8 τοις εκατό αιθέρια έλαια (το υπόλοιπο είναι οινόπνευμα), το eau de perfume αποτελείται από 15 με 20 τοις εκατό. Ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκαμε πως ένα άρωμα μπορεί να ευωδιάζει για 6 με 8 ώρες, ενώ μια κολόνια 4 με 5 ώρες. 

02. Μήπως βάζεις άρωμα όπου να ’ναι;
Τα μέρη που βάζουμε άρωμα είναι πολύ συγκεκριμένα και είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων: εφαρμόζουμε μια ποσότητα στους καρπούς. Γιατί; Γιατί οι καρποί είναι ένα θερμό σημείο του σώματος και η θερμότητα σκορπά τη μυρωδιά στα πέριξ. Θερμά σημεία είναι επίσης οι αστράγαλοι, το πίσω μέρος των γονάτων και ο λαιμός. Ένα άλλο σημείο γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων είναι αυτό πίσω από τα αυτιά μας, γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται το λιγότερο λιπαρό μέρος του δέρματός μας. Οι παλιοί έλεγαν επίσης πως, αφού βάλουμε άρωμα στους καρπούς, μετά τους τρίβουμε μεταξύ τους. Αυτή η συμβουλή έχει ξεπεραστεί, καθώς το τρίψιμο των καρπών αφαιρεί την αποτελεσματικότητα του αρώματος. Άρα απλώς ψεκαζόμαστε και περιμένουμε να στεγνώσει η υγρασία, δηλαδή να εξατμιστεί το αλκοόλ. 

03. Μήπως το δέρμα σας είναι ξηρό;
Το ενυδατωμένο δέρμα κρατά για περισσότερο χρόνο τη μυρωδιά το παρφούμ σας. Επομένως, πριν παρφουμαριστείτε, περάστε το σώμα μας με ένα άοσμο λαδάκι ή μια άοσμη ενυδατική. Περιμένετε να απορροφηθεί η υγρασία και ψεκαστείτε. 

04. Μήπως δεν ψεκάζετε τα ρούχα σας με άρωμα;
Τα ρούχα κρατούν μυρωδιές. Το γνωρίζουμε από τη δυσάρεστη ταβερνίλα που απορροφούν όταν πηγαίνουμε σε καπηλειά τον χειμώνα (παλιά) ή από την ιδρωτίλα στις μασχάλες. Το αντιλαμβανόμαστε όμως και όταν φορούμε ένα ρούχο μας για δεύτερη φορά, πριν το στείλουμε στο πλυντήριο, και μοσχομυρίζει το άρωμά μας. Τι σημαίνει αυτό; Πως καλό είναι να εφαρμόζουμε το άρωμα στα ζεστά σημεία του σώματός μας (όπως προείπαμε), αλλά να ψεκάζουμε και τα ρούχα μας. Προσοχή όμως, ψεκάζουμε μια μικρή ποσότητα, αλλιώς θα μπουκώσουμε όσους μας συναντούν και θα αρχίσουν να μας αποφεύγουν!

05. Μήπως δεν αποθηκεύετε σωστά τη φιάλη;
Η φύλαξη του αρώματος θέλει προσοχή. Δεν το βάζουμε στο ντουλαπάκι με τα φάρμακα ή χύμα στο μπάνιο, γιατί η θερμότητα που προκαλούν οι υδρατμοί μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες χημικές αντιδράσεις. Για τον ίδιο λόγο δεν αφήνουμε το μπουκαλάκι σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος ή πολύ κοντά στο καλοριφέρ ή στην ακτίνα δράσης του αιρκοντίσιον.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice