kommotirio.jpg
© Οmid Αrmin / Unsplash
Beauty

Η σημασία των κομμωτηρίων στη ζωή των γυναικών

Η μέση γυναίκα εξαφανίζεται στα κομμωτήρια, τώρα που άνοιξαν επιτέλους, και καλά κάνει…

Γιατί το κομμωτήριο είναι τόσο σημαντικό για τις γυναίκες και γιατί έχουν τόσο καλή σχέση με τον κομμωτή τους

Όταν έχω να κάνω σοβαρές εξετάσεις (υγείας, με τις σχολικές ξεμπέρδεψα), βάφω πρώτα το μαλλί και μετά κλείνω τα ραντεβού. Λες κι άμα πάω για Τεστ ΠΑΠ με άσπρη ρίζα, θα με παρεξηγήσει ο γυναικολόγος ή θα βγει στραβό το αποτέλεσμα. Ψυχολογικό; Μπορεί. Και ανώδυνο, γιατί το φτιάξιμο μαλλιού δεν είναι τόσο βαρύ όσο το λίφτινγκ π.χ., το οποίο βαριέμαι και δεν το κάνω, κρεμάω με φόρα επειδή έτσι μου αρέσει. Συν, φοβάμαι τις βελόνες πάρα πολύ, και τα αίματα και όλα αυτά, απαπα…

Το κομμωτήριο βέβαια παίζει και σαν δικαιολογία, όχι μόνο στα σίριαλ αλλά και στην πραγματική ζωή: μπορεί να συναντιέται η γυναίκα με γεροδεμένο/η αυτοδύτη/αυτοδύτισσα, π.χ., όποτε λέει ότι είναι στο κομμωτήριο, είναι καλή πιθανότητα. Ειδικά αν αναφέρει το κομμωτήριο συχνότερα από δις την εβδομάδα: όσα μπορεί να κάνει μια γυναίκα με το κεφάλι της είναι περιορισμένα (σε αντίθεση με όσα μπορεί να κάνει η ίδια γυναίκα με άλλα κομμάτια της ανατομίας της).

 Αν αφήσουμε απ' έξω  τη γαργαλιστική πιθανότητα του γεροδεμένου ατόμου, περνάμε στα συνήθη, δηλαδή στις «περιποιήσεις κομμωτηρίου»: τα μαλλιά της γυναίκας μακραίνουν κάθε τρείς με πέντε εβδομάδες, άρα κάθε τρείς-πέντε εβδομάδες θέλει κούρεμα. Επειδή τα μαλλιά μακραίνουν με αυτόν τον ρυθμό, αν η γυναίκα έχει βαμμένα μαλλιά, χρειάζεται ανανέωση βαφής στο ίδιο διάστημα – βγαίνουν οι ρίζες στην επιφάνεια και φαίνεται το φυσικό της χρώμα, κάτι που δεν το θέλει ο θεός. Η μέση γυναίκα άνω των 29 ετών έχει άσπρες τρίχες άρα, ακόμα κι αν δεν μεγάλωναν τα μαλλιά της, θα ήθελε να πάει να κουκουλώσει τα άσπρα με μια βαφή της προκοπής. Η Κρουέλα Ντε Βιλ δεν είναι καλό look και τα γυναικεία μαλλιά σπάνια ασπρίζουν με σέξι τρόπο.

Κούρεμα και βαφή λοιπόν είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους επισκέπτεται η μέση γυναίκα τον κομμωτή της κάθε 3 με 5 εβδομάδες. Μπορεί επίσης να κάνει ανταύγειες, που είναι επίπονη διαδικασία διάρκειας πολλών ωρών, ελαφρύτερη από λιφτινγκ, και θέλει ανανέωση κάθε 2-3 μήνες. Όταν πάει στο κομμωτήριο πρωί και βγαίνει απόγευμα, εκτός από τα κλασσικά (κούρεμα, βαφή, χτένισμα) κάνει και ανταύγειες – όχι, δεν «άνοιξαν» τα μαλλιά της από τον ήλιο...

Ενδιάμεσα υπάρχει το χτένισμα ή, έστω, ένα coup-de-peigne. Το πρώτο προϋποθέτει λούσιμο, στέγνωμα με πιστολάκι και μετά χτένισμα επίσης με πιστολάκι ή ό,τι άλλο εργαλείο διαθέτει ένα κομμωτήριο (έχει πολλά). Τα μαλλιά πρέπει να φουσκώσουν, να ισιώσουν, να τεντωθούν, να γεμίσουν καμπύλες ή ισιάδες ώστε να αντανακλούν το φως και γενικά να κάνουν διάφορα αεροπλανικά. Ένα καλό κομμωτήριο μπορεί να κάνει θαύματα ακόμα κι αν το κεφάλι της γυναίκας έχει πέντε τρίχες – θα φουσκώσει τις τρίχες και θα τις τοποθετήσει με τρόπον ώστε να δείχνουν ότι έχουν μεγάλη παρέα.

 Το coup-de-peigne είναι σκέτο χτένισμα χωρίς λούσιμο: κάπου έχω να πάω το βράδυ, έστω να κάνω ένα σημαντικό ζουμ μια και δεν πάω πουθενά, και θέλω να είμαι σαν την Μπιγιόνσε/Μαρία Αντουανέττα/ΡυΠωλ. Δεν είναι δυνατόν να χτίσω ουρανοξύστη στο κεφάλι μου με τα ίδια μου τα χέρια, άρα, περνάω από το κομμωτήριο για μια ωρίτσα να μου πετάξουν ένα coup-de-peigne («χτύπημα της χτένας» στα γαλλικά). 

Όλα αυτά χωρίς να αναφερθούμε στην περμανάντ (όπου τα ίσια μαλλιά γίνονται Τζίμι Χέντριξ) ή στην ισιωτική (όπου τα σγουρά μαλλιά γίνονται Κότσιρας). Οι διαδικασίες αυτές παίρνουν κανένα δίωρο, η βαφή μία ώρα συν λούσιμο συν χτένισμα, οι ανταύγειες δύο ώρες συν λούσιμο συν χτένισμα. Αν προσθέσετε την απαραίτητη αναμονή, συμπληρώνεται το οκτάωρο. Γιατί ποτέ δεν πηγαίνεις στο κομμωτήριο και μπαίνεις στο λουτήρα αμέσως και ποτέ δεν αρχίζουν οι διαδικασίες με το που βγαίνεις από τον λουτήρα. Χρειάζεται συζήτηση το πράγμα: για πολιτική, ζώδια, για τη Βουλή, για τα προσωπικά μας, για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για φαγητά που μαγειρεύτηκαν, δουλειές που έκλεισαν, παιδιά/ή/και άντρες που δεν συμπεριφέρονται σωστά, τρελές φιλενάδες που πηδάνε αυτοδύτες παντός φύλου, αξεσουάρ, ειδήσεις κ.λπ... Ένα μέσο κομμωτήριο είναι σημείο ανταλλαγής πολύτιμων πληροφοριών για τη μέση γυναίκα. Κοστίζει όλο αυτό, από ένα 15-20άρικο μέχρι δύο-τρία κατοστάρικα, ανάλογα το κομμωτήριο, τον ταχυδρομικό του κώδικα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. 

Οι υπερ-αγχωμένες εξέκιουτιβ, που δεν ξέρω αν υπάρχουν κιόλας μετά τόσες καταστροφές, αυτές οι καημένες δεν απολαμβάνουν το κομμωτήριο επειδή χτενίζονται με το hands-free στο αυτί, κάτω από τα ρόλεϊ. Οι υπόλοιπες... το αντιλαμβάνονται σαν  διαδικασία αναγκαστικής χαλάρωσης: θα είσαι εκεί δυό-τρείς ώρες, ευκαιρία να χαλαρώσεις, να πείς καμιά σαχλαμάρα, να βγάλεις το άχτι σου με τον γκόμενο και να μάθεις πώς γίνεται το καλό ριζόγαλο. Ή τι κάνει αυτή την εποχή η Ταδε κουτσο-σταρ.

Χωρίς κομμωτήρια θα είχαμε περισσότερο χρόνο και χρήμα. Αλλά ορίστε που είμαστε διατεθειμένες να πληρώσουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας – για τα μαλλιά της κεφαλής μας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice