Κοπέλα κρατά τα χέρια της μπροστά στο πρόσωπο δείχνοντας τα νύχια της
© Sour Moha
Beauty

Μανικιούρ: Από την αρχαία Αίγυπτο ως τις nail selfies

Οι συνήθειες και η μόδα στα νύχια από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μανικιούρ: Τι χρώμα επέλεγε η Κλεοπάτρα για τα νύχια της; Ποιοι τα έβαφαν με ατόφιο χρυσό; Οι συνήθειες και η μόδα στα νύχια από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σχήματα, χρώματα, σχέδια, γκλίτερ, αυτοκόλλητα. Οτιδήποτε σκεφτεί κανείς, μπορεί να το κάνει πλέον στα νύχια του. Η τέχνη των άκρων στον 21ο αιώνα αποτελεί καθημερινότητα και το hashtag #nails στο Instagram έχει φτάσει τις 151 εκατομμύρια αναφορές. Βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά μια συνήθεια χιλιάδων χρόνων που αφορά γυναίκες και άνδρες.

Η «γένεση» του μανικιούρ δεν εντοπίζεται μόνο σε έναν πολιτισμικό χώρο. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι το 3500 π.Χ. συνήθιζαν να χρωματίζουν τα νύχια τους με kohl (ένα σκούρο υλικό που μοιάζει με το σημερινό υγρό μολύβι) διαφορετικών χρωμάτων που υποδήλωναν τις διαφορετικές τάξεις. Οι πλούσιοι επέλεγαν το μαύρο, ενώ τα χαμηλά στρώματα, το πράσινο. Επιπλέον δημιούργησαν το πρώτο και το πιο πολυτελές σετ μανικιούρ όλων των εποχών, φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι. Η Κέλι Όσμπορν και το 250.000 δολαρίων μανικιούρ της δεν πιάνει μία μπροστά τους.

Λίγο αργότερα, στην αρχαία Αίγυπτο, κατά το 1300 π.Χ, η Κλεοπάτρα και η βασίλισσα Νεφερτίτη, ηγερίες της πολυτέλειας και της εκκεντρικότητας, έτριβαν τα χέρια τους με αιθέρια έλαια και έβαφαν τα νύχια τους χρησιμοποιώντας χένα. Το χρώμα των νυχιών επιδείκνυε το στάτους - όσο πιο τολμηρό το χρώμα, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη. Η Κλεοπάτρα φαινόταν να έχει αδυναμία στο βαθύ κόκκινο του αίματος και η Νεφερτίτη στο κόκκινο του ρουμπινιού.

Αιγυπτιακά ιερογλυφικά που δείχνουν διαδικασία μανικιούρ
©Wikimedia Commons

Ωστόσο, το πρώτο μίγμα που προσιδίαζε σε βερνίκι νυχιών με χημική ιδιοσυστασία που βελτίωνε την προσκόλληση και την διάρκειά του, παρασκεύασαν οι Κινέζοι, το 3000 π.Χ. Οι γυναίκες βύθιζαν τα νύχια τους σε ένα υγρό από ασπράδι αυγού, ζελατίνη, κερήθρα και βαφή από πέταλα λουλουδιών -τα πιο δημοφιλή ήταν το τριαντάφυλλο και η ορχιδέα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό φωτεινό ροζ. Στις αυτοκρατορικές αυλές της Κίνας, η μόδα όριζε μακριά, πολύχρωμα νύχια, με ορειχάλκινα προστατευτικά και επένδυση από ημιπολύτιμους λίθους. Μανικιούρ στην Κίνα μπορούσαν να κάνουν μόνο τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας και πολύ πλούσιοι άρχοντες καθώς ήταν μια ιδιαίτερα ακριβή απόλαυση. Το κόκκινο χρώμα στα άκρα ανήκε δικαιωματικά στα μέλη της ανώτατης κοινωνικής τάξης και υποδήλωνε πλούτο και φινέτσα.

Προστατευτικά νυχιών από χαλκό και πολύτιμους λίθους. Κίνα, Δυναστεία Qing, 1900-1910 © Wikimedia Commons
Προστατευτικά νυχιών από χαλκό και πολύτιμους λίθους. Κίνα, Δυναστεία Qing, 1900-1910 © Wikimedia Commons

Τη δεκαετία του 1920 ξεκινά μια νέα εποχή στην περιποίηση των άκρων και στη Δύση, η περιποίηση των νυχιών αφορά κυρίως τις γυναίκες. Επηρεασμένες από τον θρίαμβο των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι γυναίκες επέλεγαν για τα νύχια τους τα έντονα χρώματα των αυτοκινήτων. Το 1932, η εταιρία Revlon λάνσαρε ένα πρωτοποριακό βερνίκι από χρωστικές ουσίες και όχι βαφές, το οποίο ήταν διαθέσιμο και στα φαρμακεία. Έτσι, το μανικιούρ έγινε ένα χόμπι που αφορούσε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο μια ελίτ. Αργότερα, το βαθύ αισθησιακό Rouge Noir της Chanel θα γινόταν ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή βερνίκια νυχιών.

Μέχρι τη δεκαετία του ’40, οι γυναίκες έβαφαν τα νύχια τους στο σπίτι. Εκείνη την εποχή άνοιξαν τα πρώτα κέντρα αισθητικής, τα οποία παρείχαν και τη νέα υπηρεσία των ακρυλικών νυχιών. Όταν, μάλιστα, το Χόλιγουντ πέρασε από την εποχή των ασπρόμαυρων ταινιών στις έγχρωμες, οι ντίβες του σινεμά όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Ρίτα Χέιγουορθ, έκαναν must τα μυτερά μακριά κόκκινα νύχια. To 1960 εμφανίστηκαν και οι πρώτες παστέλ αποχρώσεις, ενώ το γαλλικό μανικιούρ, για νέες και δυναμικές γυναίκες βρέθηκε ξανά στη μόδα.

Παλιά φωτογραφία που δείχνει διαδικασία μανικιούρ
© Wikimedia Commons

Η αποθέωση του μανικιούρ έγινε τη δεκαετία του '80 με σλόγκαν: "more is more". Τότε ξεκίνησαν οι εκκεντρικοί πειραματισμοί και τα γυναικεία νύχια έγιναν καμβάς τέχνης με πολλά χρώματα, υφές και διακοσμητικά στοιχεία. Οι μανικιουρίστες προτείνουν νέα σχήματα, εκτός από το κλασικό οβάλ και τα τετράγωνα νύχια γίνονται μόδα. Το ’90, όταν στη μουσική σκηνή κυριαρχεί η πανκ, άντρες και γυναίκες επιλέγουν σκούρες αποχρώσεις όπως μαύρο, μωβ, μπλε.

 

 

Στην 21η χιλιετία, την εποχή του Ingenuity και του Perseverance στον πλανήτη Άρη, οι δυνατότητες περιποίησης και ανάδειξης των άκρων μας είναι πλέον άπειρες. Μπορεί κανείς να διαλέξει από μια απλή βαφή χρώματος μέχρι 3D σχέδια, με τους κορυφαίους nail artists να πραγματοποιούν αισθητικούς (ενίοτε και αντιαισθητικούς) άθλους πάνω σε ελάχιστα τετραγωνικά εκατοστά επιφάνειας. Από την Κλεοπάτρα και τη Νεφερτίτη με τα κόκκινα νύχια, φτάσαμε στην Cardi B, την Kylie Jenner και άλλες celebrities, οι οποίες επιδεικνύουν συχνά τα φορτωμένα με ημιπολύτιμες πέτρες, μάξι γαμψά νύχια τους -λόγω των οποίων δυσκολεύονται μάλλον να χρησιμοποιήσουν πια τα χέρια τους.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice