Κοπέλες κάνουν ηλιοθεραπεία
© Unsplash/ Maciel Serafinowicz
Beauty

Ηλιακό έγκαυμα; Τι μπορείς να κάνεις για να περάσει πιο γρήγορα

Σε πήρε ο ύπνος στην ξαπλώστρα ή ξέχασες το αντηλιακό; Δες πώς θα το σώσεις

Κάηκες από τον ήλιο; Συμβουλές και tips για να βοηθήσεις το δέρμα σου να επανέλθει πιο γρήγορα μετά το έγκαυμα.

Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τη σημασία του αντηλιακού, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και (θέλω να πιστεύω) ότι όλοι πλέον αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τότε πώς γίνεται να παθαίνουμε ακόμα εγκαύματα; Λοιπόν αρχικά το αντηλιακό χρειάζεται ανανέωση συχνά όταν κάνεις μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα, ενώ αν κάνεις ηλιοθεραπεία τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας χρειάζεσαι οπωσδήποτε δείκτη προστασίας SPF50 γιατί ο ήλιος δεν αστειεύεται καθόλου. Αν σε πήρε ο ύπνος στην ξαπλώστρα ή σκέφτηκες ας κάνω μια βουτιά και βάζω αντηλιακό σε λίγο, τότε πιθανότατα το δέρμα σου υποφέρει αυτή τη στιγμή. Δες τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις να αναρρώσει πιο γρήγορα.

Παυσίπονα

Κοκκινίλα, τσούξιμο, αίσθημα καύσου, φουσκάλες ισοδυναμούν με ηλιακό έγκαυμα. Δοκίμασε να πάρεις αμέσως παυσίπονο και επανέλαβε μετά από 4-5 ώρες για να απαλύνεις τον πόνο της φλεγμονής.

Δροσιά

Μια δροσερή κομπρέσα είναι ό,τι πρέπει για να καταπραΰνει το δέρμα. Ενώ το σημείο είναι ακόμα νωπό, εφάρμοσε μια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης για να κλειδώσεις την υγρασία στο σημείο. Μπορείς να απλώσεις στο σημείο και παγωμένο από το ψυγείο τζελ αλόης. Η κατανάλωση νερού σε συνδυασμό με την κομπρέσα θα βοηθήσουν να ρίξεις τη θερμοκρασία του σώματός σου. 

Άνδρας κρατάει βαζάκι με τζελ αλόης
© Unsplash/ Nataliya Melnychuk

Βιταμίνη D

Κάποιοι δερματολόγοι συνιστούν τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D, αφού έρευνες έδειξαν ότι λίγη ώρα μετά το κάψιμο, βοηθούν τον οργανισμό να μειώσει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τη φλεγμονή της επιδερμίδας.

Ηρεμία

Όσα γιατροσόφια κι αν εφαρμόσεις σε ένα ηλιακό έγκαυμα, οι πιθανότητες να ξεφλουδίσεις είναι πολλές αφού ο οργανισμός έχει ανάγκη να απαλλαγεί από τα νεκρά κύτταρα. Είναι πολύ δελεαστικό να αρχίσεις να τραβάς τα σημεία που ξεφλουδίζουν αλλά θα πρέπει να αντισταθείς και να αφήσεις το δέρμα να πάρει το χρόνο που χρειάζεται για να επουλωθεί.

Αν το δέρμα σου αρχίσει να ξεφλουδίζει αμέσως ή εμφανίσει φουσκάλες με πύον πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε έναν δερματολόγο για να προλάβει κάποια πιθανή μόλυνση ή το να μείνουν σημάδια. Το να ξεχάσεις κάποια στιγμή να βάλεις αντηλιακό είναι ανθρώπινο, το να υποτιμάς την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας όμως είναι εγκληματικό. Οι συνέπειες του ήλιου στην επιδερμίδα είναι αθροιστικές και ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο. Λίγα μόνο λεπτά καθημερινά αρκούν για να προστατέψουμε την επιδερμίδα μας, ας το κάνουμε. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice