Κοπέλα με μαύρα μαλλιά
© Unsplash/ Curology
Beauty

Εποχική τριχόπτωση: 10 τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν

Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τα μαλλιά σου να πέφτουν αλλά μη σε πιάνει πανικός

Το φθινόπωρο η τριχόπτωση αυξάνεται σε ανησυχητικό μερικές φορές βαθμό. Είναι εποχική και αναστρέψιμη αλλά υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν.

Τίποτα δεν καταστρέφει την απόλαυση ενός ζεστού μπάνιου, όπως ο όγκος των τριχών που μαζεύονται στο σιφόνι καθώς ξεβγάζεις τα μαλλιά σου. Το δράμα συνεχίζεται στο βούρτσισμα ή στέγνωμα μαλλιών με πιστολάκι, οπότε, είκοσι λεπτά μετά, είσαι στο ίντερνετ και ψάχνεις «αίτια ξαφνικής τριχόπτωσης» και συμβουλές.

Όπως φαίνεται, όμως, η τριχόπτωση είναι φυσιολογική αρχές καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου όταν βλέπεις να σε αποχαιρετούν οι τρίχες που με τόσο κόπο και υπομονή φροντίζεις, όμως δεν χρειάζεται πανικός. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να χάνεις 50 έως 100 τρίχες κάθε μέρα – ωστόσο, νέες τρίχες με μέσο όρο ζωής 2 έως 6 χρόνια αντικαθιστούν εκείνες που πέφτουν καθημερινά.

Η εποχική τριχόπτωση διαρκεί 1-2 μήνες και είναι αναστρέψιμη. Αν ανησυχείς υπερβολικά και νιώθεις ότι πρέπει κάτι να κάνεις, υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν οπότε προσάρμοσε ανάλογα τη διατροφή σου. Σε κάθε περίπτωση, αν το πρόβλημα παραμένει καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν δερματολόγο.

 

Σπανάκι
Είναι σημαντικό να ελέγξεις ότι δεν λείπουν από τη διατροφή σου πρωτεΐνες, σίδηρος και βιταμίνη D. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη Α – που χρειάζεται για την παραγωγή σμήγματος που κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 λιπαρά, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Όλα βοηθούν να κρατηθούν τα μαλλιά λαμπερά και μακριά από το σιφόνι.

Σολομός
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παράξει πολλά πράγματα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όμως δεν είναι ένα από αυτά. Τα ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη, μας βοηθούν να παραμείνουμε σε φόρμα και ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οπότε πρόσθεσέ τα άμεσα στη διατροφή σου.

Παντζάρια
Αυτή η κόκκινη ρίζα, εκτός από το να χρωματίζει τη γλώσσα και τα ούρα σου, έχει και πολλά οφέλη. Το βασικότερο, είναι πλούσια σε νιτρικά, χημικές ουσίες που μετά τη διάσπαση στο σώμα μας, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των τριχών, κρατώντας τα μαλλιά υγιή.

Κόκκινες πιπεριές
Η βιταμίνη C προστατεύει τα μαλλιά από τη φθορά και το σπάσιμο και έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Όταν λέμε βιταμίνη C το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι το πορτοκάλι, όμως μια κόκκινη πιπεριά καλύπτει το 158% της ημερήσιας ανάγκης μας.

Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιοτίνη, μία βιταμίνη της ομάδας B που βοηθά τα μαλλιά να μεγαλώσουν και ενισχύει τα εύθραυστα νύχια. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, ενώ άλλες καλές πηγές βιοτίνης είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και ο σολομός.

Φακές
Μην γκρινιάζεις, γιατί τα όσπρια κάνουν θαύματα στον οργανισμό σου. Είναι γεμάτες πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιοτίνη και φoλικό οξύ – με το τελευταίο να αποκαθιστά την υγεία των ερυθρών κυττάρων που προμηθεύουν το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής με οξυγόνο.

Στρείδια
Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τριχών όχι μόνο από τα μαλλιά σου, αλλά ακόμα κι από τις βλεφαρίδες σου. Ο ψευδάργυρος ενδυναμώνει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την κατασκευή των τριχών και τα στρείδια έχουν πολύ από αυτόν.

Κριθάρι
Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να απορροφήσει το επιβλαβές υπεριώδες φως και να προστατεύσει τα κύτταρα του δέρματος. Επιδιορθώνει επίσης τη ζημιά από τον ήλιο στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία μπορεί να προκαλέσει λεπτότητα των μαλλιών και τελικά απώλεια. Κριθαρώτο κανείς;

Γιαούρτι
Δύο ιχνοστοιχεία συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη των μαλλιών, το σελήνιο και το ιώδιο. Και τα δύο αυτά μέταλλα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Ένα κεσεδάκι ελληνικό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών σε ιώδιο και το 34& σε σελήνιο. Σκέψου το ως το ιδανικό σνακ μετά την προπόνηση ή το απόγευμα.

Δαμάσκηνα
Σε ξηρότητα, αραίωση, αποχρωματισμό ή πτώση των μαλλιών, η απάντηση βρίσκεται στα δαμάσκηνα και την πλούσια περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice