Arcaea: Έτσι θα είναι τα καλλυντικά του μέλλοντος
Σαμπουάν που θα ισιώνουν ή θα σγουραίνουν τα μαλλιά μας με ένα λούσιμο; Ουάου!
Η start up Arcaea, στην οποία έχει επενδύσει η Chanel, υπόσχεται να κατασκευάσει βιώσιμα και έξυπνα καλλυντικά με βάση τη βιοτεχνολογία.
Το να φτιάχνεις καλλυντικά είναι ωραίο για τους ανθρώπους, αλλά επιβαρυντικό για το περιβάλλον, καθώς πολλά συστατικά τους προέρχονται από τη γη ή από τα ζώα. Αυτό σκέφτηκαν οι άνθρωποι πίσω από τη startup Arcaea, που διαλαλεί πως θα κατασκευάσει προϊόντα ομορφιάς με βάση τη βιωσιμότητα αλλά και προϊόντα που δεν θα τολμούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.
Στην εταιρεία έχουν ήδη επενδύσει 78 εκατομμύρια δολάρια μεγάλοι παίκτες της ομορφιάς, όπως η Chanel, το brand αρωμάτων Givaudan και η εταιρεία βιοτεχνολογίας Ginkgo Bioworks.
Στόχος της Arcaea είναι να δημιουργήσει συστατικά μιας νέας λειτουργικότητας, όπως σαμπουάν που θα προσφέρουν το στιλ του χτενίσματος που επιθυμούμε ή αντηλιακά που θα κάνουν το δέρμα μας πιο ανθεκτικό απέναντι στις ακτίνες του ήλιου. Το πιάσατε; Όχι καλύτερα αντηλιακά, αλλά καλύτερο δέρμα!
Η CEO, Jasmina Aganovic, έχει περάσει μεγάλο μέρος της ζωής με μία σκέψη: πώς η βιοτεχνολογία μπορεί να αλλάξει τη βιομηχανία της ομορφιάς. Το 2015 είχε δημιουργήσει τη Mother Dirt, μια startup που χρησιμοποιεί ζωντανά βακτήρια για τον καθαρισμό του δέρματος. Μια άλλη πλατφόρμα που της ανήκει είναι η Foundry, πλέον τμήμα της Ginkgo. Οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί αναπρογραμματίζουν τα κύτταρα χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τους την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ. Ένα από τα ιατρικά επιτεύγμα της Ginkgo είναι η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας για «έξυπνα» εμβόλια, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna κατά του κορωνοϊού. Ένα άλλο επίτευγμά της μοιάζει σαν σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα. Οι επιστήμονές της ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA λουλουδιών που έχουν εκλείψει, αναβίωσαν τα αρώματά τους, τα οποία στη συνέχεια αποτέλεσαν εκθέματα ενός μουσείου.
Τι θα κάνει το εργαστήριο Foundry της Ginkgo για την Arcaea; Καταρχήν, θα καλλιεργήσει κύτταρα συστατικών που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι η κερατίνη, μια πρωτεΐνη που δυναμώνει τα μαλλιά, τα νύχια, το δέρμα. Για την ώρα, η κερατίνη προέρχεται από τα ζώα, από τις οπλές, τις τρίχες και τα κέρατά τους. Η Arcaea σκοπεύει να «καλλιεργήσει» κερατίνη μέσα στο εργαστήριο και να αφήσει τα ζωάκια στην ησυχία τους. Μόλις δημιουργηθούν τα κύτταρα της κερατίνης, θα μπορούν να παραχθούν μαζικά και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν σε προϊόντα ομορφιάς. Το όφελος είναι διπλό: αφενός τα ζώα δεν θα θυσιάζονται για την ομορφιά μας, αφετέρου θα μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα.
Η Aganovic το πάει ακόμα πιο πέρα το θέμα, πιστεύοντας στις τεράστιες δυνατότητες της βιοτεχνολογίας, σε αντίθεση με τις δυνατότητες της χημείας που τις θεωρεί πεπερασμένες. «Η χημεία», λέει, «”βλέπει” τα μαλλιά μας και τα καλύπτει με χημικές ουσίες ώστε να έχουν μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Η βιολογία “βλέπει” τα μαλλιά σε επίπεδο αμινοξέων, το οποίο και αλλάζει». Αν επιστρέψουμε στο παράδειγμα της κερατίνης, η κερατίνη που θα βγαίνει από το lab θα μπορεί να “βλέπει” τη δομή της τρίχας μας, να την αλλάζει κι έτσι να μας προσφέρει, για παράδειγμα, ίσια ή σγουρά μαλλιά, ανάλογα με την επιθυμία μας. Ουάου; Ουάου!
Η Aganovic διαβεβαιώνει τον καταναλωτή και για την τιμή, η οποία συνήθως είναι αρκετά υψηλότερη στα οικολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά. Ξαναπιάνοντας το παράδειγμα της κερατίνης, σημειώνει πως η κερατίνη του εργαστηρίου θα κοστίζει όσο και η κερατίνη που προέρχεται από τα ζώα.
«Με επίκεντρο τη βιολογία, θα λύσουμε μερικά από τα προβλήματα που έχω δει στη βιομηχανία της ομορφιάς», λέει με ενθουσιασμό η ψυχή της Arcaea. «Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη βιομηχανία πιο βιώσιμη και ίσως καταφέρουμε να δημιουργήσουμε προϊόντα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν». Εγώ θέλω να έχω για πάντα δέρμα 20χρονης. Μπορεί να το καταφέρει η Arcaea αυτό;