Επτά χρήσιμες συμβουλές ώστε να έχει ένας άνδρας το τέλειο μουστάκι.
Ένα σωστά περιποιημένο μουστάκι δεν κολακεύει μόνο, αλλά αναδεικνύει και όλα τα μικρά και φαινομενικά «ασήμαντα» χαρακτηριστικά που προσδίδουν σε κάθε πρόσωπο τη μοναδική του γοητεία γιατί, πολύ απλά, τραβάει πάνω του τα βλέμματα. Η περιποίηση του μουστακιού δεν είναι μόνο ο αποτελεσματικότερος τρόπος να «τιθασεύσεις» τις τρίχες που φυτρώνουν στο πάνω χείλος αλλά θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις το «μουστάκι» που εσύ θέλεις, καθώς η φορά και η πυκνότητα των τριχών που φυτρώνουν στο πρόσωπό σου δεν έχουν πάντα ούτε την κατεύθυνση ούτε το σχήμα που επιθυμείς. Δες παρακάτω τα 7 βήματα για να φροντίσεις μόνος σου το μουστάκι σου. Αν παρόλα αυτά φοβάσαι ότι δεν μπορείς να πετύχεις το κομψό και περιποιημένο μουστάκι που ονειρεύεσαι, εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα barber shop της πόλης.
Αποφάσισε πώς το θέλεις
Το πώς κουρεύεις και περιποιείσαι ένα μουστάκι έχει, σε μεγάλο βαθμό, να κάνει με αυτό που θέλεις να επιτύχεις, την τελική εικόνα. Θέλεις απλώς να διατηρήσεις το μουστάκι που έχεις ήδη ή να του δώσεις άλλο σχήμα; Θέλεις να το κάνεις να δείχνει πιο πυκνό; Πιο μακρύ; Πιο κοντό; Πιο λεπτό; Πιο φαρδύ; Μεγαλώνει ήδη όπως το θέλεις, αλλά του λείπει το «στιλ»; Σκέψου το τελικό αποτέλεσμα, οραματίσου το «τέλειο» για το πρόσωπό σου μουστάκι, γιατί αυτή η εικόνα είναι και ο μοναδικός οδηγός σου για να προχωρήσεις στα παρακάτω.
Καθαρισμός και χτένισμα
Ανεξάρτητα από το πώς και πόσο θέλεις να κουρέψεις ή να τριμάρεις το μουστάκι σου, το πρόσωπό σου παραμένει ο καμβάς σου και πρέπει να είναι φρεσκοπλυμένο και στεγνό. Πλένεις λοιπόν το πρόσωπο (και το μουστάκι) επιμελώς με το σαπούνι που χρησιμοποιείς συνήθως και ύστερα το σκουπίζεις απαλά για να είναι στεγνό. Εάν το μουστάκι είναι ήδη αρκετά ανεπτυγμένο, χτένισέ το (με μια τσατσάρα με πυκνά και λεπτά δόντια), έτσι ώστε οι τρίχες να ισιώσουν και να μην είναι μπλεγμένες. Βεβαιώσου πως το μουστάκι σου είναι εντελώς στεγνό πριν αρχίσεις να τριμάρεις.
Μείωσε τον όγκο
Ο απλούστερος τρόπος να μειώσεις τον όγκο του ομοιόμορφα είναι χρησιμοποιώντας ένα τρίμερ ή την ξυριστική σου μηχανή, αφού διαλέξεις την κατάλληλη κεφαλή. Μην ξεχνάς και το μήκος που επιθυμείς να έχει το μουστάκι, οπότε προσέχεις να διατηρείς τον επιθυμητό όγκο στο μήκος που θέλεις. Αφού αφαιρέσεις τον περιττό όγκο, μπορείς να ασχοληθείς με τις λεπτομέρειες κόβοντας ή ψαλιδίζοντας με το επαγγελματικό σου ψαλιδάκι για μουστάκια, ή έστω ένα μικρό ψαλιδάκι, περιμετρικά. Δεν έχεις ξυριστική μηχανή; Μην ανησυχείς: για να ελέγχεις τον όγκο του μουστακιού σου, μπορείς να χρησιμοποιείς τη χτένα και, σηκώνοντας ελαφρά τις τρίχες, να τις κόβεις όπου και όσο χρειάζεται.
Αφαίρεσε μήκος
Ένας τρόπος να διατηρείς το επιθυμητό μήκος των τριχών είναι να τις χτενίζεις προς τα κάτω. Έτσι θα έχεις καλύτερη εικόνα για το πόσο θα τις τριμάρεις – δηλαδή, βλέπεις πόσο κάτω από το χείλος φτάνουν. Χρησιμοποιείς κατόπιν, άφοβα και μετρημένα, το ψαλιδάκι ή το τρίμερ σου και κόβεις έως εκεί που τις προτιμάς. Για λόγους συμμετρίας, ιδανικό είναι να ξεκινάς από τις άκρες προς το κέντρο και το ίδιο από την αντίθετη πλευρά.
Καθάρισε την περίμετρο
Χρησιμοποίησε την ειδική κεφαλή για λεπτομέρειες της μηχανής σου ή ένα ξυράφι ασφαλείας κλειστού τύπου για να δώσεις μια καθαρή περιμετρική γραμμή στο μουστάκι σου, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου κάτω από τα ρουθούνια. Ίσως να χρειάζεται να κάνεις αυτή τη «διαδρομή» μια-δυο φορές την εβδομάδα, ώστε να προλαβαίνεις την εμφάνιση «ανεξάρτητων» τριχών, καθώς το μουστάκι σου μεγαλώνει, και να διατηρείς το επιθυμητό σχήμα.
Ίσως να θέλεις μακρύτερες τις άκρες
Εάν αυτό που θέλεις είναι ένα μουστάκι με λεπτές, μακριές άκρες, στις οποίες, ίσως, να δίνεις στο τελείωμα και ένα διακριτικό «γύρισμα», τότε θα αφήσεις τις ακριανές τρίχες να μεγαλώνουν περισσότερο σε σχέση με αυτές στο «σώμα» του μουστακιού. Αυτό θα σου δώσει στο τέλος το μεγαλύτερο μήκος που επιδιώκεις, στο οποίο και θα μπορείς να κάνεις το styling που θέλεις με λίγο κερί ή το ειδικό λαδάκι.
Μη βιάζεσαι
Ακόμη κι αν έμαθες τις κινήσεις, μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να τις κάνει… μηχανικά. Το παραμικρό «ξεστράτισμα» του ψαλιδιού ή της μηχανής μπορεί να καταστρέψει τη δουλειά που ίσως χρειάστηκες μήνες για να τελειοποιήσεις και να αναγκαστείς να αρχίσεις… από την αρχή.