Πώς να κάνετε τη ρουτίνα ομορφιά σας βιώσιμη και «πράσινη»

Ποιες συνήθειες ομορφιάς μπορούν να αλλάξουν ώστε η καθημερινότητά μας να γίνει πιο οικολογική και πιο οικονομική

Συμβουλές για μια πιο οικολογική, βιώσιμη και οικονομική ρουτίνα ομορφιάς - Η ατομική συμβολή μας στον περιορισμό της κλιματικής κρίσης.

 

 

Το κρύο που έφαγες φέτος τον χειμώνα, η κάψα που ένιωσες πέρσι το καλοκαίρι και δεν έφυγες από το ερκοντίσιον, έπεισαν ακόμα και σένα τον πιο δύσπιστο άνθρωπο για την αλήθεια της κλιματικής κρίσης. Μετά είδες την ταινία «Don’t look Up» και αποφάσισες να κάνεις ό,τι μπορείς ώστε να μην επιβαρύνεις κι άλλο τον πλανήτη με τη συμπεριφορά σου.

Για να κάνεις την αλλαγή, πρέπει να επανεξετάσεις τα πάντα, από το βερνίκι των νυχιών και τη βαφή των μαλλιών μέχρι το πώς πλένεσαι και το τι άρωμα χρησιμοποιείς. Ας τα πάρουμε ένα ένα.

Βερνίκι νυχιών
Αγοράζουμε βερνίκια που η συσκευασία τους, δηλαδή το πλαστικό τους καπάκι, είναι ανακυκλώσιμη. Επίσης κοιτάμε οι τρίχες με τις οποίες είναι φτιαγμένο το βουρτσάκι να είναι φυσικές και όχι πλαστικές. Στο τέλος ανακυκλώνουμε το γυάλινο μπουκαλάκι.

Βαφή μαλλιών
Χρησιμοποιούμε βαφές χωρίς αμμωνία, που είναι προβληματική και για το δέρμα και για το περιβάλλον. Όταν τελειώσουμε τη διαδικασία, πλένουμε με επιμέλεια τα πλαστικά μπουκαλάκια και απλικατέρ και τα στέλνουμε για ανακύκλωση.

Κραγιόν
Οι χρωστικές των κραγιόν είναι συνήθως συνθετικές ή ζωικής προέλευσης. Διαλέγουμε προϊόντα φτιαγμένα από πιστοποιημένα βιολογικά συστατικά. Επίσης, πλέον κυκλοφορούν και επαναγεμιζόμενα κραγιόν, που μειώνουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες της συσκευασίας.

Άρωμα
Επιλέγουμε αρώματα με αιθέρια έλαια και ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Ή αρωματιζόμαστε με βανίλια και ροδόνερο, όπως έκαναν οι παλιές.

Μπάνιο-ντουζ και λούσιμο
Καταρχάς ξεχνάμε το γέμισμα της μπανιέρας με ζεστό νερό - μεγάλη σπατάλη και σε νερό και σε ρεύμα. Για το ντουζ μας χρησιμοποιούμε body shower σε μορφή σαπουνιού. Όταν τελειώσει, ανακυκλώνουμε το χαρτί της συσκευασίας του. Πλέον κυκλοφορούν και σαμπουάν σε μορφή κόμπακτ. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε τα πλαστικά μπουκάλια των συσκευασιών. Τέλος, δεν μπανιαριζόμαστε με καυτό αλλά με χλιαρό νερό. Η μέθοδος αυτή κάνει καλό και στην επιδερμίδα και στο περιβάλλον και στην τσέπη μας (σκέψου τι λογαριασμός σου ήρθε για τη ΔΕΗ την επόμενη φορά που θα γυρίσεις την μπαταρία στο καυτό νερό).

Οδοντόκρεμα
Αγοράζουμε οδοντόκρεμα σε γυάλινη συσκευασία και όχι σε σωληνάριο. Με μικρή σπατουλίτσα τοποθετούμε την απαιτούμενη οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτα και συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως συνήθως.

Αυτιά
Οι μπατονέτες που κυκλοφορούν πια στο εμπόριο είναι φτιαγμένες από μπαμπού και βαμβάκι, οπότε τέρμα το πλαστικό, όλα κομπλέ.

Αποσμητικό
Τα αποσμητικά σε μορφή κρέμα που κυκλοφορούν σε τενεκεδένια ή γυάλινη συσκευασία (πλήρως ανακυκλώσιμες) κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά με τα σπρέι χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με το περιτύλιγμα.