Ο makeup artist Βαγγέλης Θώδος και η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη
© Γιώργος Καλφαμανώλης
Beauty

Βαγγέλης Θώδος: Ο μακιγιέρ των σταρ

Του ζητήσαμε να μας μακιγιάρει και να μας δώσει χρήσιμα tips για το μακιγιάζ

Βαγγέλης Θώδος: Έχει μακιγιάρει όλο τον (διάσημο) κόσμο, αλλά δεν χρειάζεται συστάσεις γιατί είναι σταρ ο ίδιος.

Η ιδέα ήταν να με φωτογραφίσει ο Καλφαμανώλης ως «πριν», κανονική δηλαδή και άβαφτη εντελώς όπως είμαι πάντα, και «μετά», όπως θα με μακιγιάριζε ο Βαγγέλης Θώδος, ο μακιγιέρ-σταρ – τον ξέρετε από την τηλεόραση και τα σόσιαλ, δεν χρειάζεται συστάσεις. Η φωτογράφιση έγινε για το «αυτί» του καινούργιου βιβλίου μου, επειδή στα προηγούμενα κάμποσα «αυτιά» προηγούμενων βιβλίων είναι η ίδια φωτογραφία, ενώ δεν είμαι πια η ίδια.

Κανένας δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα του «πριν», ενώ όλοι υποστήριξαν να ορμήσουμε στο «μετά»: να με αναλάβει ο Βαγγέλης έτσι ώστε να μην χρειαστεί (πολύ) φωτοσοπάρισμα μετά το πορτρέτο. «Το θέμα είναι να δεις τον εαυτό σου όμορφο, όχι βαμμένη» λέει ενώ απλώνει προσεκτικά τα εργαλεία της δουλειάς του, «το μακιγιάζ είναι ένα παιχνίδι με το φως και τη σκιά, θέλεις να φωτίσεις έναν άνθρωπο. Στόχος είναι να είναι η γυναίκα όμορφη, όχι το μακιγιάζ. Να μην προσέχει κανένας ότι είναι βαμμένη, να μοιάζει σαν αμακιγιάριστη. Μου αρέσουν οι γυναίκες με καθαρό πρόσωπο, χωρίς μακιγιάζ!»

Ο makeup artist Βαγγέλης Θώδος μακιγιάρει τη συγγραφέα Μανίνα Ζουμπουλάκη

Τα εργαλεία του είναι οι κρέμες, οι σκιές, τα σέρουμ, πινέλα, ρουζ, μέικ-απ, μάσκαρα, μολύβια και γενικά τα καλλυντικά της Shiseido, με την οποία έχει μακριά συνεργασία ως εκπρόσωπος-spoke person της. Τα τελευταία δύο χρόνια, μακιγιάρει τη Μαρία Ναυπλιώτου, επίσης εκπρόσωπο της εταιρείας και φίλη του. Μέσα από την κουβέντα βγαίνει ότι ο Βαγγέλης λειτουργεί με βάση τις φιλίες και συμπάθειές του, αλλά και σταθερός στις αρχές του: «Δεν θα ασχολιόμουν με μια εταιρεία με την πολιτική της οποίας διαφωνώ, όσο καταπληκτικά και αν ήταν τα καλλυντικά της. Η Shiseido είναι κοντά στα δικά μου πιστεύω - έχει μια τρανς ανάμεσα στις εκπροσώπους της, δεν χρησιμοποιεί χημικά, όλα (τα συστατικά) είναι οργανικής προέλευσης, δεν κάνει πειράματα σε ζώα» λέει. Πέρα από τη συγκεκριμένη συνεργασία, υπάρχουν και άλλες συνεργασίες, με πρόσωπα που συμπαθεί, που χαίρεται να ασχολείται μαζί τους. Αλλάζει ύφος ενώ τινάζει ένα ωραίο πινέλο, «Αν είσαι γκαντέμης, όσο καλά και να μακιγιαριστείς, και με μακιγιάζ, και χωρίς μακιγιάζ, θα παραμένεις γκαντέμης!»

Το μακιγιάζ όμως είναι «μια πολιτική πράξη, μια πράξη αυτό-αποδοχής» λέει καθώς σκεπάζει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια μου. Που εκτός από κύκλους λόγω ηλικίας έχουν μικρά βουναλάκια, βαθουλώματα και κηλίδες που δεν είχανε πριν τριάντα χρόνια, ούτε πριν είκοσι ή δέκα χρόνια - τι να κάνουμε, αυτά έχουν τα μάτια όσο μεγαλώνουν, κρεμάνε με όλα τους τα μπαγκάζια. Αλλά όσο προχωράει το μακιγιάζ, τα μάτια μου, για φαντάσου, σαν να έχουν αφήσει πίσω τους βουναλάκια, λακκουβάκια και στίγματα – ή, δύο τουλάχιστον δεκαετίες…

Ο makeup artist Βαγγέλης Θώδος μακιγιάρει τη συγγραφέα Μανίνα Ζουμπουλάκη

«Πρέπει να δεις τον εαυτό σου όμορφο, όχι βαμμένο!» επιμένει ο Βαγγέλης. Ο οποίος είχε ξεκινήσει ως μεταφραστής, με πολλά βιβλία στο ενεργητικό του, από Αναΐς Νιν και Βιρτζίνια Γουλφ μέχρι Κίπλινγκ. «Από τις μεταφράσεις έμαθα πώς να κάνω τις δυσκολίες ευκολίες. Υπέγραφα "Ευάγγελος" ως μεταφραστής και διερμηνέας. Κάποια στιγμή μου είπε ο (εκδότης) Καστανιώτης: "Θα καταλάβεις μια μέρα ότι ο Ευάγγελος δεν έχει καμία σχέση με τον Βαγγέλη", και ήρθε μια μέρα που το κατάλαβα».

Δεν αποφάσισε να γίνει μακιγιέρ, έγινε σιγά σιγά: «Στη ζωή μου δεν είχα ποτέ πλάνα και σχέδια, ήθελα και θέλω να είμαι καλός αγγελιαφόρος, μου ταιριάζει η θετικότητα. Νομίζω η αισιοδοξία μου και η αγάπη μου για τη ζωή με οδήγησαν να κάνω όσα έχω κάνει. Πολλές φορές έφτασα στο χείλος του γκρεμού κι ένα, ας πούμε, μυστικό χέρι με σήκωνε πάλι όρθιο!»

Γαλήνη Τσεβά, Μανίνα Ζουμπουλάκη
Γαλήνη Τσεβά, Μανίνα Ζουμπουλάκη

Ξεκίνησε (ωστόσο) να ασχολείται με το μακιγιάζ «χάρη στον Boy George», όπως λέει. «Ο Boy George ήταν για μένα η διαφορετικότητα, και στο μέικ-απ αυτό που τόνιζε ήταν η διαφορετικότητα, κάτι που με ενδιαφέρει πάντα. Ήταν ένα ωραίο μάθημα ζωής. Και με ακολουθεί τώρα στο twitter!» λέει με λαμπερό χαμόγελο. Μιλάμε για τον Αχιλλέα Χαρίτο, αγαπημένο φίλο και πρωτοπόρο στο μακιγιάζ. «Ο Αχιλλέας ήταν ο πρώτος που μας έδωσε όνομα» λέει ο Βαγγέλης, «άνοιξε τον δρόμο σε ανθρώπους σαν κι εμένα, στο να έχουμε όνομα στον χώρο του μακιγιάζ».

Όταν τελειώνει το μακιγιάζ, δεν έχω γίνει άλλος άνθρωπος: είμαι ο ίδιος άνθρωπος, ξέρω ότι έχω σακούλες, ρυτίδες, στίγματα και όλα αυτά, αλλά είμαι πιο φωτεινός και ανάλαφρος άνθρωπος, πιο ξεκούραστος και ζωηρός άνθρωπος. Αυτό οφείλεται στο τέεεεελειο μακιγιάζ του Βαγγέλη αλλά και στην ακόμα πιο τέλεια, φωτεινή προσωπικότητά του. Κι ας κρύβεται πίσω από τα πινέλα του μακιγιάζ.

Ο makeup artist Βαγγέλης Θώδος και η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη
© Γιώργος Καλφαμανώλης

ΤΙΠ ΓΙΑ (ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ) ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

  • «Να αποφεύγεις τα ματ κραγιόν και χρώματα όσο μεγαλώνεις, το ματ δείχνει στεγνό και δεν κολακεύει»
  • «Το δέρμα χάνει υγρασία με τα χρόνια, χρειάζεται συνέχεια ενυδάτωση, από μέσα και από έξω. Σέρουμ και κρέμα προσώπου είναι απαραίτητα!»
  • «Πριν ξεκινήσεις να απλώνεις το μέικ-απ, βάζεις κρέμα βάσης ή/και σέρουμ»
  • «Μην περιφρονείς ένα καλό κονσίλερ. Και το μέικ-απ σου, όσο καλύτερης ποιότητας είναι, τόσο πιο φυσικό μοιάζει (σ)το δέρμα σου»
  • «Το ρουζ να το βάζεις με τρόπο που να δείχνει ότι αναψοκοκκίνισες, όχι σαν βούλα ή τρίγωνο πάνω στα ζυγωματικά» 
  • «Οι βλεφαρίδες δείχνουν μεγαλύτερες και το μάτι πιο ανοιχτό αν τις λυγίσεις με το ειδικό εργαλείο πριν τη μάσκαρα» (δεν το είπε ακριβώς έτσι, αλλά είχε το ωραίο εργαλείο που μοιάζει με ψαλίδι και μου τακτοποίησε μια χαρά τις βλεφαρίδες)
  • «Μετά τα σαράντα, μπαίνεις στη διαδικασία να καταλαβαίνεις τι σημαίνει συγχώρεση» (και αυτό φαίνεται στο πρόσωπό σου)
  • «Το χαμόγελο αλλάζει ένα πρόσωπο από μέσα. Η ψυχή είναι αυτή που κάνει όμορφο ένα πρόσωπο, όχι το μακιγιάζ»

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice