Τι κάνει ένα στόμα ελκυστικό, σύμφωνα με τους πλαστικούς χειρουργούς;

Κατά το «πιπέρι στο στόμα», «νυστέρι στο στόμα»; Ούτε καν!

Οι ιδανικές αναλογίες για ένα ελκυστικό στόμα: Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν οι πλαστικοί χειρουργοί;

Τα στόματα μοιάζουν πολύ με τα δακτυλικά αποτυπώματα. Επιφανειακά φαίνονται ίδια, όμως οι λεπτομέρειες διαφοροποιούν τελείως το ένα από το άλλο. Το στόμα επίσης είναι ένας αγγελιοφόρος συναισθημάτων. Μπορεί να είναι χαμογελαστό, συνοφρυωμένο, να τρέμει από συγκίνηση, οργή ή σύγχυση, να δηλώνει σαρκασμό και ειρωνία, να εκπέμπει αυτοπεποίθηση. Το στόμα μάς απαγορεύει να κρύψουμε το τι νιώθουμε την εκάστοτε στιγμή, και αυτό το γεγονός δεν εξαρτάται ούτε από το σχήμα ούτε από το μέγεθος ούτε από την ελκυστικότητά του.

Κάποιοι πλαστικοί χειρουργοί, που είναι άλλωστε και δουλειά τους, μελέτησαν χιλιάδες φωτογραφίες για να καταλήξουν στις τέλειες αναλογίες ενός στόματος και στη συνέχεια να πράξουν τα ανάλογα με τα νυστέρια τους. Η μελέτη τους κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα, αν και εξωπραγματικά αποτελέσματα:

  • Το πλάτος του στόματος πρέπει να είναι περίπου 1,6 φορές του πλάτους του κάτω μέρους της μύτης.
  • Το πλάτος του στόματος πρέπει να ισούται με το πλάτος που δημιουργούν οι δύο ίριδες των ματιών (υπολογίζουμε την εσωτερική τους πλευρά).
  • Όταν σφίγγουμε τα δόντια μας, τα πάνω θα πρέπει να επικαλύπτουν τα κάτω κατά ένα χιλιοστό.
  • Τα έξι μπροστινά κεντρικά δόντια μας θα πρέπει να είναι 1,6 φορές μεγαλύτερα από τα γειτονικά τους.
  • Όσο είμαστε νέοι, με ανοιχτό στόμα, τα μπροστινά δόντια εξέχουν από το άνω χείλος από ένα έως τέσσερα χιλιοστά, ενώ τα μπροστινά κάτω δόντια δεν είναι διόλου ορατά. Όσο μεγαλώνουμε πέφτει το πάνω χείλος και τα δόντια φαίνονται όλο και λιγότερο. Αντιστοίχως πέφτει και το κάτω χείλος, με αποτέλεσμα να εκτίθενται όλο και περισσότερο τα κάτω δόντια.
  • Το ιδανικό άνω χείλος πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το κάτω, γεγονός που εξαρτάται από το τόξο του έρωτα (την ελαφριά καμπύλη στην κορυφή).

Όσο κι αν ψάξουμε στον περίγυρό μας το ιδανικό στόμα με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, δε θα το βρούμε. Όσο κι αν κοιταχτούμε στον καθρέφτη, κάτι θα προέξεχει, κάτι θα είναι μικρότερο από το «πρέπον», κάτι δεν θα ανταποκρίνεται στα στάνταρ της τελειότητας. Οπότε τι; Να αρχίσουμε να τρέχουμε στους πλαστικούς και να μετακινούμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας δεξιά κι αριστερά; Οι πλαστικοί θα το ήθελαν πολύ, εμείς καθόλου! Εάν το στόμα μας δεν ανταποκρίνεται στα επιστημονικά πρότυπα ομορφιάς, δεν πειράζει, υπάρχουν και τα τρικάκια του μακιγιάζ.