5 λάθη που κάνουμε κάθε φορά που λούζουμε τα μαλλιά μας και tips για να τα αποφύγουμε

Η ιεροτελεστία του σωστού λουσίματος

Δερματικές εξάρσεις, σπάσιμο της τρίχας και λιπαρές ρίζες, είναι κάποιοι από τους «κινδύνους» που κρύβει το καθημερινό μας λούσιμο

Το λούσιμο των μαλλιών μας είναι ένα από τα πιο αναπόσπαστα μέρη της ρουτίνας ομορφιάς και υγιεινής, μία μορφή ιεροτελεστίας θα λέγαμε. Μπορεί να φαίνεται μία απλή διαδικασία που δε «χωράνε λάθη» -άλλωστε πόσο περίπλοκο να είναι; Shampoo, conditioner και πού και πού καμιά μάσκα-,όμως κρύβει κινδύνους που πρέπει να αποφύγουμε. Κάποιοι από αυτούς είναι οι δερματικές εξάρσεις, το ξηρό δέρμα, το σπάσιμο της τρίχας και οι μονίμως λιπαρές ρίζες.

Παρακάτω θα βρεις τα 5 συχνότερα λάθη που κάνουμε κατά το λούσιμο των μαλλιών, καθώς και tips για να τα αποφύγεις

Λούσιμο δύο χέρια

Είτε στο κομμωτήριο είτε στο σπίτι, λούζουμε τα μαλλιά μας χρησιμοποιώντας δύο φορές shampoo. Μάλιστα, είναι ένας «άγραφος» κανόνας που τηρούμε όλοι -ειδικοί και μη- εδώ και χρόνια. Ίσως διότι το αίσθημα καθαρότητας είναι εντονότερο, ίσως πάλι διότι θέλουμε να μείνουμε λίγο παραπάνω κάτω από το κρύο και αναζωογονητικό douche τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες (Guilty!). Ωστόσο, αυτός ο κανόνας δεν είναι γενικός. Αν π.χ. είσαι από αυτούς που λούζουν τα μαλλιά τους μέρα παρά μέρα, απόφυγε το «δεύτερο χέρι». Όπως έχει προειδοποιήσει ο celebrity hairstylist, Jason Collier, το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να αφήσει τα μαλλιά αφυδατωμένα και μη ισορροπημένα. Επομένως, συστήνει το λούσιμο των μαλλιών με δύο χέρια για βαθύ καθαρισμό μόνο μία φορά την εβδομάδα. Για τα ενδιάμεσα λουσίματα, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ήπιο shampoo, κατάλληλο για ανανέωση της ρίζας.

«Αφήνω το conditioner ακόμα λίγο για παραπάνω θρέψη»

Είναι το συχνότερο λάθος που κάνουμε, πιστεύοντας ότι «και να μείνει όλο το βράδυ», τα μαλλιά θρέφονται περισσότερο. Αντιθέτως, το να μην ξεπλένουμε σωστά το σαμπουάν και το μαλακτικό από τα μαλλιά μας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Αρχικά, αν δεν ξεπλύνεις σωστά το conditioner, ειδικά στο πίσω μέρος, τα μαλλιά θα γίνουν πιο λιπαρά σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα έχουν περισσότερο ανεπιθύμητο βάρος. Ομοίως, το να μην ξεπλύνεις καλά το σαμπουάν σου, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση του τριχωτού της κεφαλής, ξηρότητα και τέλος να συμβάλει στην εμφάνιση ή αύξηση της πιτυρίδας.

Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις για τα ίδια τα μαλλιά, το να μη ξεβγάζουμε σωστά τα ανωτέρω προϊόντα, προκαλεί και δερματικά προβλήματα. Μία συχνή ερώτηση των δερματολόγων όταν εξετάζουν περιστατικά δερματικών εξάρσεων είναι «πόσο καλά ξεπλένετε το μαλακτικό μαλλιών»; και αυτό γιατί αν το conditioner παραμείνει στην περιοχή της πλάτης και των ώμων, συμβάλλει στην εμφάνιση ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων, καθώς εμπεριέχει ενυδατικά βούτυρα και έλαια που φράζουν τους πόρους του δέρματος.

Χρήση ακατάλληλου conditioner

Το να χρησιμοποιείς τα σωστά προϊόντα για τον τύπο μαλλιών σου είναι το παν. Συγκεκριμένα, η χρήση του κατάλληλου conditioner για τα θέλω και τις ανάγκες των μαλλιών σας είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την υγεία τους. Ωστόσο, η αγορά προϊόντων μαλλιών δεν είναι εύκολη διαδικασία. Πώς θα προμηθευτούμε το σωστό conditioner, όταν δε γνωρίζουμε τον τύπο μαλλιών μας. Ο Collier μοιράζεται ένα tip, που θα μας βοηθήσει: Όταν τα μαλλιά σου είναι βρεγμένα, τράβηξε τα απαλά. Εάν η άκρη γυρίσει πίσω σαν ελατήριο, τότε η κατάσταση της τρίχας είναι πιθανότατα καλή και θα χρειαστείς απλώς λίγη ενυδάτωση. Ωστόσο, εάν την τραβήξετε και δεν υπάρχει αναπήδηση, πιθανότατα χρειάζεται περισσότερη και εντατική θρέψη με πρωτεΐνες και άλλα ωφέλιμα συστατικά.

Έντονο τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής

Αν νιώθεις ότι παλεύεις συνεχώς με τις λιπαρές σου ρίζες, συνέχισε να διαβάζεις. Πόσες φορές χρειάστηκε να λούσεις τα μαλλιά σου για το αυριανό event επειδή ήταν «λαδωμένα», ενώ το είχες κάνει μόλις χθες; Πόσες φορές λανθασμένα έκανες έντονο μασάζ με τα δάχτυλα σου στο τριχωτό της κεφαλής σου πιστεύοντας ότι έτσι θα αφαιρέσεις το ενοχλητικό «λάδι»; Στην πραγματικότητα, αυτή η μέθοδος τριψίματος ενθαρρύνει την απελευθέρωση πολύ περισσότερης λιπαρότητας, όπως ενημερώνει ο Collier. Αντ’ αυτού δοκίμασε να απλώνεις το shampoo με την παλάμη σου, με κυκλικές κινήσεις, στις ρίζες και στα μεσαία μήκη των μαλλιών σου. Έτσι, καθαρίζονται σωστά τα μαλλιά και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης περισσότερων ελαίων. Επιπλέον, επίλεξε ένα καθαριστικό ή αντιοξειδωτικό σαμπουάν για να ενισχύσεις τον καθαρισμό της ρίζας.

Υπερβολική χρήση πρωτεϊνών

Μέτρον άριστον, λέγανε οι αρχαίοι και ερχόμαστε να συμφωνήσουμε. Αδιαμφησβήτητα η θρέψη των μαλλιών με πρωτεΐνες, είναι ένας τρόπος διατήρησης της υγείας και ποιότητας της τρίχας κάνοντας τα μαλλιά πιο εύκαμπτα και δυνατά. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση πρωτεϊνών μπορεί να καταστεί επιβλαβής για τα μαλλιά σου. Η υπερφόρτωση πρωτεΐνης κάνει τα μαλλιά να φαίνονται θαμπά, ξηρά και εύθραυστα, ενώ η συσσώρευση κερατίνης μπορεί να αποδυναμώσει το στέλεχος της τρίχας και να οδηγήσει σε σπασμένες άκρες και φριζάρισμα. Για να λάβεις μόνο τα θρεπτικά (απαραίτητα) στοιχεία των προϊόντων πρωτεΐνης, ακολούθα πιστά τις οδηγίες και χρησιμοποίησε τα έως 1-2 φορές την εβδομάδα μετά το λούσιμο. Διότι η υπερβολή βλάπτει παντού!

Πριν μπεις στο douche, την επόμενη φορά, εφάρμοσε αυτά τα tips και γρήγορα θα δεις αλλαγές.