Ημιμόνιμο τατουάζ φρυδιών: Οι τεχνικές, η διάρκεια, το κόστος, όσα θες να ξέρεις.
Πολλά έχεις ακούσει για το ημιμόνιμο τατουάζ φρυδιών και δε ξέρεις τι να επιλέξεις ή τι να πιστέψεις. Όπως κάθε νέο είδος καλλωπισμού, έχουν γραφτεί και συζητηθεί πολλά σενάρια σχετικά με το αν είναι ασφαλές ή επιβλαβές για το δέρμα, αν αξίζει οικονομικά ή αν ταιριάζει σε όλους. Προσωπικά, έχοντας σχήμα φρυδιών κατηγορίας millenials, χωρίς να προσπαθήσω καν, ανέκαθεν αναζητούσα τρόπο να το αλλάξω. Δεδομένου ότι το βάψιμο φρυδιών δεν είναι το δυνατό μου σημείο -κι έχω προσπαθήσει με μολύβι, μάσκαρα, υγρό liner, σκιά και πολλά ακόμη είδη-, το ημιμόνιμο τατουάζ φρυδιών μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Η λέξη τατουάζ, ωστόσο, είναι κάπως αγχωτική. Όχι για τη μονιμότητα που υποδηλώνει (εγώ είμαι λάτρης και έχω αρκετά τατουάζ) όσο γιατί παραπέμπει σε εικόνες φρυδιών καθόλου κολακευτικές. Το ημιμόνιμο, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ελπίζω παρακάτω να σου λυθούν όλες οι απορίες. Έχοντάς το πλέον εφαρμόσει στο πρόσωπό μου, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που έκανα.
Τι είναι το ημιμόνιμο τατουάζ φρυδιών
Είναι μια νέα στην Ευρώπη (στην Ασία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια) τεχνική ζωγραφικής φρυδιών που απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που θέλουν να διαμορφώσουν το σχήμα των φρυδιών τους με φυσικό και με διάρκεια τρόπο. Αποτελεί επίσης ιδανική λύση για όσους έχουν αλωπεκία ή έχουν χάσει τις τρίχες των φρυδιών από χημειοθεραπείες. Ουσιαστικά είναι ένας καλός τρόπος να αλλάξει κανείς το σχήμα των φρυδιών του, να τα κάνει συμμετρικά, να τα τονίσει, να τα «παχύνει», να τα «ανεβάσει». Με το ημιμόνιμο μακιγιάζ φρυδιών θα πάψεις να σκέφτεσαι κάθε πρωί ότι πρέπει να μακιγιάρεις τα φρύδια σου και δε θα ανησυχείς κάθε φορά που είναι να πας στη θάλασσα, την πισίνα, τη σάουνα αν θα ξεβάψει το μακιγιάζ που τους έχεις κάνει.
Οι τεχνικές στο ημιμόνιμο τατουάζ φρυδιών
Μιλώντας με την Ιβάνα, από το Brow It Up στη Νέα Σμύρνη όπου και έκανα τα δικά μου φρύδια, έμαθα ότι υπάρχουν δύο τεχνικές. Το microblading ή όπως λέμε στα ελληνικά τρίχα-τρίχα είναι μια τεχνική που προσομοιάζει τη φυσική τρίχα των φρυδιών. Εφαρμόζεται με χειροκίνητο λεπτό πενάκι στην άκρη του οποίου υπάρχει μια αποστειρωμένη λεπίδα. Η λεπίδα φέρει 18 λεπτές βελόνες οι οποίες εμποτίζουν στο δέρμα την υποαλλεργική χρωστική σχηματίζοντας πολλές λεπτές γραμμές και δίνοντας το εφέ της φυσικής τρίχας.
Το shading (powder brows) ή σκίαση από την άλλη, πραγματοποιείται όταν θέλεις πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα αφού δημιουργεί σκιά ανάμεσα στις τρίχες των φρυδιών που έχεις ήδη κάνοντάς τα να δείχνουν πιο πυκνά και «γεμάτα». Αυτό γίνεται με βελόνα και μηχάνημα όπως τα παραδοσιακά τατουάζ. Ωστόσο, δεν είναι τόσο δυνατό και δεν διεισδύει τόσο βαθιά στο δέρμα όσο οι βελόνες των tattoo artists και δίνουν ένα πιο «απαλό» αποτέλεσμα.
Τέλος, μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο τεχνικών για να δημιουργηθεί 3D αποτέλεσμα. Έτσι τα φρύδια μπορούν να δείχνουν πιο πυκνά και πιο καλοσχηματισμένα ταυτόχρονα.
Ποια τεχνική ταιριάζει σε σένα
Η Ιβάνα μου εξηγεί ότι υπάρχουν διάφορες παράμετροι στην επιλογή της τεχνικής. «Δεν αρκεί μόνο να σου αρέσει κάτι αλλά να είναι κατάλληλη και για την επιδερμίδα σου. Στην πραγματικότητα πρέπει να εμπιστευτείς την επαγγελματία που επέλεξες για να διαλέξει τεχνική. Για παράδειγμα, αν έχεις πολύ λιπαρό δέρμα, το microblading δε θα κρατήσει μόνο του και πιθανόν να θέλει συνδυασμό με shading. Δεν κάνουν όλα για όλους. Το δέρμα στο σημείο των φρυδιών είναι πολύ λεπτό και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι ακόμα πιο λεπτό οπότε δε θα βγει σωστή η απόχρωση, θα σκουρύνει πολύ και θα δώσει αφύσικο αποτέλεσμα. Προσωπικά προτιμώ το συνδυσμό γιατί δίνει πάντα ένα ομοιόμορφο, φυσικό σχήμα που όσοι σε δουν δε θα καταλάβουν ότι έχεις φτιάξει τα φρύδια σου. Θα σε ρωτήσουν ίσως "πώς ομόρφυνες έτσι" ή ακόμα κι αν έκανες botox!».
Η διαδικασία εφαρμογής
Η συνεδρία κρατάει περίπου δύο ώρες. Εφαρμόζεται στην περιοχή αναισθητική κρέμα για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια γίνονται μετρήσεις και σχεδιάζονται γραμμές ώστε να καθοριστεί το ιδανικό σχήμα φρυδιών βάσει των χαρακτηριστικών και λοιπών γραμμών του προσώπου. Αφού γίνει και αυτό, ξεκινάει η διαδικασί εφαρμογής του χρώματος με microblading, shading ή συνδυασμό και των δύο.
Οι οδηγίες που θα σου δοθούν για την επούλωση μπορεί να διαφέρουν από επαγγελματία σε επαγγελματία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποια είναι σωστή και κάποια λάθος. Κάποιοι σε συμβουλεύουν να μην πειράξεις καθόλου το σημείο μέχρι να δημιουργηθεί κάπαλο και έπειτα να μην πειράξεις ούτε το κάπαλο μέχρι να φύγει από μόνο του. Άλλοι δίνουν οδηγίες άμεσης και συχνής ενυδάτωσης της περιοχής με βαζελίνη για ένα 24ωρο και έπειτα να μην πειράξεις το κάπαλο που μπορεί να δημιουργηθεί.
Όλοι όμως θα σου πουν ότι επιβάλλεται να κάνεις την επαναληπτική εφαρμογή 4 με 6 εβδομάδες μετά ώστε να διορθωθούν τυχόν σημεία και να σταθεροποιηθεί το χρώμα.
Διάρκεια και κόστος
Η Ιβάνα τονίζει ότι η διάρκεια του ημιμόνιμου τατουάζ φρυδιών δεν είναι ίδια για όλους καθώς εξαρτάται όπως είπαμε από πολλούς παράγοντες με βασικότερο το είδος της επιδερμίδας. Συνήθως κρατάει από 6 έως 18 μήνες πριν αρχίσει να ξεθωριάζει. «Το σχήμα δεν χάνεται εντελώς και ένα επαναληπτικό κάθε διετία περίπου είναι αρκετό για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να ταλαιπωρείς την επιδερμίδα σου», αναφέρει.
Το κόστος δεν είναι αμελητέο αλλά ούτε και απαγορευτικό. Ξεκινάει από τα 150€ και μπορεί να φτάσει τα €300 αναλόγως το ινστιτούτο.
Γίνονται διορθώσεις;
Τα παλιά τατουάζ φρυδιών είναι δύσκολο να διορθωθούν, ωστόσο μια επίσκεψη για να το εξετάσει από κοντά η ειδικός είναι απαραίτητη για να ξέρεις σίγουρα. Όσο για το ημιμόνιμο τατουάζ φρυδιών, οποιαδήποτε διόρθωση ή αλλαγή είναι πολύ πιο εύκολη αφού σε λίγους μήνες το αποτέλεσμα θα αρχίσει να ξεθωριάζει σταδιακά και μπορείς να επιλέξεις κάτι διαφορετικό.
Αφού έχω λύσει όλες μου τις απορίες, η Ιβάνα μου εφιστά την προσοχή σε μια σημαντική λεπτομέρεια: «το αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν είναι το τελικό. Είναι η εικόνα αμέσως μετά την εφαρμογή που φαίνεται πολύ έντονο και ιδανικό σαν αποτέλεσμα. Η συνέχεια, το πώς θα εξελιχθεί δηλαδή, σε κάθε πρόσωπο διαφέρει οπότε πιθανόν να μην είναι ακριβώς αυτό που βλέπεις».