Μήπως η άνοδος της «φυσικής ομορφιάς» είναι τελικά μια απάτη;

Η τάση των «no-make up» εμφανίσεων βασίζεται σε ένα νέο σύνολο απαιτήσεων από τις γυναίκες

Φυσική ομορφιά: Εξερευνώντας τα κρυφά κόστη και τα μη ρεαλιστικά πρότυπα πάνω στον βωμό των «φυσικών» και «αβίαστων» looks που έχουν κατακλύσει τα social media

«Φυσική ομορφιά». Μια φράση που ακούγεται τελευταία όλο και περισσότερο, έχοντας, ωστόσο, πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Για όσους ασχολούνται με τα beauty trends και το TikTok, τα παραδείγματα της φυσικής ομορφιάς βρίσκονται στα viral hashtags των «clean girl makeup», «status skin» ή του «5 minutes face». Κάποιοι άλλοι πάλι, μπορεί να σκέφτονται τα αμέτρητα βίντεο της Vogue Beauty Secrets, όπου διασημότητες όπως η Zoë Kravitz και Hailey Beiber μοιράζονται τις «μυστικές» τους τεχνικές για τα απόλυτα «no-makeup makeup looks», επάνω στο ήδη αψεγάδιαστο πρόσωπό τους.

Ακόμα και η κίνηση της Pamela Anderson να εμφανίζεται πλέον χωρίς ίχνος μακιγιάζ μεταφράστηκε ως μια επαναστατική απόφαση, η οποία συμβαδίζει με το κίνημα που θέλει τη «φυσική» εμφάνιση να κερδίζει.

Σύμφωνα λοιπόν με τη βιομηχανία της ομορφιάς, εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή αυτοαποδοχής. Και εκεί που το 2010 - 2017 κυριαρχούσε το έντονο full glam βάψιμο, με τα γραμμένα φρύδια, το βαρύ contouring και highlighting (βλέπε Kylie Jenner τότε), τώρα οι τάσεις έχουν αλλάξει. Τα πολύ καλυπτικά foundations, τα σκληρά περιγράμματα, οι περίτεχνες τεχνικές με τις σκιές ματιών, αλλά και τα highlighters που τυφλώνουν από το ένα χιλιόμετρο, είναι out. Το επιβεβαιώνει ακόμα και η ίδια η Kylie σε όλες τις τελευταίες της δημοσιεύσεις.

Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση

Η ιδέα όμως ότι ένα «no-makeup» look μπορεί να απελευθερώσει τις γυναίκες από τα καταπιεστικά πρότυπα ομορφιάς, θα πρέπει να φέρει υποψίες. Όπως τόνισε στο Twitter η συγγραφέας Rian Phin, αυτό που πραγματικά βλέπουμε είναι ένα νέο σύνολο απαιτήσεων για τις γυναίκες.

 

«Από τις δεξιότητες του glam μακιγιάζ, φτάσαμε στις φυσικές κοπέλες που απλά ξυπνάνε όμορφες.» Σύμφωνα με την Phin, το μινιμαλιστικό μακιγιάζ ευνοείται επειδή υπονοεί το έμφυτο γενετικό πλεονέκτημα. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα κίνημα που ενθαρρύνει να αγκαλιάσουμε τις ατέλειές μας, αντίθετα, θέλει όσους το ακολουθούν, να τηρούν τα συμβατικά πρότυπα ομορφιάς -χωρίς βέβαια να δείχνουν ότι έχουν κάνει κάποια προσπάθεια για να το καταφέρουν. Το ελάχιστο μακιγιάζ εκτιμάται τόσο γιατί δηλώνει ότι αποδέχεσαι την φυσική σου ομορφιά, δεν κάνεις κάτι ώστε να την επιτεύξεις και δίνει την ψευδαίσθηση ανωτερότητας σε σχέση με τα κορίτσια που χρησιμοποιούν πινέλα και παλέτες. Με αυτόν τον τρόπο αποκρύπτεται και το γεγονός ότι τα πράγματα που αναμένονται από τις γυναίκες είναι ακριβά, απαιτητικά και πολλές φορές επίπονα.

Απλώς μιμούνται το φυσικό look

Η άνοδος της «φυσικής ομορφιάς» δεν αφορά την χρήση λιγότερων προϊόντων. Κάθε άλλο, μια βασική ρουτίνα ομορφιάς αποτελείται από κρέμα ημέρας, toner, μάσκες, όρους και κρέμα ματιών. Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης μια μεγάλη αύξηση σε προϊόντα όπως serums για βλεφαρίδες και φρύδια, διογκωτικά gloss χειλιών και αόρατα ενυδατικά foundations. Προϊόντα δηλαδή που απλώς μιμούνται το φυσικό look.

Μέσα σε όλα αυτά, παρατηρείται μια τάση αφαίρεσης των πολύ εμφανών fillers υαλουρονικού στα χείλη, αλλά μια τεράστια αύξηση στις ενέσιμες θεραπείες όπως το πιο «φυσικό» Baby Botox ή Sculptra και στις διαδικασίες αισθητικής όπως το peeling με διαμάντι. Περιττό να αναφέρουμε ότι η συντήρηση των παραπάνω επεμβάσεων είναι άκρως δαπανηρή. Ήδη στο ελληνικό TikTok έχουν κάνει την εμφάνισή τους βιντεάκια με τέτοιες αναφορές.

Και οι ρυτίδες φυσικές είναι

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επανακτήσουμε την έννοια της φυσικής ομορφιάς. Η κίνηση της Pamela Anderson για παράδειγμα να εμφανίζεται χωρίς μακιγιάζ, είναι όντως απελευθερωτική τόσο για την ίδια, όσο και για τον κόσμο που την παρακολουθεί, χωρίς να αποσκοπεί κάπου αλλού. Δεν μας πουλάει προϊόντα ή διαδικασίες μέσω της άβαφης επιδερμίδας της, ούτε είναι ενάντια σε όσες βάφονται. Ωστόσο, αξίζει να έχουμε και κατά νου ότι αν η Anderson δεν ήταν όμορφη, δεν θα λάμβανε την ίδια θετική προσοχή. Το γεγονός ότι είναι αδύνατη με καλο DNA και αρκετά πλούσια ώστε να έχει κάθε πρόσβαση σε προϊόντα και διαδικασίες, της επέτρεψε να γεράσει με έναν τρόπο ευθυγραμμισμένο στα πρότυπα ομορφιάς.

Η «φυσική ομορφιά» όπως μας την πλασάρουν οι εταιρείες καλλυντικών και τα social media μοιάζει περισσότερο με απάτη. Δεν έχει καμία σχέση με την αποδοχή, απλώς αποκαλύπτει ότι τα ζητούμενα για τις γυναίκες συνεχώς μετατοπίζονται. Αν τώρα  όλο αυτό το ζήτημα μπορεί να μας διδάξει κάτι, είναι να αφήσουμε την ιδέα πως υπάρχει ένας μονοδιάστατος «φυσικός» τρόπος για να είσαι γυναίκα. Αντ’ αυτού ας αγκαλιάσουμε ένα όραμα ομορφιάς που επιτρέπει στο σώμα μας απλά να υπάρχει, με οποιονδήποτε τρόπο μας κάνει να νιώθουμε καλά.