Ο Κωνσταντίνος Ρήγος γύρισε ταινία για τον Οίκο YSL Beauty
«Abuse is not love» είναι ο τίτλος της ταινίας για το ελληνικό site δράσης για τη συντροφική βία που εγκαινιάζει ο Γαλλικός Οίκος στην Ελλάδα
YSL Beauty και Κωνσταντίνος Ρήγος: Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης παρουσιάζονται στην ταινία μικρού μήκους «Abuse is not love»
Ο οίκος Yves Saint Laurent Beauty λάνσαρε το 2020 ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Abuse is Not Love με στόχο να συμβάλλει στην καταπολέμηση της συντροφικής βίας. Συνεργάζεται με προγράμματα πρόληψης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων σε περισσότερες από 25 χώρες και έως σήμερα 439.000 άτομα έχουν εκπαιδευτεί παγκοσμίως μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδεύσεις και καμπάνιες ενημέρωσης, με στόχο ο αριθμός τους να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια άτομα. Στο πλαίσιο του λανσαρίσματος του ελληνικού ιστοτόπου, παρουσιάζει με υπερηφάνεια τη συνεργασία του με τον Διευθυντή Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνο Ρήγο.
Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν ορισμένες βασικές προειδοποιητικές ενδείξεις για τη συντροφική βία ενώ, αν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού αυτών των ενδείξεων, ενδέχεται να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε καλύτερα και να ζητάμε ή να προσφέρουμε βοήθεια. Ο οίκος YSL Beauty με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη και χορογράφο καταδεικνύουν αυτά ακριβώς τα σημάδια, μέσα από μια καθηλωτική οπτικοποίηση, μια ταινία μικρού μήκους που αποτυπώνει τα 9 προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής συντροφικής σχέσης μέσα από τον χορό και που γεμίζει συναισθήματα τον θεατή, κάνοντας ακόμα δυνατότερο το μήνυμα της δράσης Abuse Is Not Love.
Οι χορευτές που πρωταγωνιστούν στην ταινία, Λαμπρινή Γκόλια και Χρήστος Τζοβάρας, περνούν από όλες τις φάσεις μιας κακοποιητικής σχέσης, τονίζοντας μέσω των εκφράσεων και των σωμάτων τους καταστάσεις όπως η αδιαφορία, ο εκβιασμός, ο εξευτελισμός, η χειραγώγηση, η ζήλια, ο έλεγχος, η παρεμβατικότητα, η απομόνωση και ο εκφοβισμός.
Ο Κωνσταντίνος Ρήγος μιλάει για τη μικρού μήκους ταινία «Abuse is not Love»
«Ο οίκος μου πρότεινε να γίνει αυτό το βίντεο και συζητήσαμε πολύ γύρω από αυτό καθώς θέλαμε να υπάρχει μια αίσθηση-όχι ακριβώς περιγραφική-που να έχει και περιεχόμενο αναφορικά με την τέχνη, δηλαδή τον χορό στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η τέχνη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την επικαιρότητα κι επειδή τείνει να κινεί το ενδιαφέρον με διαφορετικό τρόπο πάνω στα κοινωνικά ζητήματα και να εφιστά την προσοχή μέσα από μια άλλη ματιά, αυτό είναι που με ενέπνευσε για την συνεργασία. Δουλέψαμε με τους δύο χορευτές με διαφορετικές τεχνικές χορού και τρόπους αγγίγματος προκειμένου ενοιολογικά να αποδίδεται η αίσθηση της βίας, της παρακολούθησης, της παρεμβατικότητας και γενικά κάθε δράσης και αντίδρασης που αφορά τα 9 σημαδια της κακοποίησης και τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι σε έναν χώρο συνεργείου» θα μας πει ο Κωνσταντίνος Ρήγος.
Σύμφωνα με στοιχεία από τη νέα ιστοσελίδα για το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα, εκτιμάται ότι 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν συντροφική βία στη διάρκεια της ζωής τους και μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών που θα επιβιώσουν θα καταφέρει να δικαιωθεί. Είναι μία από τις πιο συχνές μορφές βίας κατά των γυναικών και συνίσταται στη σωματική, σεξουαλική, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, καθώς και σε χειριστικές συμπεριφορές από έναν ερωτικό σύντροφο. Παγκοσμίως, περισσότερες από 600 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε κάποια χώρα όπου η βία από τον ερωτικό σύντροφο δεν θεωρείται έγκλημα. Πλήττει άτομα από όλες τις κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ομάδες. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών.
Στην σελίδα παρέχεται ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν τις πιθανές διεξόδους και τους αρμόδιους φορείς που θα τους βοηθήσουν να φύγουν από μια κακοποιητική κατάσταση. Αναλυτικότερα, μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με το φαινόμενο της συντροφικής βίας και τα δεδομένα που προκύπτουν μέσα από τις επιστημονικές έρευνες του οίκου YSL, να ενημερωθούν για τη δράση Abuse is Not Love και τα 9 προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής συντροφικής σχέσης, να παρακολουθήσουν μια διαδραστική, ειδικά σχεδιασμένη online εκπαίδευση, βασισμένη στα 9 προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν κακοποιητικές καταστάσεις και να αναζητήσουν βοήθεια για τους ίδιους ή για πρόσωπα του περιβάλλοντός τους που βιώνουν συντροφική βία, να αναζητήσουν βοήθεια μέσα από την τοπική συνεργαζόμενη ΜΚΟ του οίκου,W.I.N. Hellas, που βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών από το 2006, με στόχο την ενδυνάμωσή τους μέσω ψυχο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα της δράσης που τρέχουν παγκοσμίως σε συνεργασία με τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ κάθε χώρας.
Ο νέος ιστότοπος είναι ειδικά διαμορφωμένος ώστε να προσφέρει απόλυτα ασφαλή περιήγηση σε επισκέπτες – θύματα βίας, παρέχοντας ειδικό κουμπί ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΕΞΟΔΟΥ στη web εκδοχή του.