6 λάθη που κάνεις με τα καλλυντικά σου
Μήπως, ας πούμε, έχεις ανακατέψει την ενυδατική με την αντηλιακή σου για ευκολία;
Συμβουλές ομορφιές: Λάθη που κάνουμε με την εφαρμογή των καλλυντικών και με τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας.
Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που κυκλοφορούν σχετικά με τους κανόνες περιποίησης του δέρματος είναι ότι τα καλλυντικά από μόνα τους μπορούν να σιάξουν το δέρμα και να το κάνουν «χαρτί». Δε θέλω να σας στεναχωρήσω, αλλά… Όντως, η επιλογή των προϊόντων είναι πολύ σημαντική, αλλά εξίσου σημαντικό είναι και το πώς τα χρησιμοποιεί κανείς.
Από το πατ πατ με το οποίο (πρέπει να) βάζουμε τους ορούς μέχρι την εφαρμογή της ενυδατικής πάνω σε υγρό δέρμα, υπάρχουν μερικές τεχνικές που πραγματικά κάνουν τη διαφορά και αξιοποιούν στο έπακρο τα συστατικά των καλλυντικών. Τα ξέρεις όλα αυτά, δεν τα ξέρεις; Γιατί δεν τα τηρείς όμως; Γιατί βαριέσαι! Ή γιατί έχεις πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Ας δούμε μερικά λάθη στη ρουτίνα περιποίησης που περιορίζουν τη δραστικότητα των καλλυντικών σου. Και ας μην τα ξανακάνεις!
Απλώνεις τα προϊόντα με λάθος σειρά
Η εφαρμογή των προϊόντων με λάθος σειρά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται, άρα και την απόδοσή τους. Για παράδειγμα, εάν βάλεις την ενυδατική πάνω από το αντηλιακό, είναι σαν να μην έχεις βάλει αντηλιακό, έχεις αφήσει δηλαδή το δέρμα σου απροστάτευτο στην ηλιακή ακτινοβολία. Το ίδιο συμβαίνει και αν ανακατέψεις την αντηλιακή με την ενυδατική για να κερδίσεις χρόνο, νομίζοντας πως είσαι τυπική στα καθήκοντά σου απέναντι στην επιδερμίδα σου. Δεν είσαι!
Το ίδιο συμβαίνει και αν βάλεις τον ορό πάνω από την ενυδατική. Η σύσταση της ενυδατικής, που είναι πιο παχιά και κρεμώδης, θα εμποδίσει τον ορό να απορροφηθεί σωστά. Τώρα, αν στο νεσεσέρ σου έχεις και τόνερ, το απλώνεις πριν τον ορό αν θέλεις να κάνει δουλειά. Συνοψίζοντας, η σωστή σειρά είναι: καθαρισμός, τόνερ, ορός, ενυδατική, αντηλιακό.
Δεν κάνεις αποτελεσματικό καθαρισμό
Ο καθαρισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια καλή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας. Ένα καθαρό πρόσωπο επιτρέπει στα προϊόντα περιποίησης να λειτουργήσουν καλύτερα. Σωστός καθαρισμός δεν είναι το γρήγορο ξέπλυμα, σωστός καθαρισμός είναι ολόκληρη ιεροτελεστία, ώστε να αφαιρεθούν όλες οι βρομιές, οι ρύποι, το μακιγιάζ. Τελευταία είναι της μόδας ο διπλός καθαρισμός, δηλαδή ξεκινούμε με ένα καθαριστικό με βάση το λάδι. Το απλώνουμε, κάνουμε ελαφρύ μασαζάκι, σκουπίζουμε το πρόσωπο με πετσετούλα. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε ένα καθαριστικό με βάση το νερό για πιο βαθιά αποτελέσματα.
Πλένεσαι με λάθος θερμοκρασία νερού
Εάν το νερό που χρησιμοποιείς για να πλύνεις το πρόσωπό σου είναι πολύ ζεστό ή παγωμένο, είναι πρόβλημα γιατί ξεραίνει το δέρμα και του στερεί τα φυσικά έλαια. Πλενόμαστε μόνο με χλιαρό νερό!
Απλώνεις την ενυδατική σε στεγνό δέρμα
Η πιο μεγάλη παρανόηση και το πιο συνηθισμένο λάθος: αφού αλειφτούμε με ένα προϊόν, περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά να αλειφτούμε με το επόμενο. Λάθος! Όσο το δέρμα είναι υγρό πρέπει να μπαίνει το επόμενο καλλυντικό, γιατί η υγρασία τραβάει τα επόμενα ενυδατικά συστατικά, τα «κλειδώνει».
Αφήνεις τη μάσκα περισσότερο από όσο πρέπει
Το να κάθεσαι με τη μάσκα προσώπου περισσότερη ώρα από όσο γράφουν οι οδηγίες δεν σημαίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της μάσκας. Εάν, για παράδειγμα, η μάσκα βασίζεται σε άργιλο και μείνει περισσότερο από όσο πρέπει, τότε θα ρουφήξει υγρασία και θα στεγνώσει το δέρμα. Αν βασίζεται σε σαλυκιλικό ή γλυκολικό οξύ, θα προκαλέσει ερεθισμό. Επομένως, διαβάζουμε τις οδηγίες και δεν κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι!
Κάνεις πολύ «επιθετικό» μασάζ
Το να κάνεις μασαζάκι βάζοντας τα καλλυντικά σου είναι θεμιτό, αλλά κι εδώ δε θέλει υπερβολές. Δεν τραβάμε και δεν τρίβουμε με πάθος το δέρμα μας, γιατί όχι απλώς δεν ωφελεί, αλλά κάνει και ρυτίδες! Μόνο χάδι στην ενυδατική και πατ πατ στους ορούς και την κρέμα ματιών επομένως.